17 Mayıs 2015 Pazar

Ve Şair Ve Bisiklet Ve Şiir

“Bisikletin pedalı yalnız tekerlekleri değil döndürmez, anılara da tat verir. Cahit Sıtkı, faşizmin kara bulut misali Avrupa’ya yayıldığı sırada, Paris’te Fransız radyosunda spikerlik yapmış. Türkçe olarak faşizm belasını anlatmıştır.  Ve bir gün faşist saldırganlar Cahit Sıtkı’nın bulunduğu bölgeye doğru gelince, bisikletine atlayarak kaçacak, yolda uçakların makineli ateşine tutulmasına rağmen bu vartayı atlatacaktır. Cahit Sıtkı’nın hayatını kurtaran bu “bisiklet”in şiirle de yakın bir ilgisi olduğunu düşünüyorum. Çünkü şiir yazmak da bisiklete binmek gibidir. Sekiz yaşında bisiklete binmeyi öğrenirseniz, 80 yıl binmeseniz de 88 yaşında yine binebilirsiniz. Şiir de böyle bir şeydir. Bir kez yazmaya başladınız mı, uzun yıllar kalemi ele almasanız bile, şiir bir gün gelir sizi bulur. Ayrıca bisiklet kullanana da, şiir yazana da ehliyet gerekmiyor.”

Refik Durbaş/Şair Bisiklete Binerse



 

7 yorum:

  1. Bisiklete bir zamanlar "Şeytan arabası" denmiş. Oysa şiir yazarları melekler süflörlük edermiş. Bisiktete binmek kadar şiir de güzel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben Cahit Sıtkı'nın bu anılarını hiç bilmiyordum Profösör. Refik Durbaş o kadar güzel anlatmış ki. Paylaşmadan edemedim. Sağolun.

      Sil
  2. Bisiklete binmeyi hiç başaramadım, araba kullanmayı da.
    Çalıştığım kurum bu yıl okullara bisiklet dağıtımı yapıyor, bu derece desteklenen bir konu.....
    Konya'da, 30 yıl önce özellikle erkekler işe bisiklet ile gidip gelirlerdi.......
    Şimdi nasıl bilmiyorum.......
    Umarım Avrupa ülkelerindeki gibi düzenlemeler yapılarak ülke çapında bisiklet kullanma teşvik edilir ve yaygınlaşır.......

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bisiklete binmeyi öğrenmek çok kolay Hayalcinin Arkadaşı. Sen gel bi hele, birlikte bineriz bisiklete:)

      Bizim şehirde bisiklet yolları yaptılar. Yeni yeni bisiklet kullananlar çoğalmaya başladı ya seviniyorum.

      Sil
  3. Bisiklet harika bir şey, deli gibi sürüyorum ben, aşığım... sevgiler... :) .)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şahanedir sahiden Kafa Dergi. Ben de fena severim:)

      Sil
    2. Güzel bir bisiklet alalı 2 ay oldu henüz . cahit sıtkıya dair bu anektodu ilk defa duydum Tarancı üzerine doktora yapmış bir hocam var kuvvetle muhtemel biliyor olmalıdır :) fakat ben bisiklet sürünce bisiklet hırsızları filmini anımsarım :))

      Sil