15 Mart 2009 Pazar

Hızlı Kısır

Bu akşam kısır yapmak istedim.Of of of! Şöyle bol limonlu, bol sumaklı,baharatlı ve nar ekşili şahane bir kısır. Bezgin bezgin oturmadım, üşenmedim,biri yapsa da getirse diye beklemedim, ahlamadım, oflamadım, dayanamadım,kalktım, yüreğimin götürdüğü, nefsimin buyurduğu yere gittim. Nereye mi? Tabi ki sevgili mutfağıma! "Merhaba!" dedim ve girdim. Baktım benim erzak dolabıma. Dedim ki ona: "Selam, eğer varsa biraz kısırlık bulgur alabilir miyim acaba?" Bu benim erzak dolabım var ya, okadar şekerdir ki tipi. İki camı var üst tarafında, iki incecik tülle gizli. Neden? Çünkü, büyüklerimden öyle öğrendim ben. Dolabın içinde ne kadar erzağım var kimseye gösteremem. Olmaz! Alan var,alamayan var. Bizde adet böyle. Sahip olduklarını sergilemeyeceksin, marifet gibi herkese!.. Çok ayıp!


Hemen bulguru yıkadım bol suda. Tabi ki tanelerini şefkatle okşaya okşaya. Hemen aldım bir kaba, yıkadıktan sonra. Üzerine birer yemek kaşığı domates ve biber salçası ekledim. Karıştırdım hepsini hemhal oldular birlikte.Üzerlerine döktüm kaynar suyu. Bulgur sever sıcak suyu. Bu onun banyo sefası salça kardeşleriyle birlikte. Üstüne kapattım kapağını ve bıraktım yalnız başına salçalı bulguru. Şöyle bir rahatlasın,kendini bıraksın diye. Hemen dörtbeş sap yeşil soğan ve maydanoz doğradım ince ince. Bir limon sıktım. Bulgura baktım. Çekmiş suyunu. Toz karabiber, kırmızı biber, fesleğen,tuz... Amma illa sumak.. illa sumak... Sumaksız kısır asla düşünemem. Limon ve halis zeytinyağı mutlaka. Bu akşam canım nar ekşili kısır istedi. Nar ekşisi de ekledim. Hepsini şöyle bir harmanladım sevgiyle. En son incecik kıyılmış maydanoz ve yeşil soğanları ekledim. Bir daha kaşıkla çevirdim karıştırdım hepsini. Hani benim salatamın özelliği neydi? En son karıştırmalı deli gibi biri. Öyle karştırdım ben de. Tüm içindekiler iç içe girdiler. Lezzetler birbirleriyle dans ettiler. Aman Allahım bu güzellik ne? Bir kaşık aldım ağzıma çaktırmadan. Off! Lezzeti fevkaladenin fevkinde!...

NOT: Şimdi ben hızlıca kısır yaptım.Hem yedim hem de bloğuma yazdım. Ayıp olmadı değil mi? Canı çeken var, çekmeyen var! Hımm! Bilmiyorum ki!

3 yorum:

  1. Sevgili Vildan bu ne süpersin!!! Sanırım kısır hakkında daha önce bu kadar iştahlı bir yazı daha yazılmamıştır yazıldıysa da ben okumadım. Biliyor musun saf kan bir Adanalı olarak kısırı ben de çok severim ve seninle ortak bir kısır sevdamızın olmasına da ayrıca sevindim:))) Yalnız biz Adana da sumak koymayız kısıra. O yüzden bir ben de bir sumak atıp deneyeyim. Ayıp falan olmamaış arkadaşım çok güzel olmuş. Daha çok yemek tarifiii diyorum:)))) Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Neslin! Hayal Kahvem sayesinde yeni arkadaşlar edinmek çok hoş. Hele Adanalı bir arkadaşın kısır yazımı beğenmesi daha da hoş! Evet sumağı deneyin. Çok lezzetli oluyor. Mantıya da çok iyi gider.Hep toz sumak kullanırdım. Top karabiber gibi top sumak buldum. Etli yemeklerde çok kullanırım top kırmızı ve karabiber. Şimdi sumak da koyuyorum. Çok lezzet veriyor. Deneyin isterseniz. Tavsiye ederim. Eee biz de sizden Adana usulu yemek tarifleri bekleriz o halde:) Sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. ayıptır söylemesi benimde canım bir çekti arkasından demli çay karşında laflayacağın bir dost

    YanıtlaSil