10 Ekim 2012 Çarşamba

Bir Elin Nesi Var, Çok Elin Elbette Daha Gür Sesi Var!



Pınar Çatalkaya, Kocaeli Altınokta Körler Derneği Başkanı, Olcay İlter ise Gölcük Rotary Kulübü başkanı. Sevdiğim iki kadın başkan birlikte şahane bir proje gerçekleştireceklerse, yanlarında olmaz mıyım? Elbette güle oynaya olurum. Toplumda farkındalık yaratmak amacıyla, 12 Ekim Cuma akşamı saat 18:00 de Kocaeli Sanayi Odası Konferans Salonu'nda görme engelliler için hazırlanmış Sesli Betimlemeli Film Gösterisi yapılacak. Böylece Kocaeli'ndeki görme engellilere kültürel ve sanatsal faaliyetlerde fırsat eşitliği sağlama yolunda bir adım daha atılacak, engelli olmayan kişiler de bu gösterime katılacaklar ve  görme engellilier ile empati kurmaları sağlanacak. Ayrıca bu etkinlikten elde edilecek gelirle Altınokta Körler Derneği Kocaeli Şubesi'nin bilgisayar laboratuarı eksiklikleri, ihtiyaç sahibi görme engellilere konuşan saat ve beyaz baston desteği sağlanacak. Şahane bir proje bu. Akıl Oyunları'nın görme engelliler için hazırlandığı sesli betimlemeli filmini seyredeceğiz.


Şimdiii... Gelelim bu fotoğrafa... Burası Altınokta Körler Derneği Kocaeli Şubesi'nin bir odası. Pınar, Olcay, Sinan, Engin ve Mahmut hoca hepbirlikte bitmez tükenmez projelerini konuşuyorlar. Ben bir işe yaramıyorum tabii. Bol bol poz verdirip, "Heey! Herkes buraya baksın!" diye sesleniyorum,  fotoğraf çekiyorum. Olcay dışındakiler, görme engelli olmalarına hiç aldırmıyorlar, "Biz de mi bakacağız?" diye gülerek soruyorlar. Önceleri, bakmak, görmek fiilleriyle cümle kurduğumda biraz mahcubiyet duyuyordum ne yalan söyleyeyim. Hiç takılmıyorlar böyle şeylere... "İçinden geldiği gibi konuş" diyorlar. Her türlü çamları devire devire konuşuyorum. Ne benim devirdiğim çamların ne de başka bir şeyin  kendileri için engel olduğunu düşünmüyorlar. Nasıl şahane insanlar anlatamam.  Altınokta Körler Derneği Kocaeli Şubesi 14 Ekim Pazar günü,  İzmit Fuarı içerisindeki Kocaeli Sivil Toplum Merkezi'nde, 14:00 ila 16:00 saatleri arasında, “Az görenlerin ve körlerin istihdamında karşılaşılan güçlükler ve çözüm yolları” başlıklı bir seminer gerçekleştirecekler.  Ve arzuları salonu tıka basa doldurup, bu etkinliklerine katılım sağlamak. Bu haberin duyurulması  ve katılımın artması için herkesten destek bekliyorlar.

Kocaeli'nde 1000 kadar görme engelli olduğunu duyduğumda çok şaşırmıştım. Derneğe üye ise 250 kadar görme engelli var.  Çoğu ne yazık ki evlerinden çıkamıyorlar. Çünkü dışarıda dolaşabilmeleri için yanlarında mutlaka  bir refakatçi olması gerekiyor.  Mahmut Hoca, bu yaz bir grup görme engelliye beyaz baston eğitimi verdi. Bu eğitimi alan görme engelliler refakatçisiz, kendi başlarına gezmeye başladılar. Altınokta Körler Derneği Kocaeli Şubesi, baktılar ki Mahmut hoca iyi eğitim veriyor. Bir ev tutuldu kendisine İzmit'te. Mahmut hoca Ankara'dan İzmit'e transfer edildi. Doğuştan görme engelli olan Mahmut, memleketin heryerine beyaz bastonuyla kolaylıkla gidiyor. Şimdi beyaz baston eğitimi İzmit'te aralıksız devam ediyor. Ayrıca bilgisayar kursu ve kişisel gelişim kursları başladı dernekte. Bu kurslarla ilgili haberleri, ara ara vereceğim Hayal Kahvem'de. 

 


Şimdi öncelikle, bilenler bilmeyenlere söylesin, 14 Ekim Pazar günü,  İzmit Fuarı içerisindeki Kocaeli Sivil Toplum Merkezi'nde yapılacak olan seminere çok sayıda katılım sağlamak istiyorlar. Sonra da Altınokta Körler Merkezi Kocaeli Şubesi'ndeki kurslardan çok sayıda görme engelliyi  faydalandırarak, görme engellilerin hayatlarını daha kaliteli hale getirmeyi arzuluyorlar. Bize düşen bu haberleri mümkün olduğunca duyurmak ve etkinliklerinde onları yanlız bırakmamak elbette. Bir elin nesi var... Çok elin sesi var öyle değil mi? Bu sesler sivil toplum örgütlerinin, yerel yönetimlerin kulağına daha güçlü gidecek.  Farkındalık sağlanacak. Umuyorum ki  görme engellilerin yaşadığı zorluklar  tez zamanda ortadan kaldırılacak. 

12 yorum:

  1. Teşekkür ederim duyarlılığınız için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bütün teşekkürler Görme Engellilere ve onlara destek verenlere gitsin Bolat:)

      Sil
  2. Yahu ben görme engelli arkadaşlarımı (çok fazla değiller gerçi) pek seviyorum. Çok konuşkan ve şakacı oluyorlar. Hayata bizim gibi değil, bizden daha güzel "bakıyorlar" ve bizden daha iyi "görüyorlar"...

    Bu güzel farkındalık yazısını hemen paylaşmalıyım derneğin sayfalarında...

    İyi geceler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cüneyt, sizler de şahane işler yapıyorsunuz engelli insanlar için.
      Çok mühimsiniz bana göre.

      Görme engelli arkadaşlarım olduğu için çok mutluyum. Çünkü hayatı, dünyayı görmeyi onlardan öğreniyorum.

      O değil de Cüneyt, sizin sergi gelmedi henüz bizim şehre:))

      Sil
    2. Evet yahu sergi... Gülçin de yeni sezonla birlikte sergi olaylarına tekrar ağırlık vermeye başladı... Beyoğlu'nda bir sergimiz olacak, İzmit de aklımızda (tabi işlerin bu kısmıyla ilgili olarak daha çok Gülçin'in aklında) tabi... Dur ben bir Gülçin'e tekrar sorayım. Gerisi sizin aranızda haberleşmenize bakıyor tabi...

      Sil
  3. Bende ne kadar katkısı olur bilmem ama sosyalmedyada paylaşacağım. Çevre pek geniş değil ondan.
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tamam Uyuşuk Halalperest, mümkün olduğu kadar duyurun.. Özellikle pazar günü yapılacak olan etkinliğe çok katılım olsun istiyorlar. Teşekkür benden:)

      Sil
  4. Yüreklerin alkışları onlar için...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol Güven. Haklısınız tüm alkışlar onlar için.

      Sil
  5. Tamam Cüneyt. Kolay gelsin:)

    YanıtlaSil
  6. Merhabalar,

    Çok güzel bir yazı olmuş. Benim de üniversitedeki en yakın arkadaşlarımdan biri görme engelliydi. Bir gün hiç unutmuyorum, grupça ne yapsak diye düşünürken, "Ben hadi sinemaya gidelim" dedim. Yanımdaki biri beni dürttü ama anlamamakta ısrarcıyım. Sonradan o arkadaşımın da bizimle birlikte olduğunu fark ettim. Ama benim için o kadar doğaldı ki bu, onu hiç engelli olarak düşünmemiştim.

    Yazınızı okuyunca, bu olayı yeniden yaşadım sanki :)

    Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Write to me Often, çok ön yargılı bakıyoruz engellilere. Oysa onlarla arkadaşlık çok güzel. Paylaştığınız için teşekkürler.

      Sil