1 Mart 2009 Pazar

Lavinia Kim?



Özdemir Asaf ve en güzel aşk şiiri Lavinia... Sana Gitme demeyeceğim / Üşüyorsun ceketimi al / Günün en güzel saatleri bunlar / Yanımda kal / Sana gitme demeyeceğim / Gene de sen bilirsin / Yalanlar istiyorsan yalanlar söyleyeyim / İncinirsin / Sana gitme demeyeceğim / Ama gitme Lavinia / Adını gizleyeceğim / Sen de bilme Lavinia
Özdemir Asaf'a, bu güzel şiiri yazdıran kadın kimdir acaba diye hep merak ederdim. Adını açıkça söyleyemediği bir kadın. Kim?
Bugün gazeteleri okurken, Özdemir Asaf,Oktay Akbal,İlhan Selçuk ve Öztürk Serengil fotograflarının altında "Lavinia hepsinin büyük aşkıydı" diye başlık atılarak kaleme alınmış, Gülenay Börekçi'nin bir yazısı vardı. Gözlerime inanamadım. Kıvır kıvır siyah saçları ve şahane gülüşüyle bir kadın resmi ve ismi... Mevhibe Beyat. Döneminin pek çok yazarının gönlünü çalan güzel kadın. Demek ki Lavinia Mevhibe Beyat'mış.
Haluk Oral'ın "Şiir Hikayeleri" diye bir kitabı çıkmış.Bu kitapta Orhan Veli,Özdemir Asaf,Nazım Hikmet,Necip Fazıl, Ahmed Arif'in eserlerindeki "giz"perdesini aralamaya çalışmış. Bu kitabı en kısa zamanda edinip okumalıyım. Özdemir Asaf'ın Lavinia'sı,İlhan Selçuk'un ilk eşiymiş. Ondan ayrıldıktan sonra da Öztürk Serengil'le evlenmiş. 2007 yaşamını yitirmiş. Daha iki yıl öncesine kadar yaşıyormuş demek ki. Keşke daha önce bilseydik. Bazen sevdiğim şiirin şairinin fotoğrafını görünce hayal kırıklığı hissederim."Bu fotoğraftaki kişi mi yazıyor bu güzelim şiirleri?" demek gibi bir gaflete düşmüş olduğum zamanlar olmuştur ne yazık ki. Nedense bazen de şiire ilham veren kişinin fotoğrafı hayrete düşürür beni. Oysa aşığa maşuk gerektir. Ne aşığın ne de maşuğun siması bana ne gerek diyerek, şiirle hemhal olmam lazım öyle değil mi? Merak işte ne diyeyim bu da bendeki merak!
Lavinia şiirinin ilham perisi, beni bile büyüledi. "Bir erkeğin günün en güzel saatlerini gün batımından sonrasını geçirmek istediği kadındı,gitmesin, hep kalsın istenendi Lavinia.... Öyle nazlıydı ki güzel yalanlarla geçirmek isterdi ömrünü...Yalanların insanı en sert hakikatlerden bile daha çok inciteceğini unutarak..." diye başlamış Gülenay Börekçi gazetesindeki yazısına. Teşekkürler hem bilmediğim bir kitabı tanıttığı, hem de Özdemir Asaf'ın Lavinia'sının kim olduğunu bildirdiği için...
"Sana gitme demeyeceğim / Ama gitme Lavinia / Adını gizleyeceğim / Sen de bilme Lavinia"

4 yorum:

  1. bir kaç gündür sebebsiz kulaktan düşmüyordu Feridun Düzağaç'tan Lavinia. Yazıyı okuyunca nedense benim "Lavinia"m Duru Zamanlar'dan "Aklım Hep Sende"ye kaydı :)

    YanıtlaSil
  2. Tanju Duru'nun Duru Zamanlar albümünü hatırlattınız bana.En kısa zamanda yazmalıyım bloguma...

    YanıtlaSil
  3. Resmi ilk kez gördüm. Lavinia bu güzel hanıma yazılmış demek... Böyle de dünyada ismini bırakabiliyorsun demek... Gerçek ismin olmasa da...
    www.egdone.blogspot.com

    YanıtlaSil
  4. Sabah sabah blogumda bir misafir görmek ne güzel! Hemen bir kahve hazırlamalıyım öyleyse ve başlamalıyız Özdemir Asaf ve Lavinia ile ilgili sohbete:)

    YanıtlaSil