2 Eylül 2011 Cuma

Hoşgeldin Sonbahar Ve Eylül'de Gel


Şu yukarıdaki muhteşem "kıvırcık salata" var ya, altı ay hasretle beklediğim bir sevgili gibiydi. Sadece kışları çıkardı piyasaya benim çocukluğumda. Kendini acayip özletirdi. O kadar severdim ki anlatamam. O zamanlar mevsiminde gelmesini beklediğim bir sevgili gibiydi ya, ne zaman çıkarsa bizim pazardaki manavın tablasına, onu uzaktan görürdüm ve ahhh... içim  titrerdi. Kıvırcık salata, sanki eylül ayında geri gelen bir Alpay şarkısıydı. Ben mevsimi gelip kıvırcık salataları gördüğüm zaman aynen şöyle olurdum: Eylül'de gelirdi. Görenler dönmüş hem de mutlu derlerdi. Ağaçlar başıma konfeti gibi yaprak dökerlerdi...


Böyleydim işte. Salata için çıldırırdım. Halen de deli eder beni. Ne yani? Olamaz mı? Koskoca Orhan Veli Kanık söylememiş mi şu güzelim dizeleri: "Deli eder insanı bu dünya; Bu gece, bu yıldızlar, bu koku, Bu tepeden tırnağa çiçek açmış ağaç" İnsanın içinde sevgi olsun yeter... Herşey deli edebilir insanı herşey... Bazen deli etmek için insanı bir kıvırcık salata bile yeter.


Ya domates... ya maydanoz... ya yeşil biber... ya roka.... Hepsi benim için salatayı ifade ederdi. Şimdiki gibi değildi benim çocukluğumda. Her sebze ve meyve kendi mevsimine aitti. Okulda mevsimleri öğrendiğimiz zaman, durmadan sınıflandırırdık. Yaz sebzeleri... Kış sebzeleri... Yaz meyveleri... Kış meyveleri... Her birini sadece mevsiminde yiyebilirdim. Mevsimi geçerken özleyeceğimi bilirdim ya, ardından seslenirdim. Misal, yaz geliyor ve artık lahana, karnabahar, ıspanak, marul, pazı, roka, pırasa gibi kış sebzeleri ve portakal, mandalina, elma, muz, nar, armut gibi kış meyvelerini artık göremeyeceğim Eylül'e kadar... İnanın böyleydi. Şimdiki gibi her mevsim göremezdiniz bu sebze ve meyveleri,  abartıyorum sanacaksınız biliyorum ama, tiplerini bile unuturdunuz belki...

Ben de ayrılacağımı bildiğimden arkalarından şarkı söylerdim: "Tatil geldiği zaman Ağlarım ben inan Gidiyorsun işte Arkana bakmadan Nasıl geçer bu yaz Ne olur bana yaz Sen sen sen Sen bir ömre bedel Yok yok yok Gitme gitme gel Eylülde gel!
 


Bu yazdıklarım saçma gelebilir belki kimilerine.. Ne bileyim? Benim çocukluğumda her şey mevsiminde yenirdi. Özlenirdi... Kavuşunca koklanırdı... Hangi meyve ya da sebze ise, kendisine has bir kokusu vardı... Hiç aklınıza geliyor mu şimdi elinize aldığınızda limonu koklamak? Ya domatesi... Ya maydanozu.. Ya portakalı... Ya çileği... Ya kahveyi içerken koklayanlardan mısınız? Ben koklardım ama... Hâlâ koklarım... Eski alışkanlık! Hem de yemeden önce koklamak, o nebata saygıdır... Koklarım mutlaka. 


Şimdi, kendi usulüm olan salata tarifimle sözüme nihayet vereceğim...
İstediğiniz kadar kıvırcık , domates, biber, roka, maydanoz, tereotu, taze soğan ve arzu ettiğiniz tüm yeşillikleri itinayla doğrayıp bir derin kaseye doldurunuz. Herkes aynı şekilde yapar salatayı öyle değil mi? Bakın şimdi:

Eğer yeşil salata yapıyorsanız, mevsim sebzeleriyle renlendirilen salatanızın, limonunu eli bol'a, zeytinyağını cimri'ye koydurunuz. Ama asıl benim salatamın büyük sırrı şuradadır. Eğer benim salatam gibi fevkaladenin fevkinde bir salata yapmak istiyorsanız: "Lütfen salatanızı  bir deliye karıştırınız ya da bir deli gibi karıştırınız!" Eğer sadece üzerine döküp bırakırsanız; yağını, limonunu ve tuzunu... Onlar öyylece havada kalırlar. Oysa bir deli çılgınca karıştırırsa, herbiri aşk ile birbiriyle hemhal olurlar. Eee sevgi ile yapılan bu işleme, bir tutam şefkat iki tutam da ilginizi katarsanız, lezzeti fevkaladenin fevkinde salata yaparsınız! Deneyin...  Esas şimdi salatanın tadını alacaksınız! Ah, o yüreğimi tireten şeyler....  Eylül'de geeeelll...

11 yorum:

  1. Eylül ne kadar güzel bir ay, başlıyor sonbahar ve benim içim daha bir rahat. yazı apayrı bir tat akşam akşam yüzgüldürden yine teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  2. eylül deme bana !! okullar başlıyor, yaz bitiyor, serin geceler, çorapsız gezememe, tatil sonu vs..
    gerçi sonbaharı da severim de, asıl sorun yazda herhalde çok çabuk bitiyor ya, hıncını eylülden çıkardım ...

    YanıtlaSil
  3. Bu ayda en çok meyveleri severim ben :)

    YanıtlaSil
  4. Ben teşekkür ederim İrat.. Sonbahar mucizevi bir aydır her bakımdan.. Severim:)

    YanıtlaSil
  5. Buket, yok ben en son şeftalili pastanı gördükten sonra.. Yok, zaten kitaplığının düzeni abondene etmişti ya beni.. Şeftalilerin jölesiz o pasta üzerinde sıralı durduklarını görünce iyice şaşırdım tabii.. Yook Buket, karar verdim.. Bu Eylül bana iyi gelecek.. Ben sizin okula yazılacağım.. Senin öğrencin olacağım:) Düzen öğrenmeye ihtiyacım var:) Şaka değil haaa, gerçekten:))

    YanıtlaSil
  6. Hımm.. Ben salatacıyım Bolat:)

    YanıtlaSil
  7. Eylül en sevdiğim aylardan biridir. Henüz burada sonbahara dair parklarda savrulan enfes güz yapraklarından başka bir belirti olmasa da yavaş yavaş gelecek o güzelim mevsim. Yeşil salata harikadır. Yeşillikleri bulduğum sürece hiç eksik etmem soframdan.

    Şarkı ise en sevdiklerimden. Teşekkürler....

    YanıtlaSil
  8. Muhabbet ve ünsiyetle salata karıştırılır. Sonra da hayatın kimyası değişyir. Neoensiz tebessüm edersin.. Herşeye karşı muhabbet ve ünsiyet kesbedersin..

    YanıtlaSil
  9. Begonvilli Ev.. Buram buram begonvil kokutmuşsunuz gene.. Ne güzel!
    Ben teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  10. Eyvallah Profösör.. Yazdıklarınıza aynen katılıyorum.. Sağolun.

    YanıtlaSil
  11. beni çözdün valla, düzen hayatımın heryerinde.kitaplıkta da, pasta da da :) ama öğretebilseydim kızıma öğretirdim birşeyler.

    YanıtlaSil