31 Ağustos 2009 Pazartesi

"Fi Tarihinden Kalma" Ne Demektir?

Necip Fazıl’ın Peygamber Halkası adlı kitabını okuyorum. Peygamber Halkası olarak anlatılmak istenen Hz. Muhammed’i inanmış olarak bir kerecik gören yada O’nun tarafından görülmüş olan kişiler yani Sahabiler. Necip Fazıl her bir Sahabiyi anlatırken, “Fil tarihinden” şu kadar yıl sonra doğmuş diye başlıyor cümlesine. Söz gelimi Hz.Muhammed Fil Tarihi ile aynı yılda doğmuş. Hani biz Türkçe’de “fi tarihinden kalma” diye bir deyim kullanırız ya, aynı tarihi mi anlatıyor acaba diye düşünerek başladım işte bu yazıyı yazmaya...

Necip Fazıl kitabında Fil Tarihini şöyle anlatıyor: “Fil Tarihi… Şu, Yemen Padişahı Ebrehe’nin Kabe’yi yıkmak için Mekke önüne geldiği, ordusundaki bir beyaz filin Mekke kapılarında yere çöküp tek adım atmadığı, deniz tarafından Ebabil kuşlarının sökün ettiği ve ağızlarıyla ayaklarındaki mercimek tanesi kadar taşları salıvererek Ebrehe ordusunu birbirine kattığı ve geriye dönmeye zorladığı tarih…”

Düşünebiliyor musun? Bu olay Peygamberimizin doğduğu yıl meydana gelmiş. Yani olanlar İslamiyetle ilgili değil. Kabe İbrahim Peygamber’den bu yana kutsal bir mekan. İslamiyet öncesi Kabe içinde o dönem insanlarının taptıkları putlar var. İnsanlar gene Kabe’ye ziyarete gidiyorlar. Yemen Padişahı ise Bizans Kralının yardımı ile büyük bir tapınak yaptırıyor kendi memleketine. Artık herkesin Kabe’ye gitmekten vazgeçip kendi tapınağına gelmesini istiyor. Ancak gelen olmuyor. Bunun üzerine kızıyor ve Kabe’yi yıkacağına yemin ediyor. Kalabalık bir ordu ve fillerle yola çıkıyor. Tarih M.S 571.

Ordu Kabe’yi yıkmak için tam Mekke önüne geliyor ki ilkin büyük fil kapının önünde oturuyor ve ne yapsalar hareket ettiremiyorlar. Sonra daha önce o bölgede hiç görülmemiş kuş sürüleri bir anda ortaya çıkıyorlar. Gaga ve pençelerinde taşıdıkları taşlar ve balçıklarla askerlere saldırıyorlar. Koca bir ordu kuşların saldırısında feci şekilde telef oluyor. Böylelikle kutsal Kabe korunmuş oluyor. Mekke şehrindekiler de bu olayı hayretle seyrediyorlar.


Bu olay fil tarihi olarak kabul ediliyor ve anlatılacak bir durum söz konusu olduğunda fil tarihinden önce, fil tarihinden şu kadar yıl sonra yada fil tarihinden kalma denmeye başlanıyor. Çok enteresan bir olay değil mi? Gözünün önünde canlandırabilir misin? Mesela Hitchcock’un başyapıtları arasında sayılan, 1963 yapımı ünlü gerilim filmi Kuşlar’ı hatırlasana! Ne korkunç bir filmdir öyle değil mi? Filmde kuşlar insanlara saldırırlar da insanlar ne yapacaklarını şaşırırlar!.. Üstelik bu filmde kuşların neden saldırdıkları da tam olarak anlaşılır değildir. Film kuşların durduk yerde saldırısıyla, normal giden gündelik hayatın bir anda beklenmedik bir sebeple alt üst olabileceğini anlatıyor olabilir. Yada doğayı kuşlar temsil ediyordur da bu filmde insanın sömürüsüne başkaldırmışlardır ve bu film onu anlatmaya çalışıyordur belkide, kimbilir? Yada Hitchcock keyfine göre bir sebepten, keyif onun değil mi, filmde heyecan ve korku yaratacak bir neden olarak kuşları kullanmak istediğinden böyle bir film çevirmiş olabilir.Vesaire…Vesaire…

Sanırım sinema yazarları bu film hakkında yüzlerce yorum yapmışlardır. Benim demek istediğim ise şu… Hani anlatılıyor ya Ebabil Kuşlarının orduya saldırması ve orduyu bozguna uğratması… İnsan okuyunca ilkin şüpheye düşebilir ve olur mu canım böyle şey diyebilir yani değil mi insanlık hali… İşte o zaman gözünün önüne Hitchcock’un Kuşlar filmini getir.

Üstelik Kutsal Kitabımızda bu olay açıkça yazıyorsa ki Kuran-ı Kerim'de Fil Suresi'nin üçüncü ayetinde geçmektedir. Fil Suresi'nde bu olay şöyle bildirilmektedir: "Rabbinin fil sahiplerine neler yaptığını görmedin mi? Onların 'tasarladıkları planlarını' boşa çıkarmadı mı? Üzerlerine ebabil (sürü sürü) kuşlarını gönderdi. Onlara 'pişirilip-sertleştirilmiş balçık taşları' atıyorlardı; Sonunda onları, yenik ekin yaprağı gibi kıldı." (Fil Suresi, 1-5) O halde inanmak gerekir.

Bu olay Peygamberimiz’in doğduğu yıl olmuş ve orduda bulunan fillerden dolayı "Fil Vakası" olarak anılmış. İşte Fil Tarihi denilen buymuş demek ki. Peki, Fi Tarihi? Aynı şey mi? Olabilir.
Ayrıca hayat da filmler gibi olabilir. İnsan yaşadıkça ve okudukça daha neler görecek ve öğrenecek kimbilir?

6 yorum:

  1. Bence gayet mantıklı ve akla uygun. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne eski yazıya denk gelmişsiniz Selçuk. Teşekkür ederim:)

      Sil
  2. "Fi tarihi" deyiminin etimolojik anlamı ne ki diye google'larken bir de ne göreyim, sevgili Hayal Kahvem konu ile ilgili oldukça doyurucu bir yazı yazmış meğer taaaa 2009 senesinde.
    Teşekkürler.....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sahiden.. Zaman tüneline girmişim gibi geldi inan:)

      Sil
  3. Bu arada Holywood yönetmenleri senaryo sıkıntısına düştükleri zaman kutsal kitapları karıştırıyor olamazlar mı????
    Bir çok film dini simgeler içeriyor, bakınız Wachowski kardeşlerin Matrix serisi.....
    Mesela Hitchcock, Kuşlar filminin senaryosunu yazarken Fil Suresinden ilham almış olamaz mı????


    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Niye olmasın? İlham almış olabilir. O değil de, sinema sahiden mabet ve filmler kutsal metinler gibi aslında. İman tazeliyorlar. Ne güzel şey sinema:)

      Sil