3 Nisan 2012 Salı

Yürekleriyle Görenlerin Dünyasında Görmeyi Öğreniyorum.


"Yok artık!" demiştim Pınar'a. "Pes, ama! Tango gösterileri yapıyordun. Şimdi yüzme yarışmasına katılıyorsun öyle mi?" Tatlı tatlı gülümsemişti. Kocaeli Altınokta Körler Derneği Başkanıdır Pınar Çatalkaya. 16 yaşında geçirdiği bir hastalık sebebiyle görmüyor. Onu çok iyi tanıyorum. Marifet gözle değil yürekle görmekteydi ya... Baştan aşağıya marifetler timsaliydir Pınar. Gönül gözüyle şahane görenlerdendir. Açıköğretim Fakültesi'nde okuyor. Bir devlet okulunun kütüphanesinde çalışıyor. Tango kursuna gidiyor. Üzerine bir de Giresun'da düzenlenen Türkiye Görme Engelliler Yüzme yarışması'na katıldı. Heyy! İkinci oldu. Gümüş madalyasını aldı, şehrimize getirdi. Ne hoş haberdi bu! Kocaeli Altınokta Körler Merkezi'nin İzmit yürüyüş yolu, Belediye İşhanı 5. katındaki dernekleri benim ikinci adresim oldu diyebilirim. Bu kadar mı kafadengi dostlar bir arada olur anlatamam sana... Çok seviyorum çookk! Her birine bayılıyorum.



Ya Engin... Ya Esra... Engin Kocaeli Konservatuarı'ndan mezun. Memleketimin şahane bağlama ustası. "Engincim, Metris'i çalsan, söylesek" dediğim anda... Hiç kırmaz... Hiçç... Benim bu bed sesimle, coşup bağıra bağıra türkü söyleme asla ses çıkarmaz. Altınokta'nın neşe, enerji sembolüdür. Halkla ilişkilerde üstüne yoktur. Altınokta'nın ayaklı kütüphanesi gibidir. Ve kime sorsan Engin'i  bilir. İzaydaş şirketinin mühim çalışanlarından biridir. İzmit kaldırımlarında beyaz bastonuyla şarkı söyleye söyleye giden birini görürsen, bil ki kesinlikle Engin'dir. Sevgili Esra... Benim sinema arkadaşım. Sesli betimle denilen sinemada seslendirme tekniği olduğunu Esra'dan öğrendim. Esra'yla sinemaya gideriz. Kafa kafaya veririz. Filmin konuşma olmayan bölümlerinde sahnede neler olup bittiğini sessizceEsra'ya anlatırım. Onunla sinema seyretmekten büyük keyif alıyorum. Kocaeli Üniversite'si Halkla İlişkiler 2. sınıfa gidiyor. Dünyada olan biteni var ya... Of! Yakınen takip ediyor. Esra dünyanın her türlü pisliğini, kötülüğünü, zalimliğini  protesto eden şahane anarşist  ruhlu biridir. Antenleri feci açıktır. Fazlasıyla uyarlı biridir.  Aramızda kalsın, tam bir feministtir. Yaşı benden çok küçüktür. Farketmez. Sinemadan sonra yaptığımız muhabbetlerde beni fena halde sallar silkeler. Esra'nın doğduğundan beri gözleri görmüyor. İnan bana şahidim... Aynı diğer Altınokta'daki dostlar gibi Esra'da, pek çok gören insandan çok daha fazla, gözüyle değil belki ama  yüreğiyle  görüyor. Sonraa... Esra Şahane gitar çalar.  "Çal gitaaarrr!" deriz. Of! Harikulade İspanyolca, İtalyanca şarkılar söyler. Beni perperişan eder.


Yooo... Berrak'tan söz etmeden geçemeyeceğim. Doğuştan görmeyen arkadaşım Berrak avukattır.  Avukatlık yanı illa ki iyidir. Fakat Berrak benim için bir edebiyat şölenidir. Bir başlarız muhabbete... Edip Cansever'den girer, Nazım Hikmet'ten çıkar... Sevgi Soysal'dan girer, Ahmet Hamdi Tanpınar'dan çıkar. Ağzım açık, hayranlıkla dinlerim. Şu yukarıdaki fotoğrafını İzmit'ten İstanbul'a giderken çektim. Altınokta'nın kahvaltısından sonra, kalktı, tek başına İstanbul'a, kadınlar gününde Taksim'de yapılan mitinge gitti. Pes!


Hey, Kocaeli Altınokta Körler Derneği, üyesi görmeyen kadınlar için bir kahvaltı düzenledi. İzmit'te Dolphin'in karşısında, Oral'ın Elle Yemek adlı lokantasında yapılan kahvaltıda, önce ciddi ciddi kadın sorunları ve de  görmeyen kadınların sorunları anlatıldı. Ardından aramızdaki yönetim kurulundan iki erkekten biri olan Engin bağlamasını  bir coşturdu ki... Of....Türküler şarkılar söylenildi. Tek kelimeyle eşsiz bir gündü.




13 yorum:

  1. Yazılarını okurken umut doluyor içim hep:)

    YanıtlaSil
  2. bizden çok daha iyi gördüklerine kalıbımı basarım ben. (yürekleri ile tabi, asıl adresten yani)

    ismim müstear.:))

    YanıtlaSil
  3. Sevgili Patina Kali, tanımaz mıyım seni:)) Çok haklısın.

    YanıtlaSil
  4. evet evet adım bu olsun.:))
    patina kali.:))

    YanıtlaSil
  5. Bu özel insanları tanıdıkça, okudukca, gördükce kendimi hiç bir şey yapmıyormuş gibi hissediyorum...
    3-4 ay önce altı nokta körler derneği ile ilgili bir konuşmayı dinlerken, neden ben de onlar için kitap okumuyorum diye düşündüm ve şimdi bunu nasıl yapabilirim diye araştırma yapıyorum, tam da bu konuda yoğunlaşmışken sizin yazınızı okumak güzel oldu...

    YanıtlaSil
  6. Tamam Patina Kali, anlaştık:))

    YanıtlaSil
  7. Hayat Mutfakta Güzel, hayat sahiden mutfakta güzeldir:) Şehrinizdeki Altınokta Körler Derneği'ne mutlaka uğramanızı öneririm. Müthişler! Keşke onlar gibi yürekle görmeyi öğrenebilsek. Sağolun.

    YanıtlaSil
  8. Keşke Türkiyede olsam, esas problemle de bu zaten, ben Cenevredeyim ve buradan nasıl yapabilirim diye araştırıyorum, CD okuma falan, sanırım dikkat edilmesi gereken bir takım kuralları var, ama yazın Türkiye ye gidince mutlaka uğrayacağım en yakındakine,bir yolunu bulursam sizleri de haberdar ederim...Keşke onlar gibi görebilsek...

    YanıtlaSil
  9. Hayat Mutfakta Güzel, Cenevre'ye bizim köyden sevgiler:))

    YanıtlaSil
  10. Ne kadar değerli ve örnek insanlar!..Kutluyorum her birini..

    Yüreği aynı güzellikte çarpanlar gönül gözüyle bakanları da iyi görürler...


    sizin de yüreğinize sağlık...çok anlamlı bir paylaşım...

    sevgiler...

    YanıtlaSil