23 Aralık 2010 Perşembe

Cemal Süreya'dan Tomris Uyar'a



Şu yukarıdaki notu okurken nasıl mahçubiyet hissettiğimi anlatamam sana. İçim nasıl  utanma duygusu ile doldu. Öte yandan bu notu tüm merakımla tekrar tekrar okudum. Hatta bu notu  bir tablo gibi uzun uzun seyrettiğimi samimiyetle itiraf edebilirim. Aslında nasıl özel bir not bu... Çok mahrem bir not... Altında tanıdığım imza olmasa ilgimi çekmezdi ki. Ama bu Cemal Süreya'nın imzası. Bilirim.  Cemal Süreya'nın imzası çok ünlüdür. Kimileri şapkaya benzetir. Sunay Akın ise imzayı yan çevirir bakarsak, şairin profilden bir resmini elde edeceğimizi, hatta imzadaki ü harfinin noktalarının Cemal Süreya'nın vazgeçemediği sigarasını resmettiğini söyler. Cemal Süreya ressamdır aynı zamanda. Belki de imzasıyla kendisini resmetmektedir, kimbilir?  Bu notu Tomris Uyar'a yazmış. Nasıl özel bir not! Şairin en mahrem duyguları. Nasıl ortaya dökülmüşse dökülmüş işte. Şairin şiirleri gibi bu not da  bilinir olmuş. Cemal Süreya veTomris Uyar şimdi diğer alemdeler... Ruhlarına rahmet! Bilseler bu mahrem notun herkes tarafından okunduğunu üzülürler miydi acaba? Bilmiyorum. Bildiğim Cemal Süreya bu notu sevdiği kadına tüm içtenliği ile yazmış. Parlak sıfatlar, yürekte yankılanacak rengarek kelimeler kullanmak yerine insanın iliklerine işleyen alçakgönüllükle yazdığı nota bakar mısın? Müthiş!

8 yorum:

  1. Hayal Kahvem;bu gün güzel bir ayrıntıyla yaddetmişsin eski sevdaları, yattıkları yerler cennet mekanı olsun,senin de ellerine sağlık..çok duyarlısın..:))

    YanıtlaSil
  2. HayalKahvem, bir şairin, bir yazarın, bir sanatçı duyarlığındaki insanın sevdası ne kadar zengin olur bir bilsen... ne kadar yaratıcı, ne kadar renkli, ne kadar özel !.. Dünyanın EN' i sanır insan kendini ve şükreder böyle bir sevda gelip buldu diye onu...

    Ruhlarına rahmet olsun, sevdaları cennet olsun...

    YanıtlaSil
  3. onuru için yaşayan insanlardanmış cemal süreya, aşkı içinse en değerli şeyinden vazgeçmiş. şimdiyse ilk vazgeçilen aşk oluyor.

    YanıtlaSil
  4. Sevgili vildan inan ki çok hoş bir durum. Acaba orada ruhları bize bakıp gülümsüyorlarmıdır yoksa buradada paparazziler bizi bastı mı diyorlardır. :)

    YanıtlaSil
  5. Kara dutum..çatal karam.. çingenem
    Daha ne olacaksın birtanem
    diye sayar da sayar şair..böyle sayıp dökmesi daha hoş değilmi.
    Ne o seviyeli seviyeli haller.
    Aşkta gönye cetvel mi kullanılırmış.
    Sudoku gibi sağdan sola yukardan aşağıya hesapmı yapılırmış.
    Yapılanı varsa da onun adı başka birşey olmalı
    saygılarla sevgileri ayıralım lütfen derim.

    YanıtlaSil
  6. @ Profösör, evet haklısınız.

    @ Muhalif, Cemal Süreya aşkını yukardaki nottaki gibi ifade etmiş.. Bedri Rahmi ise sizin yazdığınız gibi.. Aşkın her türlü tarifi güzel.. Kimbilir bir mimar ya da mühendis de gönye cetvel kullanarak ifade edebilir.. Neticede Murathan Mungan'ın dediği gibi "aşkın bir yolu vardır.. her yaşta başka türlü geçilen.. aşkın bir yolu vardır.. her yaşta biraz gecikilen." sevgiler.

    @ Dilekcim gene latife dolu cümlelerinle gülümsettin beni.. Kimbilir?

    @ Kara Kitap, tecrübe konuşuyor galiba:)

    @ Momentos siz bir şairsiniz ya.. Sanırım şairin halinden en iyi siz anlarsınız öyle değil mi?

    @ CWRM, beğendiğinize sevindim. Hoş bir not gerçekten.

    YanıtlaSil
  7. Daha içten,daha yalın ve daha gerçek başka ne söylenebilirdi ki!!Tek kelimeyle harika...

    YanıtlaSil