13 Kasım 2015 Cuma

Hayvanlar Ve Edebiyat-4-ARI

 
 
"Her iki çeşit arı, bir yerden yedi.
Fakat bundan zehir hâsıl oldu, ondan bal."
 
 
Mesnevi Hikayeleri/Bakkal ve Dudu'nun Hikayesi

8 yorum:

  1. Karadeniz bölgesinde bin 800 metre yükseklikteki ormanlık alanlarda yetişen, literatürdeki adı “rhododendron pontica” olan ve halk arasında “dağ gülü” olarak bilinen bitkinin pembe renkli çiçeklerinden arıların yaptığı “deli bal” içinde iskelet ve kalp kası hücrelerinde, merkezi sinir sistemini etkileyen “grayanotoksin” adlı madde bulunmaktadır. Günümüzde “deli bal” alternatif tıp ilacı olarak mide ağrılarında, bağırsak hastalıklarında, şeker hastalığında ve hipertansiyon tedavisinde kullanılmaktadır.

    Bu balın 1 çay kaşığından fazla yenilmesinin zehirlenmelere neden olduğu da bir gerçektir. Bu zehirlenme, bal yendikten birkaç dakika veya saat sonra ortaya çıkmaktadır. Tükürük artışı, kan basıncında ve nabızda belirgin düşüşe neden olmaktadır. “Grayanotoksin” direkt kalbe etki eden halüsinojen bir zehirdir. Şuur kayıplarına, kaslarda gevşemelere neden olmaktadır. Kişide, çok şiddetli bir tansiyon düşmesi olursa, ölüme kadar varabilen sonuçlar doğurabilir.
    Tarihte düşmanları etkisiz hale getirmek için kullanılan ilk biyolojik silah olduğu, MÖ 67 yılında Pontus kralı Mitridat'a karşı gelen Pompey'in ordularının kamp kurdukları bu bölgede petek balları yiyerek zehirlendikleri ve kolayca esir düştükleri bilinmektedir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayalcinin Arkadaşı, bal seven biriyim. Hele deli bala var ya deliririm. Eğer bulduysam fazla yiyemem elbette.
      Azıcık yeter.

      Balın fazlası zarar diye bilirdim ama ne yalan söyleyeyim bu kadarını bilmiyordum.
      Verdiğin bilgiler için çok teşekkür ederim.

      Demek deliliğim deli bal sevdiğimdendir:)

      Sil
  2. Bak ne buldum :
    Bir hayal kahvesinde oturup ömür çayından içiyoruz.
    Gülten Akın

    YanıtlaSil
  3. Her şey biz insanlara ibret. Anlayana.

    YanıtlaSil