6 Eylül 2011 Salı

Kahve Molası - Ama Ağlamaya Başlarsam Var Ya...






"En derin uykulardan uyanırken, bir rüyanın örümcek ağını yırtarız. 
Ama bir kaç saniye sonra, o ağ öylesine zayıftır ki, rüya gördüğümüzü bile hatırlamayız. Baygınlıktan ayılırken iki aşama vardır: Birincisi, zihnin ve ruhun hissetmesi; ikincisi de fiziksel olarak varolduğunu hissetmektir. Muhtemeldir ki ikinci aşamaya vardığımızda ilk aşamanın izlenimlerini hatırlayabilseydik, bu izlenimleri öteki boşluğun anıları arasında etkili şekilde görebilirdik. Peki o boşluk nedir?  En azından onun karanlığını mezarın karanlığından nasıl ayırt edebiliriz. Ama benim ilk aşama olarak adlandırdığım dönemin izlenimleri, hatırlamak istemese de uzun bir süre sonra çağrışım yoluyla kendiliğinden gelmiyorlar mı? Bu arada biz de nereden geldiklerine şaşıp kalmıyor muyuz? Hayatında hiç bayılmamış olan kimse korlaşan kömürlerde tuhaf saraylar, çılgınca tanıdık yüzler bulamaz. Birçoklarının göremeyebileceği havada, yükseklerde uçuşan hüzünlü rüyaları göremez. Taze bir çiçeğin kokusu üzerinde düşüncelere dalamaz..."

Edgar Allan Poe - Kuyu ve Sarkaç'tan
Çeviri - İpek E. Menekşe

Bitkindim. Yüreğim anlam veremediğim bir yangın alarmıyla sabahtan beri titreşiyordu. Sanırım uzun bayram tatili süresince tembelleşen bünyem, ilk çalışma günümün ağır kıvamlı temposuna daha fazla dayanamamış,gün gelipte bir işe yarayabileceğine asla aklımın kesmediği imdat çekicini kendime geleyim diye başıma indirmişti.  Bir anne şefkatiyle beni bağrına basan eflatun kadife koltuğumun kollarında yorgunluktan bayılıp kalmışım. "Şimdi şu patika yoldan sağa kıvrılacağım, sonra ilk sola dönüp dümdüz gittiğimde o yüzyıllık çınarların bulunduğu meydana çıkacağım." diye içime söylüyordum. Yürüyordum ben... Ilık esen ilk yaz rüzgârı omuzlarıma dökülen kestane rengi saçlarımı usul usul havalandırıyordu. Üzerimde duman rengi elbisem vardı. Ortalıkta kimsecikler görünmüyordu. Sadece patika yolun başındaki, üzerinde D. Belediyesi yazan, beyaz boyası yer yer döküldüğü için nuh nebiden kalmış bir sandal görünümü veren bankın üzerindeki kuş korosu aklımdan geçen Just Like a Woman adlı şarkının melodisine eşlik ediyordu. Cıvıltılar efsunluydu. İçinde yürüdüğüm mekan yüreğime huzur veriyordu. Patika yoldan sağa kıvrıldım. Sonra ilk sola dönüp dümdüz yürüdüm. Ama yolun ucu o yüzyıllık çınarların bulunduğu meydana çıkmıyor, bambaşka bir yere açılıyordu. Karşımda bir marangoz atölyesi vardı.  Çok şaşırdım... Olduğum yerde öylece kalakaldım. Nerede olduğumu soracak hiç kimse görünmüyordu. Yapayalnızdım. Kaybolmuştum ben. Kapısı demir kepenkli marangoz atölyesinin talaşlı camında korkmuş kendimi gördüm. Ürkek gözlerle içime baktım. Hiç tereddüt etmedim. Bağıra bağıra ağlamaya başladım.


"Bir gün parkta gezerken hayretten donakaldım.
Bir sürü gözü olan tuhaf bir kıza rastladım.
Epey hoş bir kızdı hem de sarsıcı baya'a!
Baktım ağzı var, başladık laflamaya.
Çiçeklerden bahsettik, onun şiir kursundan...
Ve gözlük takarsa bir gün yaşayacağı onca sorundan.
Öyle bir kız tanımak hoş bir sürü gözü olan.
Ama ağlamaya başladı mı baya' ıslanıyor insan."

Çok Gözlü Kız - Tim Burton



14 yorum:

  1. şarkıyı da çok gözlü kız'ı da ilk kez duyuyorum.şarkı benim de çok içime dokundu.12 eylül'de dolunay var. bugünlerde melakolik halim ayın bana yaptığı çağrıda sesini yükseltmesinden diye düşünüyorum.umarım sizinki de sadece böyle birşeydir.işe dönüş zor oluyor gerçekten.heleki zihninizi boşaltmadan tatil yaptıysanız.

    çok gözüm yok,ama bazen ben de kendi gözyaşımda boğulacağımı düşünüyorum. ama ne demiş bir dost dert etmek yok, hayal etmek var. :))

    YanıtlaSil
  2. tamam kara kitap. ağlamayı kestim. hayal etmeye devam:)

    dolunay mı geliyor:) hımm içimdeki kurt demek onun için debelenip duruyor. eyvaaah. vampirella ruhum depreşti gene:)

    YanıtlaSil
  3. Birinci paragrafta,''Haytında hiç bayılmamış olan kimse......diye başlayan cümle çok doğru,etkileyici geldi bana...
    Son Çok gözlü kız'a da ne diyeyim ki,harika!
    Teşekkürler...

    Baykuş gözüyle

    YanıtlaSil
  4. Selam Natalie,
    Tabii yukarıya Edgar Allan Poe'dan bir alıntı paragraf, aşağıya Tim Burton'un şiirini koyarsam aradaki benim yazım karambole gitti değil mi?
    Bi de Bob Dylan'ın o güzeller güzeli şarkısı:)
    Hımm.. Bi daha sadece benim yazım olmalı.. Sadece BEN:))

    YanıtlaSil
  5. Şarkı Çok güzel teşekkürler.

    YanıtlaSil
  6. Evet Bolat, çok güzel bir şarkı..

    YanıtlaSil
  7. Film tadında bir anlatım olmuş. İlave yazılara boşverdim. Çünkü dna ları tutmamıştı :)
    Birinci elden anlatımlara bayılırım. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  8. Dilek bu başlangıç olsa ve devam etsem bu yazdığım yazıya... Öykü olur mu acaba:) Böyle ufak ufak deneye deneye öğrenirim bir gün öykü yazmayı belki:)) Bunlar deneme:))

    Ama bir ağlarsam var ya.. baya' ıslanır insan:)

    YanıtlaSil
  9. Belki de kendinle başbaşa olma zamanıdır..

    YanıtlaSil
  10. alıntılar,şarkı ve yazın çoookkk güzel, ellerine duygularına sağlık...

    YanıtlaSil
  11. Öyle galiba Profösör, bazan kendinle kalmak iyi bir şey.

    YanıtlaSil
  12. Ne demek Vildancığım..şahane öyküler yazarsın sen. Bence denemelerle falan vakit kaybetme. Onları çoktan aştın..dal bodoslamadan. Elini korkak alıştırma. Ne harka işler çıktığına inanamayacaksın. Ama ben inanıyorun Canım arkadaşım. Sevgilewrimle.

    YanıtlaSil
  13. Yok Dilek. Beceremem ben öykü yazmayı. Nerdee?
    Teşekkür ederim yüreklendirmen için. Sağolasın.

    YanıtlaSil