12 Ocak 2020 Pazar

Maden Olan Yerde Ot Bitmez:)


"Evet, hiç kimse, günün birinde kel kalacağını  hesaplayarak saçlarına şekil vermez afili gençlik zamanlarının ayna karşılarında. Ama kellik de bir insanlık halidir. Ne insanlığın sonudur, ne de kişisel tarihimizin.  Saçlarını kurtarmak için her çareye başvurduktan sonra, kaçınılmaz o noktaya gelindiğinde, ya da o noktaya yavaş yavaş yaklaşırken, kişi, kendini de usul usul hazırlar bu yeni duruma. Durumunu, kendi ve çevresi için normalize etmeyi, aynalarla barışık bir ilişki kurmayı öğrenir. İnsan aklı ve uyum yeteneği biraz da böyle zamanlar içindir.

Yukarıda söylediğim gibi, saçlarım genç yaşta seyrelmeye başladığında çok üzülmüştüm ama, sonradan  yılların geniş yelpazesi içinde baktığımda, saçlarımın seyrelmesini, ruhumun tekâmülü için hayırlı bir olay, iyi bir işaret olarak yorumladım. Sözü uzatmadan söyleyeceğim: Saçlarımın seyrelmesi, beni insan yaptı." (murathan mungan/soğuk büfe/s.34)

 

 Murathan Mungan - Bruce Willis - Yakup Kadri Karaosmanoğlu - Kemal Tahir -   Dostoyevski - Tolstoy - John Malkovich - Halil Gökhan - Michel Foucault - Enis Batur-Yaşar Kemal -


12 yorum:

  1. Halil Gökhan'ı ilk defa duyuyorum. Yani Dostoyevski, Tolstoy gibi isimlerden sonra (ve çok da kel olmayarak) gelince önüme, doğrusu merak ettim. Bir blog buldum üstelik: https://halilgokhan.blogspot.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yine yanılmıyorsan Hayal Kahvem tanıştırmıştı ne zaman unuttum epey olmalı. sonra kütüphanede bir kaç yaratıcı yazarlık içerikli kitabına rastladım. Kütüphanelerin en iyi yanı da burası, kitap ve yazar tanıma şansı vermesi. Kelliğe gelirsek, onun da çekici bir yanı olduğunu düşünüyorum kesinlikle. Bence mesele ne saçta, ne başta, ne taş gibi vücutta, mesele duruşta, hayata bakışta!

      Sil
    2. Halil Gökhan'ın çok sayıda şiir ve roman kitabı var aslında Denize Bakan Ev. Merak etmek şahanedir:) Ayrıca Kafekültür adlı bir yayınevi var.

      Sil
    3. Evet Nessuno Ç, haklısın. Yazarlık üzerine denemeleri de var Halil Gökhan'ın. Ayrıca çok sayıda derleme kitapları da var.

      Murathan Mungan Soğuk Büfe adlı kitabında, 1996 yılında kaleme aldığı Aynalı Bir Mitoloji Olarak Kellik başlıklı sekiz sayfa çok tatlı bir yazısı var. Sonunu bak nasıl bitirmiş:)

      "Son bir söz, yeni bir saç ekme yöntemi çıkmış, gönlüm ve hayllerim zengin olabilir ama, bildiğiniz gibi, ben fakir bir şairim. Bu operasyon için gerekli parayı bulmakta güçlük çekiyorum. Bana bu konuda yardımda bulunmak isteyen hayırsever kişilerin, banka hesabıma katkılarını beklerim."

      Sil
  2. Bildiğim ve gördüğüm kadarıyla Murathan Mungan saç ektirdi, demek ki parayı bulmuş :-)
    https://on5yirmi5.com/wp-content/uploads/2019/06/7-9743.jpg
    Hayal Kahvem ve değerli yorumculara çok teşekkür ediyorum adımı nazik ifadelerinizle andığınız için.
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Heey! Yok artık! Sahiden Halil Gökhan mısınız? İnanmııııyooorummm!

      Blog şakası olabilir mi:) Lütfen şaka olmasın. Yehuuuu:)

      Sil
    2. O ben değilim, o da ben değil; ben bu'yum Hayal Kahvem:-)))

      Sil
    3. Çok sevindim inanın. Benim için şahane bir sürpriz bu!
      Teşekkür ederim.

      Sil
    4. ne demek! biz teşekkür ederiz : )

      Sil
    5. Hadi!? Çok pis rezil oldum. Hadi bakalım.. Yurtdışına yollanan kitaplarınıza bakıyorum süt dökmüş kedi gibi. Yurtdışında olmanın dayanılmaz hafifliğinin ardına sığınıyorum, battıkça batıyorum. Nessuno yardım et, sen iri yarı bir adamsın ardına gizlenirsem çıkış kapısına yantiri yantiri..
      Bir yazara denebilecek en kötü söz "kitabınızı okumadım" mıdır? Kimin söylediğine bağlı, mesela bir eleştirmen söylemiş, okumayı sevmeyen biri söylemiş, okumayı çok seven ama yazarı bilmeyen biri ya da yazarı bilen okumayı seven ve okumamayı seçen biri söylemiş; ne kadar farklı söylemeler ve söylenmeler bunlar. Diyor ve çıkıyorum. "Yazar da aramızdan biri" sonuçta, halden anlar..

      Sil
    6. Evet çok doğru Denize Bakan Ev. Üstelik de anonim değil, açık isimle, "aranızdan biri" :-)))
      Bir yazarla tanışmak, eskiden benim de büyük kriz ve korku anlarımdan biriydi, yazıp yayınlatmadan, idol, rol model aradığım zamanlarda.
      Ama şimdi sanırım efsane yazarlardan ziyade efsane (feno) kişilikler daha makbul. YAzı'Nın gücü gölgesine dönüştü. Ve rahatladık da.
      Bu mevzuuyu Hayal Kahvem'İn de izniyle çok sevmesem de bir blog yazımın linkiyle paylaşmak isterim:
      http://halilgokhan.blogspot.com/2015/04/yazar-msnz-genc-bir-yazara-tavsiyeler-4.html

      Sil
  3. Kellik yakışırsa sıkıntı yok, yakışmazsa ?! =) Saç dökülmesi erkek için kabullenilmesi zor bir şey.

    YanıtlaSil