20 Aralık 2010 Pazartesi

İki Yönetmen ve İki Film... İki Abi ve İki Kızkardeş



Yukarıdaki fotoğraflarına baktığımda, kardeş gibi birbirlerine benzettiğim iki adamdan, soldaki 1964 doğumlu Türk yönetmen Atalay Taşdiken, diğeri ise 1918 doğumlu İsveçli yönetmen Ingmar Bergman.


Yönetmen Atalay Taşdiken'in 2009 yılında çevirdiği Kızkardeşim Mommo adlı filmi yeni seyredebildim. Annesiz iki çocuk. Abi Ahmet ve kız kardeş Ayşe. Baba evleniyor. Üvey anne istemeyince, çocukları dede sahiplenmeye çalışıyor. Filmin asıl vurucu tarafı, kendisi de küçücük bir çocuk olan abinin, kızkardeşine kol kanat germesi. Yani iki kardeşin yürek yaralayan hikayesi. İşte bu filmi seyredince, benzer başka bir film aklıma geldi.



Yönetmen Ingmar Bergman'ın 1983 yılında çevirdiği Fanny ve Alexander adlı film. Bu kez babasız iki çocuk. Abi Alexander ve kızkardeşi Fanny. Anne evleniyor. Üvey baba hayal kurmayı günah sayan, sadist bir din adamı. Çocuklara eziyet ediyor. Başka bir abi ve kızkardeşin dünyanın başka bir yerinde ve başka bir zaman dilimindeki yürek yaralayan hikayesi. Bergman'ın son filmi olan Fanny ve Alexander için, yönetmenin kendi hayatının hikayesi olduğu söyleniyor. Merak ediyorum acaba Kızkardeşim Mommo'da Atalay Taşdiken'in hayatıyla ilgili miydi?

Her ikisi de, insanın sevgi, vicdan, merhamet duygularını kışkırtan çok güzel ve ödüllü filmler. Mutlaka seyredilmeliler.

6 yorum:

  1. Tekrar izleyip benim de eklemem gerek.
    Bu arada üzik olayını çözünce çizgi romanlar biraz geride mi kaldı ne :)

    YanıtlaSil
  2. Selam İnsan ol biraz...
    Çok güzel filmler. İkisini de izlemenizi tavsiye ederim. Müzik olayını tam çözemdim aslında. Türkçe sözlü müzikleri henüz ekleyemiyorum. Ama çizgi romanlar... Hımm... Yazmalıyım. Mesela Kız Zagor baltası nasıl yapılır anlatmalıyım:)
    Böyle talep varsa çizgi romanlar gündeme getireyim bari. İlginiz için teşekkür ederim.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Her iki filmi de seyretme imkanım olmadı..akıl defterime yazıyorum...;)

    YanıtlaSil
  4. Yaz.Yaz. Yaz bir kenara yaz bütün sözlerimi:)
    Yanılırsam çık karşıma göster kendiniii.. Belki zamanla teker teker silinirler aklından... Anlarsın ki boşuna geçmiş bunca zamannnn:))

    YanıtlaSil
  5. SENİ CİMCİME SENİ..SEN NE AKILLI BİR KADINSIN BAYILIYORUM BU KIVRAK ZEKANA,ÖZ GÜVENLİ HALLERİNE bir hemcinsin olarak gurur duyuyorum..:))

    YanıtlaSil
  6. Cimcime mi? İlahi Rosemary güldürdünüz beni:))

    YanıtlaSil