16 Mart 2021 Salı

Vallahi Abartmıyorum. Felsefe, Geometri ve Ben Bahtiyarım:)


O kadar ballıyım ki anlatamam. Bu yıl İstanbul Üniversitesi'nin Sosyoloji bölüme başlayınca, bu zamana kadar bilmediğim, bilmediğim için ilgilenmediğim bambaşka bir mecrada, benzetmede hata olmasın, adeta Nazım Hikmet'in o güzelim şiirinin tadını hissediyorum.

Şair misali, beni ilk defa güneşe çıkardılar diyesim var. Ve ben ömrümde ilk defa felsefenin, matematiğin bu kadar benden uzak, bu kadar şahane, bu kadar geniş olduğuna şaşırarak kımıldamadan duruyorum. Sonra saygıyla ekran başına oturuyorum. Dayıyorum dirseklerimi masaya. Öğreniyorum. 

Bu anda ne düşmek dalgalara, bu anda ne iş güç, ne kovid, ne bloğa yazacağım yazım. Felsefe, geometri ve ben bahtiyarım!
  
Biliyorum, abarttım. Lakin... Sahiden bu hissiyattayım. 

İnanamıyorum, ne istesem küt ekranıma düşüyor. Hani Platon'un akademisinin kapısında "Geometri bilmeyen giremez" yazıyormuş, hani evhamlı, vesveseli insanlara geometri, matematik  eğitimi alması önerilirimiş ya...  Merak ettim. Nereden başlasam diye düşünmekteydim. 

İşte buyrunuz.  Geçen hafta Nesin Matematik Köyü'nün online eğitiminde dört haftalık Geometri Tarihi dersi başladı. Ballı değilim de neyim? Şahane!

Dersin hocası, Can Ozan Oğuz matematik kültürünü yaymayı seven bir matematikçi. "Dersi ücretsiz veriyorum, lakin Matematik köyünü destekleyin, bağış yapın," diyor. Çok haklı. Bağışımı yaptım. İkinci haftayı tamamladım. Önümüzdeki haftayı iple çekiyorum. Felsefe, geometri ve ben bahtiyarım.



Geometri Tarihi 1- Antik Dönem LİNK
Geometri Tarihi 2- Orta Çağ ve İslam Medeniyeti LİNK
Geometri Tarihi- Rönesans Avrupasın'nda Geometri LINK

Matematik Köyüne  bağış LİNK
Şiirin orijinalLİNK


3 yorum:

  1. Selam ne güzel bir mutluluk. Yazımıza yansımış. Üniversitede psikoloji bölümünde okudum. Felsefe öğretmenliği yaparken ders anlatırken zevk aldığım başa baş giden felsefe ve psikolojiydi.o kadar güzel sınıfları vardı felsefe anlatırken duyduğum mutluluğu kelimelerle anlatmama imkan yok. Öyle öğrenciler vardı. Felsefi düşünceye hakim. Beni o günlere götürdünüz. Şirin eye gittiğimde felsefe köyüne uğradık. Yolda bir araba ile karşılaştık. Yol arıyoruz. Neyse köyün girişini bulduk. Arabanın içinde Ali Nesin. Tanıştık. Köyü gezdik. Gerçekten ballısınız. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil