24 Ağustos 2010 Salı

Efendim Acemilik



Ben dün "Türkü bilmek acıtır mı insanı?" diye başladığım yazıda, anlattığım türkünün girişindeki o efkarlı tulum sesinden bahsetmiştim ya.. Of! Ne sestir ama.. Hımm.. Düşünüyorum da, tulum çalmak zor mudur? Biliyorsun değil mi tulumu? Hani Karadeniz müziğinin üflemeli halk çalgısı.. Hani kuzu ya da oğlak derisinden yapılırmış da İskoçların milli müzik aletleri olan gaydanın atası sayılırmış.. Ben de az önce araştırınca öğrendim.. Gülmezsen bir şey söyleyeceğim.. Ben şimdi durup dururken tulum çalmaya heves ettim iyi mi? "Hoppala!" deme.. Ne var? Keşke bulsam tulum çalmayı öğretecek birini.. Biliyorum diyeceksin ki "Geçen sene bağlama çalmaya heves etmiştin.. Haftada bir gün iki saat iki ay kursa gitmiştin.. Eee.. Ne çalıyorsun peki şimdi?" Hımm.. Yaz geldi ya.. Kurs bitti tabii.. Ben bağlamayı elime almayınca unutmuşum öğrendiklerimi.. Yoo.. Sadece tek bir türkü kalmış aklımda.. Onu çalabiliyorum.. "Şu Metris'in önü bir uzun alan.. Bir tek seni sevdim.. Gerisi yalan.." O kadar.. Peki gitar mı? Ne var, gitarla da bir parça çalabiliyorum.. Üstelik o şarkıya da bayılıyorum.. "Romans.." Ne olacak, tulumla da bir türkü çalabilsem? Fena mı olur yani? Biliyorum ilgi alanım geniş ve meraklarım çeşitli.. Bende yemeklere olduğu gibi öğrenmeye karşı da aşırı iştah durumu var.. Tamam birini bitirmeden diğerine başlıyorum.. Kabul ediyorum.. Öğrenme oburuyum.. Hiç bir şeyde ustalaşamıyorum.. Meraklarım hep yarım yamalak.. Biliyorum.. Ama ben var ya öğrenmeyi değil acemiliği seviyorum.. Bir tek ben mi böyleyim sanıyorsun..Yoo. 1927 yılının Ağustos ayında doğup, 1985 yılının gene bir Ağustos ayında ölen Turgut Uyar'ı hem yad edelim hem de benimle aynı fikirde olan söylemlerine bir göz atalım.. Bak ne diyor Turgut Uyar?



"Halbuki acemilik. Efendimiz acemilik. Bir taş alacaksınız, yontmaya başlayacaksınız. Şekillenmeye yüz tutmuşken atacaksınız elinizden. Bir başka taş, bir başka daha.. Sonunda bir yığın yarım yamalak biçimler bırakacaksınız. Belki başkaları sever tamamlar." Bak şimdi buraya özellikle dikkatini çekmek istiyorum.. Turgut Uyar diyor ki: "Ama her taşa sarılırken gücünüz, aşkınız, korkunuz yenidir, tazedir. Başaramamak endişesinin zevkiyle çalışacaksınız." Yaa.. Anlatabildim mi işte böyle.. Ben ahkam kesiyor muyum kimseye, şunu çok biliyorum diye? Yooo.. Asla.. Bilirkişi hali sergiliyor muyum? Yooo.. Asla.. Eğer yazılarımda öyle ukalaca bir hava seziyorsan, ne bileyim öyle yukarıdan bakan bir ton... Yooo.. İnan ki ifade eksikliğimdendir.. Mümkün değil yani.. İlgi alanım geniş, meraklarım muhtelif, dikkatim dağınık, bildiklerim yarım yamalak.. Olsun.. Ben bu hali seviyorum.. Benim efendim bilgi değil, acemilik.. Amaaaa... Turgut Uyar başka ne diyor biliyor musun? "Belki de asıl ustalık budur; her zaman acemi olmayı bilmek." Yoo.. Ben demiyorum.. Turgut Uyar söylüyor.. Hımm.. Aklıma takıldı bir kere.. Arayıp öğreneceğim mutlaka.. Bizim Kocaeli Belediyesi'nin bedava tulum çalma kursu var mı acaba?

5 yorum:

  1. Ukalalık kiiim siz kim Vildan Hanım? Aksine çok güzel bir samimiyet akıyor yazılarınızdan :) Tulum çalmak için iyi bir nefes lazım yalnız, söylemedi demeyin :)

    Ben de bir ara gitara heves etmiştim. Hatta ilk öğrendiğim parça Romans'dı benim de :) Ama şimdi sadece ilk üç-dört notası kalmış aklımda.

    Fakat haklısınız, o ilk heyecanın ilk hevesin tadı başka hiçbir şeyde yok. Belki de asıl ustalık budur, hmmm? :)

    YanıtlaSil
  2. Sizi tulum çalarken hayal ettim. Bir tepeye çıkmış, kucağınızda kocaman bir tulum. Yanık yanık çalıyorsunuz...

    YanıtlaSil
  3. Eyvallah sağolun Mit.. Aynı fikirde olmak güzel.. Nefes gerekir bu alete.. Haklısınız.. Üflemeli çalgı ne de olsa.. Bir türkü nağmesi için yeter herhalde nefesim Mit:) Olsun o kadar.. İlk öğrenilen her şey güzel:)Hele benim yaşıma gelmişsin ve halen acemi çaylaksın.. Muhteşem:))

    YanıtlaSil
  4. Demek beni bir tepeye çıkmış kucağımda kocaman tulumla hayal ediyorsunuz.. O tepede yoksa çadır mı kurmuşuz sizinle Aylardan Şubat! Kamp ateşi yakmışız ve ben tulum çalıyorum... Heyyy! Bi bağlama çalıyorum bi tulum.. Yıldızların altında hele.. Off.. Bir yanık yanık çalarım ki tulumu.. Bırakın sizi, doğadaki tüm börtü böcek ve nebat bile bööyylee ağzını açar da şaşar:))

    YanıtlaSil
  5. Aaa.. kıskanırım bak.
    belediye hele bir tulum kursu açsın..
    ben de hemen bir dümbelek kursuna yazılırım.
    Ne yapalım?..adım hıdır elimden gelen budur misali. :((
    Merak ettim acaba dümbelekte peşrev varmıdır?

    YanıtlaSil