30 Nisan 2012 Pazartesi

Belki Şehre Bu Festival Gelir, İklim Değişir, Akdeniz Olur, Gülümse



Yukarıdaki ilân Uluslararası İşçi Film Festivali'ne ait.  Bu yıl 7. si yapılacakmış. Ne hoş, dedim kendi kendime.  Haberi okumaya devam ettim. Festival, "Özgürlük Emek İster" temasıyla, 1 ile 7 Mayıs tarihleri arasında İstanbul, Ankara, İzmir ve Diyarbakır'da perdelerini açacakmış. Yüreğim burkuldu. Kocaeli memleketimin en büyük ikinci sanayi şehri. İşçilerin nüfusa oranının en yüksek olduğu şehirlerden. Niye İşçi Festivali İzmit'te de perdesini açmıyor peki? Festival daha sonra geçen yıllarda olduğu gibi kent kent süren ve bütün yıla yayılan uzun bir yolculuğa çıkacakmış ama, başlangıcı İzmit'ten de olması gerekmez miydi? Acaba geçmiş yıllarda bu festival filmleri şehrimde gösterildi mi? Gösterildiyse de hiç haberim olmadı. Ne fena...  Festivalde bu yıl 20'si uluslararası, 38'i yerli 58 film gösterilecekmiş. Takibinde olmaya niyetliyim. Çünkü böyle festival filmleri sayesinde hem memleketimizde, hem dünyanın dört bir yanında yaşayan işçilerin, emekçilerin hayat mücadelelerini görmüş, izlemiş, farketmiş olabiliriz. Bazan olan bitenleri öyle bir görmüyor, duymuyor, konuşmuyoruz ki, silkelenmemiz gerekiyor. Böyle festivallerin ve böyle fetival filmlerinin özendirilmesi gerekiyor diye düşünüyorum. Umarım işçi kenti şehrimde, İşçi Film Festivali filmlerini izleme şansı buluruz.  

"Hadi gülümse bulutlar gitsin... İşçiler iyi çalışsın gülümse... Yoksa ben nasıl yenilerim... Belki şehre bir film gelir... Bir güzel orman olur yazılarda... İklim değişir Akdeniz olur... Gülümse." Sezen Aksu'nun o güzelim şarkısının sözleri böyleydi değil mi? İşçi şehrimde bir işçi film festivalim bile yok anlıyor musun? Gülümse...



4 yorum:

  1. Festivaller nedense hep İstanbul'a mahsus gibi.
    Bizde - bende kocaelindeyim- uzaktan bakıyoruz.

    YanıtlaSil
  2. Uyuşuk Prenses, işçi şehrimizde, bir işçi film festivalimiz bile yok değil mi? Gülümse:)

    YanıtlaSil
  3. Öğrenciliğimde sar sendika isimli bir film izlemiştim. Sendika işçilari nasıl sattığını bariz bir şekilde işliyordu.. İşçi filimler güzel olur. Nostaljik taarf da insanı etkiler..

    YanıtlaSil
  4. Dediğiniz gibi olmalı Profösör. Umarım seyrederiz şehrimizde. Sağolun.

    YanıtlaSil