15 Mayıs 2011 Pazar

Ben Ne Anlatıyordum Acaba? Caravaggio Mu?



Bu yukarıdaki tablolar ünlü İtalyan ressam Caravaggio'ya ait.  Caravaggio 1571 ile 1610 tarihleri arasında yaşamış. Vay canına sayın seyirciler. Dünyamızda sadece 39 yıl yaşamış biri hakkında 400 yıl sonra Hayal Kahvem'e yazı yazıyorum ya tüylerim diken diken oldu  vallahi. Bir de öyle çılgın bir ressam ki zaten resimlerinden belli. Öyle böyle değil. Yattığı yerde rahat uyusun, zamanında kilise de dahil her türlü geleneğe karşı çıkan, azizleri normal insan gibi resmettiği için dışlanan, yılmayan, savaşan, devrimci ruhlu, öfkeli mizaçlı, çılgın bir zatmış. Ben nerden biliyorum değil mi? Sanal ansiklopediden enine boyuna araştırdım da ordan. Hayatının büyük bir kısmı yoksulluk içinde geçmiş. Mahpus damlarında voltalar atmış. Şehirden şehire kaçarak yaşamış. Allahım yarabbim! Biz normal hayatta hiç bir şeyi yetiştiremezken,  Caravaggio bu kısa ve çılgın  yaşamda  o güzelim sanat eserlerini hangi ara yapmış? Bilmiyorum. Bildiğim ise inandığı şeylerden asla vazgeçmemiş. Savaşmış. Kavgacı biri diyorlar Caravaggio için. Şu yaptığı tablolara baktığımızda sanatında da kavgacı olduğu söylenilmez mi? Ayrıca çirkinliği resme sokan adam deniyor. Zaten çirkinlikten utanmamak gerekir dermiş. O devirde her şey güzellik olarak, kusursuzluk olarak resmedilirken, Caravaggio ise kusurlu insanları, karanlığı  kusursuz bir şekilde öyle resmetmiş ki bakanı ürkütmek ve rahatsızlık vermek istemiş. Zamanının tam bir protest sanatçısı.  




Şimdi şu yukarıdaki Caravaggio tablosuna bakınca David Cronenberg'in  Videorom adlı filminden bazı görüntüler geldi aklıma. Şimdi diyeceksin ki "İlla yazdığın yazıdan bir filme ya da bir öyküye gönderme yapacağım diye kendini bu kadar zorlama!" Yeminle yazdığım yazı ile bir tarafa gönderme yapma çabasında değilim.  Ben bu hafıza denen  şey tuhaf bir kutu  diyorum ya daima.  Ne bileyim? Caravaggio'nun tablosunu görünce filmin bu sahneleri  geldi aklma. Yönetmen Cronenberg için bir şeyler okuyayaım dedim  sonra.. Ne yazmışlar bil bakalım? Sinemanın Picasso'su... Yaa... Bir dakika... Ben ne anlatıyordum? Unuttum vallaha. İyisi mi şuraya güzel bir müzik koyayım da... Aklım gelsin başıma:) 16.12.2010

R.E.M Losing My Religion

5 yorum:

  1. CArravaggio'nun tanınması ve bu derece tutulması çok sonraları olmuştur. Hatta, modern zamanların işidir bile denebilir. Bir kısım yorumcu, Carravaggio'nun aslında kaba bir sokak ressamı olduğunu söyler. Ben değil efendim, adamların yalancısıyım çünkü hayatta anlamadığım en menem işlerden birisi de resimdir. Ama Carravaggio'nun ünlü bir tablosu var ki ona ben de bayılıyorum kim ne derse desin. İsa'nın Romalı askerlerce yakalandığı an.

    YanıtlaSil
  2. Esrarengiz yolculuk'u okumalısın :)

    YanıtlaSil
  3. Bugün Ertuğrul Özkökm köşesinde Caravaggio ile ilgili bir yazı vardı. Aziz Matta'nın Şehit Edilişi Tablosu. Ve bu tablonun yorumu vardı. Çok güzel bir yazı tavsiye ederim.
    http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/17789411.asp

    İşte o yazıyı okuyunca, Aralık ayında yazdığım aynı ressamla ilgili yazım aklıma geldi. Öne aldım. Tablolar, resimler, fotoğraflardan etkilenen bir bünyeye sahip olmama rağmen, hiç bir şey anlamam maalesef:) Sanat üzerine yorumları okumayı o sebeple çok severim.

    Avram ve Francesca yorumlarınız için teşekkür ederim. Esrarengiz Yolculuk'u tavsiye ediyorsunuz öyle mi? Baş kahramanının adının Francesca olaması sebebiyle mi:)) Peki:)
    Ben de Nedim Gürsel'in Resimli Dünyası'nı okumadıysanız acizane tavsiye edebilirim:)

    YanıtlaSil
  4. Şimdi bu resim bana şunu çağrıştırdı. Kurban Bayramı için sabah babamla bayram namazına gittiğimizde Hoca " çalmış pıçaaa kesmemiş, çalmış pıçaa kesmemiş..." Sözleri çınlardı kulağımda. Pek sanatsal olmadı ama olsun :)

    YanıtlaSil
  5. Resimlerin her insana değişik çağrışımlar yapması ne ilginç değil mi Bolat:)Babanızın kulakları çınlamıştır illa ki:))

    YanıtlaSil