27 Eylül 2012 Perşembe

"hiçbir yer, hiçbir şey, hiçbir kimse ve hiçbir zaman kazanamayacak"

Her gün birbirine benzer mi? Nasıl denirdi? Dün dündür, bugün bugündür, öyle değil mi? Du bi... Aman diyeyim... Kafam bozuk ya şimdi... İnanmadığım lakırtıları inanıyormuşum gibi yazabilirim. Bi kalemde rüsva olabilirim. Amann yaa... Hayal Kahvem'de keyfimin kahyası benim arkadaşım. Zaten az önce eve geldim. Üzerine afiyet nasıl yorgunum anlatamam. Ayakkabılarımı fırlattığım gibi salondaki koltuğa geçtim. Canım sıkkın... Öfkeliyim. Nedir bu? Medeniyet denilen tek dişi kalmış canavar, her gün beni önüne katıyor. Ha babam de babam hamur gibi şekillendiriyor. Yılgınım. Günlük hayatımda her türlü mücadele karşısında ziyadesiyle hanım olmaya, uslu olamaya, hisli olmaya, gurur okşamaya, her soruya cevap olmaya, vizyonuma masaj yapmaya  çalışıyorum. Bari Hayal Kahvem'de saçmalama hakkımı rahatça kullanabileyim. Herşeye boş vereyim, abarttıkça abartayım, yazdıklarımı kabarttıkça kabartayım. Beceriksiz olayım. Zavallılaşayım. Afilli bir hata yapayım. Vitesi boşa alıp tepe taklak yüreğime yuvarlanayım.  Du bi... Hatta ustanın dediği gibi "marjinal olayım, uçta dolaşayım, tarikat kurayım, kendimi ömrüme asayım, efsane olayım, tarihe ara sıcak bir mevzu olayım." Şimdi  aklıma yan gelip yatan adamın hikayesi geldi. Hani adamın biri sürekli yan gelip yatıyormuş. Çevresindekiler yan gelip yatan adama her daim "çalışsana, zengin olursun"  diyorlarmış. Yan gelip yatan adam "zengin olunca ne olacak" diye sormuş. Çevresindekiler koro halinde "zengin olunca yan gelip yatarsın" demişler. Bütün gün yan gelip yatan adam da "zaten ben şimdi yan gelip yatıyorum, niye mesaimi boşuna harcayayım?" demiş ya  hani... Hımm.. Bu hikayeyi kimden öğrendiğimi biliyorum ben... Usta bellediğim Metin Üstündağ'ın Denemeyenler'inden... Oh ya! Yazarın ömrüne bereket! Metin Üstündağ'ın kitabını elime aldım. Yazar bencileyin sıkıntılıdır.  Dünyadaki "bunca kurban, bunca katliam, bunca yalan dolan, acı, sancı, geyik muhabbeti, trip, fıkra, efsane yetmedi mi?" deyu isyanlardadır.  Kendisini evde çöp biriktiren insanlara daha yakın hissetmektedir. Ve der ki: "çöp biriktirmekle, para biriktirmek arasında hiçbir fark yok.. çöpler de çöp olmadan evvel kendilerince bir para değeri vardı, ama şimdi para değerleri gitti, anı ve sap değerleri kaldı.. çöp de para da kokuyor, kokuşuyor, kokuşturuyor sonuçta.. para, çöpün hammaddesi.. çöp, paranın ekşimesi, oksitlenmesi.. hayatımızdaki her şey para olmadan önce hiç televizyonlarda borsa haberlerinden evvel  evinden çöp çıkan insan oluyor muydu ki.. para eşittir çöp, çöp eşittir para işte esas hikaye." Rüzgarın önünde altın sarısı bir yaprak gibi, yorgun, dermansız, çuval gibi hissedince,  Metin Üstündağ'ın "hiçbir yer, hiçbir şey, hiçbir kimse ve hiçbir zaman kazanamayacak" tadındaki sözlerini ezberimden tekrarladım. Ne o? Öldüğümde poster olsam şu dünyaya ne olacaktı ki? Yazara uyup, kendimi hiç'lik derecesine indirmeliyim hemen. Evdeki çöpleri biriktirmeye başladım.


8 yorum:

  1. gülcihan taşöz kahyaoğlu27 Eylül 2012 23:32

    yazıyı okudum beğeni tıklamak için sayfadan çıkıyordum ki
    birisi bana kötü kötü bakıyormuş gibi geldi
    dıkkatli bakınca bir an içim ürperdi
    yazıya klip çekmişsin sanki
    harika bir uyum olmuş eline sağlık
    beni de yemeden o kız gideyim artık.....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmene sevindim Gülcihan. O kızı da filmlerini de çok severim:)

      Sil
  2. ''UYUDUKMU EŞİT OLURUZ,NE TUTKU,NE GURUR,NE UMUT''demiş,MELİH CEVDET ANDAY...

    YanıtlaSil
  3. He hee yarın sabaha kadar izinlisin, dilediğince keyfinin kahyası sensin, sabah kalktığında kaldığın yerden devam koşturmacalara...hiç adil değil değil mi? Yazdıklarını çok zaman düşünmüşümdür...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fiamma, bunları düşünmek, okumak güzel bence. Yoksa insan herşeyi kanıksar oluyor, ters gelen vaziyetlere bile aman bana ne, deyip kabullenmeye başlıyor. Çok feci böylesi... Ne olursa olsun, hissiyatlarımızı temiz tutmaya gayret etmeliyiz:)

      Sil
  4. hep aynı hep aynı değil mi? metin üstündağ'ın bu kitabını çok merak ediyorum.bir tane edineceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sana bir şey söyleyeyim mi Denemeyenler'i bulmak için sahaflara yalvardığım gerçektir. Hoş tüm külliyatını toparladım ya çok şükür:)
      Benim vaziyetim bir taraftarlık vaziyeti gibi. Yazar bilmiyor ama kendisini usta diye belledim:))

      Ama şimdi çıktı galiba yeni baskısı Kara Kitap. Du bi.. Sen alma da ben sana alayım olmaz mı? Bekle beni:))

      Sil