12 Ağustos 2009 Çarşamba

Bir Karikatüristin Hayatındaki Batık Tesadüfler

1904 doğumlu Ratip Tahir Burak, 1976'da vefat etmiş. Karikatürist ve çizgi roman ressamı diye tanıtılıyor vikipedi'de. Heybeliada'daki Denizcilik Yüksek Okulu'nu bitirmiş, Gülcemal adlı gemide hem çalışmakta hem de resim ve karikatür çizmektedir. Çizimlerini gören yolculardan biri ki o yolcu Lozan Konferansı'ndan dönmekte olan İsmet İnönü'dür, çalışmalarına Avrupa'da devam etmesini önerir karikatürcümüze. Dört yıllık kaptanlık hayatından vazgeçen Ratip Tahir Burak'a Paris yolu açılacaktır artık. Memlekete döndüğünde Demokrat Parti iktidarını sert eleştiren çizimler yapınca yargılanır ve Paşakapısı Cezaevi 16 ay kadar yeni ikametgahı olur. Buradaki gözlemlerini Hapishane Hatıraları adlı kitabında toplar.

Sayısız kahramanlık çizgi romanları çizen, karikatür sanatımızın ustalarından Ratip Tahir Burak'ın hayatı ilginç tesadüfler de barındırır. Mesela dört yıl çalıştığı gemi Gülcemal 1899 yılında, Gemanic markasıyla New York limanına bağlı bir kış gününde, kömür almak için günlerdir beklemektedir. Üzerindeki buz tabakası gemiyi ağırlaştırır ve batar. Ratip Tahir Burak'ın eskiden çalıştığı, hakkında şiirler ve türküler yazılan, resmiyle pulları süsleyen Gülcemal artık bir batıktır. Bir ilginç durum daha yazmalıyım. Amerika'dan dönerken Atlas Okyanusu'nda bindiği geminin batmasıyla ölen ünlü güreşçimiz Koca Yusuf'u da yaşıyorken çizen Ratip Tahir Burak'tır. Bir karikatüristin hayatındaki iki batık durumu, ne tesadüf değil mi?

4 yorum:

  1. Hayatta arzu ettiğim pek çok şeye sahip oldu. Neyse ki hala birkaç şey var. Onlardan biri de Ratip Tahir Burak'ın yazıp çizdiği 4 ciltlik bir çizgiroman: Barbaroslar

    Hadi bir ikincisini de söyleyeyim, çünkü epey benzer bir şey. Reşad Ekrem Koçu'nun İstabul Ansiklopedisi ciltleri.

    Bunlar önemli adamlardandır. Haklarında yazılan her yazı beni mutlu eder

    YanıtlaSil
  2. bende barbaroslar ı çok beğeniyorum çok güzel bi kitap herkese tafsiye ederim:)

    YanıtlaSil
  3. Hayat tesadüflerle dolu gerçekten de...

    Ratip Tahir Burak çizgilerini sevenler kolibriozel.blogspot.com adresinde, eserlerinden çok güzel örnekleri bulabilirler.

    Ratip Tahir'den basılı Barbaroslar kitabı dışında,bugüne kadar birçok eserini internet üzerinden paylaştım.
    Bunlar,Hürrem Sultan,Hürrem Sultan ve Şehzade Mustafa,Hürrem Sultan'ın Ölümü ve Sonrası,Şehzade Beyazıd,İstanbul'un Fethi,Hilal ve Salip,Timur,Cem Sultan,Plevne çizgiromanlarıdır.
    40 Şehitler Kalesini çok kısa bir süre sonra paylaşacağım.Yoldırım ile Timur ...da gelecek.

    Karikatür ve resimlerinden örnekleri de zaman zaman kolibri özel facebook sayfamda da paylaşıyorum.

    Selam ve teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. barbaroslar bildiğim kısmı ile şu anda çizgidiyari.com da mevcut reşat ekrem koçu istanbul ansiklopedisi ise merakediyorum google grubunda mevcuttur ordan bulabilirsiniz.

    YanıtlaSil