14 Mart 2009 Cumartesi

Haydi Köfte Yiyelim!

Müdavimi olduğum lokantaları,zaman zaman bloğumda yazmak istiyorum. Köfteyi çok severim. Şöyle bir düşünüyorum memleketimin ne çok köfte çeşidi var. Çiğ köfte,tükürük köftesi, kadınbudu köfte, patates köfte, ekşili köfte, sulu köfte, kuru köfte,şiş köfte,salçalı köfte,tavuklu köfte,hamsili köfte, terbiyeli köfte, İzmir köftesi,Tekirdağ köftesi,Rodos köftesi, İnegöl köftesi, Akçaabat köftesi, Sultanahmet köftesi bir kalemde aklıma gelen köfte çeşitleri. Siz Türk mutfağı olarak bukadar köfte çeşidine sahip olacaksınız, sonra gençleriniz elin hamburgerine talim edecek. Ne fena bir durum bu! Oysa bilmeliler bunları. Hepsi köfte ve her köfte çeşidinin ayrı bir lezzeti,nefaseti var. Hiç biri diğerine benzemez. Yenmez mi bunlar? Hem de nasıl yenirler! Hele benim gibi iştahı yerinde olanlar, nerelerde köfte yemeliler çok iyi bilirler!

Benim şimdi anlatacağım köfte Selman Usta köftesi. İzmit'te Bekirpaşa Karakolu'nun arka ara sokağında, minicik bir lokanta. Camekanında "Kebepçı Selman" yazar. İçeride sadece 5 masası var. Eğer öğlen saati giderseniz nasıl doludur bir bilseniz. Üstelik de İzmit'in en şöhretli zatı muhteremlerini burada görebilirsiniz. Yıllardır giderim Selman Usta'ya, tabaklarını bile değiştirmedi. Her şeyi aynı. Memleketimizde her şey okadar vefasızca değiştiriliyor ve marifetmiş gibi yenileri konmaya çalışılıyor ya, ben ısrarla hiç değişmeyen yerlere gitmeyi severim. Bir de Selman Usta gerçek bir köftecidir. Köfte dışında isterseniz sadece biftek, pirzola, bonfile yiyebilirsiniz. Başka bir şey yok! Bu özelliği de benim için çok önemli. Herkes bildiği işi yapsın, öyle değil mi?

40 yıldır köftecilik yapar Selman Usta. Aslen Makedonyalı. Selman Usta'nın en büyük özelliği güler yüzü ve tatlı dili. Müşterisini aileden gibi görür, ne isteyeceğini bilir, pratiktir. Lokantaya girdiğinizde yüzünde güller açan ifadesiyle masanıza sizi yerleştirir. Hemen bir güveç kasede yoğurdunuz ve piyazınız gelir. Ardından da hiç beklemeden köfteler. Bir de acı sos ve acı biberler. Eğer benim gibi severseniz, ızgaralanmış domates ve yeşil biberler. Hele o taş fırından çıkan çıtır çıtır ekmekler. Aman Allahım parmaklarınızı yersiniz! Tatlı çeşidi de tekdir. Sadece kadayıf okadar. Eğer siz de benim gibi bir köfte severseniz,Selman Usta'nın köftelerinden mutlaka denemelisiniz. Üzerine benim için, tavşan kanı bir bardak da çay içiniz! Afiyet Olsun!

Önemli not- Pazar günü çalışmaz. Bu özelliğini de çok severim. Her şey çalışmak demek değil ki aileye de önem verilmeli! Öyle değil mi?

ADRES : Kebapçı Selman
Turan Güneş Cad. Şimşek Sok. Bekirpaşa/İzmit Tel: 0 262 324 92 74

7 yorum:

  1. AAA.. ben bu lokantayı biliyorum..
    Arkadaşlarla buluşup orada kofte pyaz acılı yemiştik..Aslında pirzola da yapıyordu..ama hep ızgara.. mmmhh. canım istedi şimdi.
    Aynen yazdığın gibi bir yer.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  2. İzmit e yeni gelmiş biri olarak burayı öğrendiğime sevindim. İlk fırsatta da deneyeciğim. Daha çok adres ama lütfen lütfen:))) Sevgiler...A bu arada biz dün Değirmendere de idik Ben ilk kez gördüm. Ne şirin ve ne de güzel bir kasaba. Bayıldım. Biz de dönüşte Yalı (galiba) da kuzu çevirme yedik. Ağır geldi bana ama güzeldi. Özellikle künefe 1. sınıftı...

    YanıtlaSil
  3. Demek yeni izmit'lisiniz! Bekirpaşa Memetali paşa ve Kanlıbağ ortasında kalır diyecegim olmayacak. Siz bir bilene Bekirpaşa nerede diye sorun. Anlatırlar. Sonra Bekirpaşa merkeze gelip, karakolu bulacaksınız. Karakola sordunuz mu hemen gösterirler. Yada Bekirpasa da herles bilir Selman Usta yı zaten merak etmeyin. Mutlaka gidin ve benden de selam söyleyin olur mu?Adınız nedir sizin, öğrenebilir miyim?

    YanıtlaSil
  4. Merhaba Arkadaşım, Evet İzmit e geleli daha 5,5 ay oldu. İsmim de Neslin. Ben de beklerim. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Çok ilginç... Tam yazıyı okudum televizyonda köfte ile ilgili bir program:) Yiyelim, büyüyelim:) Yerçekimine inat...

    YanıtlaSil
  6. bende sizlere şunu söleyebilirim 3,5 yıl yanında tavsıye ederım hıc bı hılesı hurdası yok temız kalplılıgı var

    YanıtlaSil
  7. Herşeyin yozlaştığı bir ülkede acaba böylesine ender lezzetleri sonraki nesiller de görebilecek mi diye merak ediyorum doğrusu.İlk kez yediğim ve lezzetine doyamadığım bu lezzeti bir daha tatmak isteğiyle telefon numarasını ararken sizin yazınızı gördüm.Gerçekten doğru ve güvenilir bir işletme.Bence Türkiye'de yenilebilecek ender ızgara mekanlarındandır.İzmit'i bu konuda şanslı görüyorum.Damak tadı olan ve tatmamış kişilere bende tavsiye ederim.

    YanıtlaSil