6 Ocak 2010 Çarşamba

Bir Ninja'nın Kurabiye ile İmtihanı

Tersninja’yı okuyalıberi ben de kendimi ninja gibi hissediyorum ama bir de adı üstünde bir Cenova’lı Ninja var. Şimdi ondan bahsetmek istiyorum. Özel bir yakınlık hissediyorum kendisiyle aramda... Kendisi bu durumumu bilmiyor ama... Gizli takip ediyorum blogunu. Hoşuma gidiyor tarzı ve yazdıkları. Yeni bir lisan öğreniyorum ayrıca sayesinde. Mesela, birine “İyi Akşamlar!” dediğimde, karşımdakinin “Sana da /Hiroyuki Sanada!” dediğini varsayıyorum. Yada birine teşekkür edeceğim zaman, kendimi “Dang yu sayın wang yu!” dememek için zor tutuyorum. Hatta bir kez boş bulundum. Çok ciddi bir müşterim vardır. Benim sulu şakalarımı hep ciddiye alır. Benimle ciddi konuşmak pek mümkün olmadığı için, kendini daha da gerer benimle konuşurken. Sonunda da ayrılırken nasılsa bir şekilde gülümser. Gene böyle bir kısa görüşme sonunda ve çeklerini elime aldığımda, sevinçle “Dang yu sayın wang you!”dedim. Gerisini anlatmayayım!! Hahha! Vallahi artık ben yanına gittiğimde gülmeye başlıyor bu müşterim. Elinde değil tabi. Var mı böyle bir şey! Kaç yaşında iş sahibi kadın, kerli ferli sayın genel müdüre yaptığı muameleye bakın! Ne var Cenova’lı Ninja’nın öğrettiği lisan sayesinde müşterim gülmeyi öğrendi. Fena mı? Şimdi gittiğim zaman işyerine,çalışanlarının hepsi gülümsüyor. "Gülmek" kesinlikle bulaşıcı buna inanıyorum!
Cenova'lı Ninja'nın blogunda bir tarif vardı. Yeni yemekleri denemeyi çok severim. Üstelik kendim de yeni tarifler üretirim. Cenova'lı Ninja'nın Liguria'ya has Canestrelli tarifi şöyleydi:
"1,25 su bardağı un (180 gram diyi),100 gr tereyağ,bir yumurtanın sarısı (beyazı da olabilir, bakamayacağım şimdi sözlüğe)60 gr vanilya (evet yoğun bir vanilya tadı da var)yeteri kadar şeker (böyle tarifte hiç görmemiştim)üstüne de pudra şekeri, Gerisi bildiğiniz gibi. Afiyet olsun."
Hımm! Doğrusu fotografa göre oldukça lezzetli bir "Canestrelli" olmalı dedim ve bu kurabiyeyi yapmaya heveslendim. Bu Ninja Cenova’da ama Liguria’nın Canestrelli’yesini yapıyoruz öyle mi? Vallahi öyle zor yazdım ki bu cümleyi! Söylemesi ayıp önce Liguria nere oluyor diye küçük bir araştırma yaptım. Kuzey batı İtalya’da yer alan 3.en küçük bölgeymiş. Akşam ikram ederken aynen şöyle diyeceğim: “Sizlere kendi ellerimle, Cenova’lı Ninja’nın tarifiyle Liguria’nın Canestrelli’yesini yaptım!” Şaşırmayacaklar. Bakacaklar ki bizim kırk yıllık kurabiye, biraz çiçek şekli almış ve benim lisanımda da bu adı almış. “Peki,dediğin gibi olsun!” diyecek ve çıtır çıtır yiyecekler. Adım gibi eminim... Sonra "Ellerine sağlık!"diyecekler. Ben de gururla başımı yukarıya kaldıracağım ve "Dank yu sayın wang you!" diyeceğim!
Üstteki fotoğraf ünlü japon oyuncu, Last Samuray'da da oyanayan "Hiroyuki Sanada "
Bu fotoğrafın sahibi de Hong Kong sinemasının unutulmaz oyuncusu "Jimmy Wang Yu "
Vallahi bu isimleri ben bilmiyordum. Ne öğrendiysem Ninja Kardeşten öğrendim!
NOT: Geçen sene Ocak ayında yazmışım bu yazıyı. Gene yazmak istedim:) Karnım mı acıktı ne?

5 yorum:

  1. Misiz Vildan Abla,ben de acıktım şimdi! Hazır sen hatırlatmışken tembellik yapmayıp deneyeyim şu canestrelliyi yeniden.

    İsimlerle yaptığım 'anlamsız' cümleler de hızla artıyor ama artık kendime saklıyorum (hoş paylaşırım seninle seve seve). Zira insanların bakışlarının değişmeye başladığını farkettim (biraz geç oldu ama). :-)

    Bir de uzun süredir yazmak istiyorum ama şimdiye kısmetmiş; her ne kadar son zamanlarda çok fazla yorum yapamasam da bloğuna, sürekli takipteyim, bilmeni istedim.

    Not: cantucci vardı hani. Ondan yaptın mı hiç?

    YanıtlaSil
  2. Sevgi Ninja Kardeşim Tuğba

    Benim öğretmen kardeşin adı da Tuğba:)
    O çok şükür fazla takılmıyor benim bloğa.
    Onun hakkında ileri geri yazıyorum.
    Arkadaşlarından öğreniyor sonra.
    Ben de "Yoo.. Seni yazmıyorum ki, ninja kardeşim tuğba'yı yazıyorum valla" diyorum. Bunu söylerken ayağımı kaldırıyorum ama. Yalan söylerken,bir ayağını kaldırırsan, yalan yerine geçmezmiş de öyle öğrenmişim:)
    Neyse, öyle geçiştiriyorum yani anlayacağın:))

    İsimlerle yaptığın cümlelere bayılıyorum ben ninjacım. Sakın vazgeçme. Kelimelerle oynamak şahane bir şey. Sen de ustasın bu konuda. Kimin bakışı değişiyormuş bakalım. Allah Allah!!

    Ben de uzun zamandır sana pek yorum yazamadım.
    Hergün okuyorum seni.. En son salyangozda kalmıştım vallahi... Nere ki dedim bura:)
    Yer döşemesinden çıkarmaya çalıştım. Hımm!
    Daha çıkaramadım ama:))

    Cantucci mi? O neydi ki bebek? Hatırlayamadım valla:)

    YanıtlaSil
  3. O zaman bir hediye vereyim sana; kinci insanlar için sık sık kullandığım "Ne kinji fukasakusun be!" temelli deyişimi kullanımına vermekten onur duyarım. Kinji Fukasaku, yakuza filmleriyle ünlü bir yönetmen bu arada.

    O kabuksuz mazlum salyangozu Genova'da çekmiştim. Bu da Cantucci için; http://genovaninja.blogspot.com/2009/02/ev-yapimi-toskana-biskuvisi-cantucci.html

    YanıtlaSil
  4. Eyvallah, sağol Tuğba! Kullanıma açıyorum o halde
    ne kinji fukasakusun'u:)

    Demek ki Cenova'da çekmiştin salyangazun fotoğrafını öyle mi? Demek ki,o nedenle yerdöşemesinden çıkaramamışım nere olduğunu:)

    Yok, toscana biskuvisini yapmadım.Nerdee? Onun yerine pötibör bisküvi yiyorum bu ara:)Valla ciddi söylüyorum Tuğba. Ofiste ikindi üzeri bir alıştım pötibör bisküvi yemeğe... Çayla birlikte. Kalmamışsa eğer, dudağımı büküp ağlayacak gibi oluyorum... Hemen tamam alacaz diyorlar bizim kızlar da biraz rahatlıyorum:) Sevgiler Tuğbacım. Özlemişim bir ninja ile karşılıklı yorumlaşmayı:)

    YanıtlaSil
  5. Nefis bir tarif sonrası karnı acıkan biri daha var:)

    YanıtlaSil