31 Temmuz 2012 Salı

Ve Tren Ve Yağmur Ve Gitmek


“Raylar şıngırdadı. 
Kara vagondaki her insanın gönlüne bir el uzandı. 
Sıktı onları. Gurbet başlamıştı”
Bekir Yıldız - Kara Vagon


Cemal Süreya der ya hani: " Anımsıyor musun Toros ekspresinden inmiştiniz... Biletlerinizden ibaretti ikinizin de kimliği." Allahım, bu dizeler şairin hangi şiirinde geçiyordu ki? Gene hatırlamıyorum. Ama neden bu dizeler hafızamın karanlık arşivinden çıkıp şimdi parmaklarımdan döküldü çok iyi biliyorum. Genelde bedeniyle değil, ruhuyla sefere çıkmayı seven biriyim. Oturduğum yerde dünyayı dolaşıp dönebilirim. Bu ruh seferlerimi, hayalle gerçekleştirdiğim için, canımın istediği vasıtayı kullanabilirim. En çok istediğim trenle bir şehirden diğerine gitmek. Çocukluğum tren yolunda geçti. Trenin her şeyi bana büyüleyici gelirdi. Çok severdim gelip geçen trenleri seyretmeyi. İçindeki insanları hayal etmeyi. Tam tren geçerken... O esnada ev zangır zangır titrerken... Ben hemen pencereye koşardım. Önümden bir film şeridi gibi geçen trene hayranlıkla bakardım. Meçhûl bir çift göze denk gelirdim bazen... Gülümser, el sallardım... O güzelim türkümüzdeki gibi... Kalpten kalbe bir yol vardır görünmez... Gönülden gönüle yol gizli gizli denir ya hani...  Tren ve o meçhûl yolcunun  ardından bakarken, yüreğimin bir kırlangıç kanadı gibi çırpındığını hissederdim.  Yoo... Bazan yüreğim o trenin peşine takılıp giderdi. Ruhum sefere çıkmayı işte bu yolculuklarda öğrendi. Of! Oktay Rifat'ın o muazzam dizesi gene aklıma geldi. "Bir çekitaşı gibi üstümde zaman."  Şehrim o vakitler içinden tren geçen şehirdi. Eskidendi. Çok eskiden...  Bir Sezen Aksu şarkısı misali... "Hani erken inerdi karanlık... Hani yağmur yağardı inceden... Hani okuldan, işten dönerken... Hani ay herkese gülümserken... Mevsimler kimseyi dinlemezken... Hani çocuklar gibi zaman nedir bilmezken... Hani şarkılar bizi henüz bu kadar incitmezken... Hani kimse bize ihanet etmemiş, biz kimseyi aldatmamışken... Hani hiç kimse ölmemişken... Eskidendi... Çok eskiden."  Hımm... Havada hüzün kokusu var galiba... Şimdi bu halimle Edip Cansever'e ilişmeden asla duramam.  "Ve zaman dediğimiz nedir ki Ahmet Abi?  Biz eskiden seninle istasyonları dolaşırdık bir bir... O zamanlar Malatya kokardı istasyonlar... Nazilli kokardı... Ve yağmurdan ıslandıkça Edirne postası... Kül gibi ince İstanbul yağmurunun  altında... Esmer bir kadın sevmiş gibi olurdun sen... Diyeceğim şu ki... Yok olan bir şeylere benzerdi o zaman trenler... Az sonra hayali bir kara vagona bineceğim. Gene ruhumla sefere gideceğim. Bilirsin… Her yüreğin bir aklı vardır. Kendi meşrebince bir olgunluğu vardır, denir ya hani.. Bilmediğim bir şehre gideceğim. Çünkü git dedi kalbim. Gideceğim. Tüm merakımla çıkacağım bu esrarengiz yolculuğa... Dönüşüm acaba nasıl  olacak? Her zamanki gibi, gene bilmeyeceğim. 


17 yorum:

  1. O trende yolculuğun umarım benimki gibi olmaz... Gerisin geriye :(

    http://bosdunyaninbosisleri.blogspot.com/2012/07/gecilmis-gecmis.html

    YanıtlaSil
  2. bugün, bu gece aklım fikrim trenlerde benimde. okuyunca cümlelerini, gecenin bir körü bir tren bekler gibi hissettim kendimi herhangi bir garda. cemal süreya'nın dizelerini dillendirmişsin ya hani, hemen aklıma geldi, ama sen hatırlamaya çalışmayı ve bulamamayı seviyorsun gibi hissettim. susuyorum. içimden devamındaki bir kaç dizeyi daha yolluyorum. evet evet, yazdıkların beni çok etkiledi. ruhuna sağlık hayal kahvem. sağlıcakla. anakara'dan sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Güzel sözlü arkadaşım, ne güzel, ne uyumlu, ne ahengli derleyip topluyorsun güzelim sözcükleri.. İnsanın mangal kadar yüreği olmasa bu denli güzel yazamaz, yazdıklarını okutturamaz. Eline, yüreğine sağlık CiCi'm Sevgiler.. (^_^)

    YanıtlaSil
  4. bir de üstüne cemal süreya; aklımdan şu yazısı geçti birden;

    Sürgündük. Göçebeliğin elverişli yanlarını da yitirmiş gibiydik. Yanınızda göçmen olduk. Bir yerleşmişlik duygusu ki, hırkamız yazlık sinemada iliklenir.
    Güneş her sabah verilmiş bir söz gibi doğuyordu.
    Gerçek neydi biliyor musunuz: Her şey.
    Yüz yıl sonra bu gün yaşayan hiçbir anne, hiçbir sevgili, hiçbir bebek, hiçbir bıldırcın, hiçbir balina, hiçbir örümcek, hiçbir aslan, hiçbir ceylan, hiçbir yılan var olmayacak. Ayrı bir kardeşlik kanıtı değil mi bu? Hayat kanıtı. Birbirimizin her yönden çağdaşıyız.
    Siz tebeşirle kara tahtaya ne güzel yazan.
    Kuzular için özel bir bölüm açmayı da hiç unutmayan.
    Saatlerle yaşadınız. Düşlerinizde doğulu bir ressamın elinden çıkmış ağırlıksız yapraklar.
    Kızböceği de göründü. Gece de uçmaya başlamış.
    Bakır kaptan günlük kokusu yayılır.
    Geceyle birlikte.
    Gece de.
    Sen Serpin, sen Nuri, orda burda nasıl dolaştırdınız. Benziyordunuz. Aynı kişi miydiniz?
    İki din var: siyah ve beyaz. Gerisi? ..

    YanıtlaSil
  5. Sahiden "Kahvenin Seki Makbuldür.":)
    Benim hayali tren maceralarım pek çoktur. Gerçek hayatta ise ne yazık ki pek yoktur:))

    YanıtlaSil
  6. Tatlı Cadı, inanın hatırlayamadım o şiiri. Google da sormadım. Keşke yazsaydınız şiirin tamamını. Keşke:)

    YanıtlaSil
  7. Preghiera ne hoş yorum yazmışsınız:)
    Yüreğinize sağlık. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  8. yola çıkmak iyidir. yoldan da.

    YanıtlaSil
  9. Verbumnonfacta, yola çıkmak,yol ya da orada veya burada olmaktan çok, yola çıkabilme ihtimalim cezbeder beni biliyor musunuz?

    Yola çıkabilmenin hayali yani... Mühiştir!

    YanıtlaSil
  10. okuduğumdan beri bekliyorum bir kara vagon. binsem de götürse beni kahkahaların gerçek olduğu, çocukluğun özlenmediği mutlu hayatların yaşandığı masal diyarlarına... beklemem boşunadır, biliyorum. ama umut ne mutlu bir şey değil mi? sevgiyle...

    YanıtlaSil
  11. Hold fast to dreams for if dreams die,
    Life is broken winged bird that can not fly,
    Hold fast to dreams for when dreams go,
    Life is barren field frozen with snow..
    LANGSTON HUGHES

    YanıtlaSil
  12. Özgür, hayallerimizdeki kara tren hep olsun varsın. Hayal etmek güzeldir:)

    YanıtlaSil
  13. Uğur Böceği, ne hoş şiirmiş. Bilmiyordum. Teşekkür ederim.
    Hemen aradım buldum:))


    Dreams - Hayaller
    Sıkı sarıl hayallerine
    eger hayaller ölürse
    yaşam kanadı kırık bir kuştur
    bir türlü uçamayan.

    Sıkı sarıl hayallerine
    çünkü hayaller gittiğinde
    Çorak topraktır yaşam
    karlar altında donan..

    Çeviri: Feza



    Hold fast to dreams
    For if dreams die
    Life is a broken-winged bird
    That cannot fly.

    Hold fast to dreams
    For when dreams go
    Life is a barren field
    Frozen with snow.

    Langston Hughes

    YanıtlaSil
  14. :) bana en kötü günlerimde bile moral vermiştir. Senide mutlu edebildiyse ne mutlu Langston Hughes'a ve bana :) zaten amacına da ulaşmış demektir. bir şiir bin yola çıkış demektir benim için.

    YanıtlaSil
  15. Benim esas adım hayal Uğur Böceği, hayalsiz mümkün değil duramam:))

    YanıtlaSil
  16. Benim esas adım da Uğur Hayal Kahvem, ve o Uğuru getirdiğime inanıyorum bu yola çıkışlarında,:)

    YanıtlaSil