15 Eylül 2009 Salı

Kitap Hastaligi Diye Bir sey Duymus Muydun?

Biliyor musun kitapcilara girdigim anda galiba ruh degistiriyorum. Sanki simarik bir cocuk haleti ruhiyesine giriyorum. Tuhaf bir sekilde arsizlasiyorum. Yada kendimi kaybediyorum da icimden doymak bilmez bir kurt cikiyor. Kitaplarin her biri surmeli gozlu ceylanmiscasina elimden kacirmayayim diye sabirsizca bir o kitaba bir bu kitaba saldiriyorum. Aslinda dunku telasim ceylanlari kacirma endisem nedeniyle degildi. Ucagi kacirma korkum sebebiyleydi. Cunku havaalanindaydim. Guya ucagin kalkmasina epeyce vardi. Kitap almayacaktim da sadece bakacaktim. Allah inandirsin seni kitapcidan ciktigimda elimde sekiz tane kitap vardi. Gene kaptirmisim kendimi. Almisim da almisim. Bir de dusunebiliyor musun bu kitaplari gittigim yere tasiyacagim. Memlekete donerken alsam neyse. Valizimde okurum diye yanima aldigim kitaplar da cabasi. Caresiz tasiyacagim. Tasidim bile.

Benim kitap hammalligim meshurdur zaten. Bir keresinde Berlin de bit pazarini dolasiyoruz. 1800 lerden kalma bir ingilizce sozluk buldum. Sozluk degil de kazulet bir beton parcasi sanki. Bir de daha yeni cikmisiz dolasmaya. Otele aksama donecegiz. O sozlugu bizimkilerin endise dolu gozlerine aldirmadan satin aldim ve aksama kadar da yanimizda dolandirdim. Tabi ben tasimadim. Bizim evin ahalisi sirayla tasidilar. Ben onlarin yerinde olsam madem aldin kendin tasi bana ne derdim yani. Kesin derdim. O kadar tatlidirlar ki butun gun sirayla tasidilar da bana azicik bile tasitmadilar vallahi. Hos hepsi benden beter kitap kurdular o baska yani...


Peki hic kitap krizim tuttugunda rastgelmis miydin bana? Eger kafama bir kitap taktiysam hic usenmem kitapci kitapci dolanirim. Eger bulamazsam ama kitap krizim tutar iste. Cildiririm adeta. Hele pazar gunune denk gelmissem. Bizim sehirdeki kitapcilar kapalidir. Nasil hayiflanirim nobetci kitapci neden yok diye. Bazen hizimi alamam da Istanbul'a giderim biliyor musun? Boyle abartma huyum vardir iste. Bu yastan sonra degisemeyecegime gore... Ne tapabilirim ki? Kitap hastaligi mi bu durumum sence? Kitap! Keske kitap kati halden sivi hale gecirilebilse de siringa ile damar yoluyla gonderebilsem taa taaa kalbime... Tabi ki ilac niyetine!

3 yorum:

  1. Slm Vildan san
    Siz hakikaten kitap böceğisiniz.
    Ben eskiden çok kitap okurdum.Ama artık kitap okumakta zorlanıyorum.Özel gözlük takmam gerek.
    Japonların kitap okuma alışkanlık kaybolmaya yüz tuttu.
    Mahallemde büyük kütüphane var.
    Orada sakin sakin istediği kitap okuyabilirim.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Masakuni san
    Bilmiyorum japonca da su iki kelimenin bir karsiligi var mi? Gurbet ve efkarlanmak. Gurbetteyim ve epeyce bir efkarkiydim ki sizin yorumunuzu okudum. O kadar hosuma gitti ki anlatamam. Gurbette oldugumu unuttum:) Cok zarifsiniz. Tesekkur ederim.

    YanıtlaSil
  3. Slm Vildan san
    Japoncada gurbette efkarlanmak 'Boukyou' denilir.
    Siz Türkiye'yi özlemişsiniz.
    Kendine iyi bakınız.

    YanıtlaSil