25 Ocak 2010 Pazartesi

Tren Gelir Hoş Gelir Ley Ley Limi Limi Ley!

Hafta sonu evde seyrettiğim, Alfred Hitchcock'un Kaybolan Kadın adlı filmi, başından sonuna trende geçiyordu. O kadar heves ettim ki trenle seyahat etmeye. En son ne zaman trene bindiğimi düşündüm. Düşündüm. Düşündüm. Hatırlayamadım yeminle. Yoo, yurtdışında binmişimdir illa ki. Benim istediğim memleketimde bir şehirden diğerine trenle gitmek. İstanbul'a değil ama. Uzun bir yola. Mesela canım pastırma ya da bir kaşığa 40 tane sığan mantıdan yemek için Kayseri'ye gitmek istese, İzmit'ten Kayseri'ye tren var mıdır ki? Yolculuk kaç saat sürer peki? Gece binsem trene. Şöyle muhabbeti yerinde insanların oturduğu bir kompartımana denk gelsem.. Hatta yanımda bağlamam da olsa. Henüz çok öğrenemedim ama, iyi bağlama çalıyormuşum mesela. Şimdi yazdığım bir hayali yazı ya!.. Ben çalsam, hepbirlikte türkü söylesek. Hangi türküler var Kayseri ile ilgili ki acaba? İlla Kayseri türküsü olmasın canım. "Çemberimde gül oya, Gülmedim doya doyaaa" diye başlıyormuşuz. Sonra yolculardan biri Ege'li olduğu için, bir efe türküsüne geçiyormuşuz. Vuruyormuşum bağlamamın tellerine... "Şu Dalma'dan geçtin mi? Soğuk sular içtin mi? Efelerin içinde, Yörük de Ali'yi seçtin mi?" diye çevreyi rahatsız etmeden, usul usul çalıp söylüyormuşuz. Hatta Ege'li yolcu dayanamayıp kalkıyormuş yerinden de, "Hey gidinin efesi, efelerin efesiii" diye dizini yere vura vura hem türküyü söyleyip hem de oynuyormuş. Of ya! Şahane olur vallahi. Şimdi ben bu hayalde Karadeniz türkülerine hiç geçmesem keşke. Yoksa kendi hayali yazdıklarımdan, kendim etkileneceğim gene... Bulacağım bir deli horon müziği... Ayağımı yere vura vura oynayacağım... Evi ayağa kaldıracağım. Of ya! Trenden nasıl geldim ben deli horona? Hey!! Aklıma ne geldi biliyor musun?Kemençe çalmayı öğrensem mi acaba?

5 yorum:

  1. Vildan Teyze hayal gücüne hayranım:)Kompartımanlı trenler pek kalmadı ama pulmanda 60 kişiye minik bir konser verebilirsin eminim farklı şekillerde eşlik edenler olacaktır sana:) Güzel bir günde trenle Eskişehir'e bekliyorum seni ve yol arkadaşlarını..

    YanıtlaSil
  2. Melike, geleceğim... Mutlaka geleceğim Eskişehir'e. Kısmetse, trenle gelmek istiyorum hem de... Sen okulunu bitirmeden:)

    YanıtlaSil
  3. biletleri ikile arkadaş....melike,oya teyzeyide kabul eğle ,gardan pişmaniyeyi alıpta geliyoruz...

    YanıtlaSil
  4. Oya, Çemberimde gül oya, gülmedim doya doya, diye başladım ya türkülere, inan ki keşke Oya'da gelse dedim:) Niye biliyor musun? Dümbelek çalmak istiyordun ya! İşte tam fırsatı! Gir hayalimdeki tren kompartımanına..
    Sen dümbelek çal, ben bağlama... Sonra trendekilerle hep birlikte söyleyelim: "Dümbeleği çala çala, yoruldu bileklerim.. Al beni kıyamam seniii" diye:)
    Vallahi şahane bir hayal bu Oya!! Ama dur, Dilek olmadan olmaz... Dilek de gitarı alır.
    Tamam.. Beremen mızıkacıları varsa... Değirmendere'nin olmaz mı? Biz de Değirmendere Mızıkacıları oluruz:))
    Heyy! Tamam... Haydi gidelim:)
    Eyvahh! Kendim uydurdum.. Gene kendim inandım ya!! Of ya! Olmaz mı? Olur, olur.. Yaparız valla:)

    YanıtlaSil
  5. Bende yazının devamında kompartıman görevlisi, diğer yolcular hatta makinistte katılır mı acaba bu eğlenceye diyordum ki yazı orada bitiverdi :) Bu yazınız üniversite günlerimi hatırlattı bana. Alırdık sazı, bağlamayı gitarı saatlerce şarkı söylerdik hep beraber...

    YanıtlaSil