19 Eylül 2011 Pazartesi

Madem Geldin Dünyaya, Çalış Fizik Ve Kimyaya...



Sana bir şey söyleyeyim mi? Benim var ya, okulda fizik ve kimya derslerim hiç iyi değildi. Feciydi bile diyebilirim. Sadece geçer not alırdım o kadar. İki derste de canım öyle sıkılırdı ki anlatamam. İyi ama son günlerde  moleküler gastronomi diye bir konu üzerinde araştırma yapıp duruyorum. Sen moleküler gastronomi diye bir şey  duymuş muydun? Bilirsin, gastronomi sağlıklı, lezzetli, hoş görünümlü yemek sistemi anlamına geliyor. İşin içinde yemek varsa  var ya... Acayip iştahlanıyorum. Of! Fizik, kimya dersleri bile bana hiç sıkıcı gelmiyor. Bilakis okudukça okuyasım geliyor. Niye okullarda bu dersler öğrencilere  cazip gelecek örneklerle anlatılmıyor peki? Şimdi bu yaştan sonra tekrar fizik ve kimya çalışmaya başladım iyi mi? Çünkü moleküler gastronomi, fizik ve kimya bilimini mutfak uygulamalarıyla birleştiriyor. Ne yalan söyleyeyim,  yemek söz konusu olunca, fizik ve kimya bile o kadar sevimli geliyor ki... Benim için çok yeni ve çok heyecan verici durumlar. Düşünsene, yemeği pişirirken oluşan fiziksel ve kimyasal değişimler neler? Duyularımız yemek beğenimizi nasıl etkiler? Güzel kokan bir yemek neden iştah açar? Neden bazı yemeklerden özel tad alırız? Bazı yemekler neden bize lezzetli gelir de bazılarından hiç hoşlanmayız? Farklı pişirme teknikleri geliştirirsek, bilmediğimiz özel tadlar ve lezzetleri keşfedebilir miyiz? Düşün ki çorba hiç sevmiyorsun ama domatese bayılıyorsun... Ben çorbayı  öyle bir değiştiriyorum ki domates şekline getirip önüne sunuyorum. Sen domates diye yemeğe başlıyorsun. Ağzına atıyorsun ki domates değil bu. Aaa! Daha önce ağzına süremediğin çorba. Şaşırıyorsun bu durumda. Ama şapur şupur içiyorsun. Misal bu ya... Moleküler Gastronomi yiyeceklerin ve içeceklerin insana zevk ve keyif veren özelliklerini inceliyor. Bu bilime "lezzetli olmanın bilimi" deniyor. Ve bizi alışkanlıklarımızın dışında yeni lezzetler keşfetmeye kışkırtıyor. Hoş değil mi? Beynin tad alma bölümünü kimbilir ne kadar az çalıştırıyoruz? Ve bilmediğimiz kimbilir ne lezzetler var... Sadece karın doyurmak için değil, "tad" almanın zevkine varabilmek için fizik ve kimya çalışmam gerekiyor. Keşke okuldayken daha iyi öğrenseymişim fizik ve kimya derslerini. Hayatımda ne işe yarayacak diye düşünmeseymişim. Gördün mü yemeğin hazzına varabilmek için resmen fizik ve kimya bilmek gerekiyor. Of, çok çalışmam lazım... Çoookkk!


06.12.2010


10 yorum:

  1. aynen katılıyorum fizik ve kimya benden uzak allaha yakın.
    hayatımda iki dersten zayıf geçirmiştim. kredili sistemde okuyordum fizik 1 ve mat 2 derslerinden iki dönem de kalmıştım. ıyyy aklıma geldikçe fena oluyorum.

    YanıtlaSil
  2. gastronomi okumak isterdim.yeditepe ünvs de varmış galiba bu bölüm.emekli olunca inşlhh :))

    YanıtlaSil
  3. nilhan, hemen kolları sıvayın.. fizik ve kimya derslerine başlıyoruz o halde:) İlk konumuz "lezzetli olmanın bilimi"... Böyleyken böyle:)

    YanıtlaSil
  4. buket, benim bir iki yemek denemem var bu konuda.. yazacağım ilerde:)

    YanıtlaSil
  5. Kimya değilde fizik benim kabusumdu. Hiç hazetmezdim fizikten :) Bende gastronomi ve mutfak sanatları okumayı çok istemiştim ama olmadı :)

    Allah kolaylık versin :)

    YanıtlaSil
  6. Tad ve koku bakımından çok duyarlı olduğum için gittiğim yerlerde hep aç kalırım...Son iki yıldır herşeyi yeniden öğrendiğim (Aynur Abla) sayesinde yeni lezzetler öğrendim:) çok güzel ve farlı yemek yapıyor:)

    YanıtlaSil
  7. Selam Missy, zaten sorun şu... Okulda fizik ve kimya derslerinde, gündelik hayatımda ne işe yarayacağı öğretilseydi..Hele yemekten haz almak için illa fizik kimya bilmek lazım filan deselerdi.. Ohooo, yutardım o tuğla misali fizik ve kimya kitaplarını:) Gatronomi okumamız şart değil ki, öğrenebiliriz amatör ruhla... Yemek yemek ne hoş bir şey... Her yiyeceğin, içeceğin lezzeti ayrı.. Müthiş:))

    YanıtlaSil
  8. Uğurböceği, ben var ya hiç takmam kafama... Ve eğer karnım açsa taştan yumuşak her şeyi yerim:) Ama güzel pişirilmiş, nefaseti yerinde, lezzeti fevkaladenin fevkinde yemekleri koklaya koklaya yerim tabii:) Aynur Abla'dan biz de öğrensek..
    Vermez mi acaba tariflerini? Az sonra mücver yapacağım. Bugün arkadaşım öğretti. İçine çok az kabartma tozu koyacağım... Kabartma tozuyla daha önce hiç denememiştim. Merak ediyorum... Bakalım nasıl olacak? Hey, gitmeliyim. Bu kadar yemek muhabbetinden sonra feci acıktım.

    YanıtlaSil
  9. Almim ben :) Lise yıllarıma döndüm :) Şöyle gelsin Tarih, Coğrafya başımın tacı, matematik ok, edebiyat favorim.

    YanıtlaSil
  10. Selam Bolat.
    Ben lise yıllarıma dönüyorum. Edebiyat dersleri bile sevimli gelmiyordu o vakitler diye düşünüyorum. İçim fena oluyor. Okul dersleri anılarımı katlayıp ilgili hafıza çekmecelerime kilitliyorum. Hımm.. Ne feci:)Neyse....

    YanıtlaSil