8 Mart 2010 Pazartesi

Adını Gizleyeceğim... Sen de Bilme Lavinia!

Özdemir Asaf ve en güzel aşk şiiri Lavinia... "Sana Gitme demeyeceğim / Üşüyorsun ceketimi al / Günün en güzel saatleri bunlar / Yanımda kal / Sana gitme demeyeceğim / Gene de sen bilirsin / Yalanlar istiyorsan yalanlar söyleyeyim / İncinirsin / Sana gitme demeyeceğim / Ama gitme Lavinia / Adını gizleyeceğim / Sen de bilme Lavinia." Özdemir Asaf'a, bu güzel şiiri yazdıran kadın kimdir acaba diye hep merak ederdim. Adını açıkça söyleyemediği bir kadındı. Kimdi acaba?

Haluk Oral'ın "Şiir Hikayeleri" diye bir kitabı çıkmış. Bu kitapta Orhan Veli, Özdemir Asaf, Nazım Hikmet, Necip Fazıl, Ahmed Arif'in eserlerindeki "giz"perdesini aralamaya çalışmış. Lavinia, sadece Özdemir Asaf'ın değil, Oktay Akbal, İlhan Selçuk ve Öztürk Serengil'in de en büyük aşkı değil miymiş?
Gözlerime inanamadım. Kıvır kıvır siyah saçları ve şahane gülüşüyle bir kadın resmi ve ismi... Mevhibe Beyat. Döneminin pek çok yazarının gönlünü çalan güzel kadın. Demek ki Lavinia Mevhibe Beyat'mış, öyle mi? Özdemir Asaf'ın Lavinia'sı, İlhan Selçuk'un ilk eşiymiş. Ondan ayrıldıktan sonra da Öztürk Serengil'le evlenmiş. 2007 yaşamını yitirmiş. Daha üç yıl öncesine kadar yaşıyormuş demek ki. Keşke daha önce bilseydik. Lavinia şiirinin ilham perisi, beni bile büyüledi. Özdemir Asaf'ın hem gitmesini istemediği hem de gitme diyemediği bir kadındı demek ki Lavinia... Acaba Lavinia güzel yalanları, çirkin gerçeğe tercih eden kadınlardan mıydı? Şairin üşümesin diye ceketini omuzuna koyduğu... İncitmekten korktuğu... Adını gizlemek zorunda olduğu bir kadın! Vay canına... "Sana gitme demeyeceğim / Ama gitme Lavinia / Adını gizleyeceğim / Sen de bilme Lavinia"

3 yorum:

  1. demek lavinia bu fotoğraftaki kadın! bana kimse şiir yazmadı... kırgınım... çirkin miyim...değilimmmm... yazmıştır belki....yazdı mı....

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Hülya, ne desem ki şimdi:) Belki yazmıştır birisi sizin için şiir, bekli siz farkında değilsinizdir:))Kim bilir?

    YanıtlaSil
  3. Çok ilginç;
    Birini bırakıp,ötekini yakmış.
    Onlar da,biri bırakıp,öteki kapmış.

    YanıtlaSil