14 Nisan 2012 Cumartesi

Yuf Olsun Bana!


Ne yalan söyleyeyim, ismini daha önce duyduğumu hiç hatırlamıyorum. Acaba şimdi durup dururken neden aklıma geldi, inan bilemiyorum. Oysa hafızam hiç iyi değildir. İsimleri kolay kolay aklımda tutamam. Ama tuhaflık var ya serde, bu isim yerleşmiş hafızamın gizli bir çekmecesine işte. Belki ismi değişik geldi diye...  Bilmiyorum.  Ya da belki "sadece hüzün değil merak ki en çok yakışandır bize" tadında bir anlayışa sahip olunca bünye... Durdum durdum... "Bir zamanlar hafızama nakşettiğim bu isim kimindir?" diye durup dururken merak ettim. Şimdi öğrenmenin vakti saati geldi demek ki... Hafızam "Çinuçen Tanrıkorur" adını gizlediği çekmecesinden çıkardı, bugün önüme getirdi. Araştırdım. 1938-2000 yılları arasında yaşamış, memleketimin şahane bir ud virtüözü ve bestekârıymış. Münir Nurettin Selçuk'tan sonra en fazla Yahya Kemal Beyatlı'nın şiirlerini besteleyen ikinci bestekârmış. Sanal alemde izini sürerken bir şarkısına denk geldim. "Hey, ben bu şarkıyı biliyorum." diye sevindim. "Günaydınım, nar çiçeğim, sevgilim..." Hemen dinledim. Arkasından bir söz geldi aklıma. Gözümün önünde, kendine has şivesiyle Sırrı Süreyya Önder canlandı. Yıllar önce seyrettiğim televizyondaki bir programında o  her daim gülümseyen çehresiyle, gene  acımtrak bir şeyler anlatıyordu.  Muhabbetin bir yerinde şuna benzer cümleler sarfediyordu...  "Modernitenin ölmeden önce yapılması gerekenler diye uydurdurduğu bir şey vardır ya... Aha onun başına koysanız yeridir. Çinuçen Tanrikorur'dan bir hüzzam taksim dinleyin, tavsiye etmekte ne kadar haklı olduğumu göreceksiniz."  Çok haklıymış. Ne kadar kızdım kendime anlatamam. Onlarca artist, şarkıcı adı bilirim bilmesine... Peki, memleketimin bu kadar değerli bir üstadını, bu toprakların en özel insanlarından birini nasıl bilmem tanımam. Yuf olsun bana!



10 yorum:

  1. Bu şarkıyı Melihat Gülses'ten dinlemek harikadır, muhakkak tavsiye ederim. Bir de "Yakut mine zümrüt bana birdir kayalarla" diye bir şarkısı vardır, onu çok severim.

    http://www.youtube.com/watch?v=WHvrH6F2hpc

    YanıtlaSil
  2. Zaman Eriyor! Bana daha çok yuf:))

    YanıtlaSil
  3. Handan, Melahat Gürses'i ilk kez kimin kitabında okumuştum biliyor musunuz? Murathan Mungan'ın bir deneme kitabında:) Şahane okumuştur inanıyorum. Hemen dinleyeceğim. Sağolun.

    YanıtlaSil
  4. Handan, gaf üstüne gaf yapmışım:) Melahat Gülses yerine Gürses demişim:( Feciyim! Du bi, şimdi dinleyeceğim. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  5. ÇİNUÇEN ÇOK İLGİNÇ BİR İSİMMİŞ ACABA ANLAMI NEYMİŞ DEDİM ŞİMDİ BİRAZ SONRA GOOGLE BİR SORAYIM..TAŞ PLAKTAN ALINMA SANIRIM ŞARKI, BİRAZ HIZLI GİTMİŞ GALİBA :) AMA ÇOK İÇTEN SÖYLEMİŞ, NUR İÇİNDE YATSIN, BUNDAN BÖYLE BU İSİM BENİMDE AKLIMDAN ÇIKMAYACAK DÜŞÜNDÜĞÜMDE AKLIMA SİZ GELECEKSİNİZ, SEVGİLERİMLE :)

    YanıtlaSil
  6. :) Ben yazım hatalarına söylendiğim yazımda yazım hatası yapmak gafletinde bulunmuş bir insanım, olur arada :D

    YanıtlaSil
  7. Selam Gülçin, Çinuçen Kazakça bir isimmiş. Üstün, galip, zafer kazanmış anlamına geliyormuş. Aslında Çinuçen Tanrıkorur'dan bir hüzzam taksim dinlemek lâzımmış. Tavsiye ederim:)

    YanıtlaSil
  8. Haklısın Handan, hatasız kul olmaz hatamla sevin beni:))

    YanıtlaSil