4 Kasım 2012 Pazar

Hatırla, 5 Kasım'ı Hatırla!


Her Kasım ayında mutlaka seyrettiğim filmdir V For Vendetta. V'yi o kadar severim ki hem çizgi romanını okudum hem filmini seyrettim. Kusura bakma ama... Şimdi filmi anlatacak filan değilim. Bilenler bilir zaten. Bilmeyenler ise, bi zahmet niyet edip, ister çizgi romanını okusunlar, ister filmini seyretsinler. Bugün dert edemem.  Kısaca diyeceğim odur ki "fikirlere kurşun işlemez" o kadar... Evet gerçekten böyledir. Ben  her daim bunu bilir bunu söylerim. Tabii film boyunca maskesini çıkarmayan kahramanım V, bu cümleyi söyler  söylemesine ama arkasından şöyle devam eder... "Fikirlere kurşun işlemez ve intikamı hiç bir şey unutturmaz." Bak şimdi... Filmini ve çizgi romanını çok beğeniyorum, V'yi kahraman olarak görüyorum diye illa  V'nin her söylediğine inanmam gerekmez öyle değil mi? Tamam, V'nin ilk cümlesini yürekten kabul ediyorum. İkinci cümlesini ise ne yalan söyleyeyim kabullenemiyorum. Çünkü intikam iyi bir şey değildir. Evet, gerçekten intikam iyi birşey değildir. Neden mi?  Şeyyy..  Çünkü.... Ne bileyim? Bana öyle öğretildi. İyi de, her öğretileni araştırmadan kabul etmemeliydim öyle değil mi? Ne bileyim? Bu yaşıma kadar üzerinde düşünmüşümdür illa ki. Aslında var ya... Aramızda kalsın... İntikam filmlerine nasıl  bayılırım anlatamam. Biliyorum, şimdi bana diyeceksin ki "bu ne yaman çelişki!"  Tamam. Kabul ediyorum. Tuhaf biriyim  ne yapayım yani... Böyleyim işte. Gördüğün gibi, ironiler cimcimesiyim. Resmen ironiler cimcimesi... Hımm... Şimdi bu cümleyi nasıl bitireceğimi bilemedim iyi mi? Hey! Du bi... Aklıma başka bir film repliği geldi. Nasıldı?  Şöyle... "İntikam soğuk yenen bir yemektir."  Yoo... Olmadı. Zeytinyağlılar dışında soğuk yemeği asla sevmem.. Öte yandan bu cümleyi bu konuya misal de gösteremem. Öyle cümleler kurmalyım ki, söylediğimin arkasında durmalıyım. Dur, bir film repliği daha hatırladım. "İhanet kan doğurur.. Bu, Dokuz Klan’ın kanunudur.. Bu, ninjanın yoludur” Olmaaaz... Olmadı! Of, şöyle intikamın kötülüğünü anlatacak bir tek film repliği söyleyemiyecek miyim? Valla nedense intikamın neden kötü olduğunu anlatamayacağım şimdi. İntikamın kötü bir şey olduğunu kabul ediyorum. Kesinlikle kabul ediyorum. Ama içimden gelmiyor anlatamıyorum ne yapayım yani? Allahım yoksa ben intikam almayı seven biri miyim? Olamaz mı?  Olabilirim inan ki. Çünkü yazı yazmaya başladığımdan beri kendimi daha iyi tanımaya başladım  biliyor musun? Sözlü ifade edemediklerim, yazarken parmaklarımdan pıtır pıtır dökülüveriyor.  Kalakalıyorum. "Yarabbim... Ben kimim?" oluyorum... Neyse haybeye uzatarak geyik yapmayayım. Şu güzelim ve ciddi filmi daha fazla sulandırmayayım. Şimdilik intikam konusu kalsın aynen böyle. Bu minvalde  biraz daha devam edersem  iyice  çuvallayacağım kesinle!  Ne diyordum? "Hatırla, 5 Kasımı hatırla..." diyordum.



Onu bunu bilmem. Sana bir şey söyleyeyim mi, V var ya acayip romantik biridir. V'nin maskesi bilindiği gibi hep gülümser. Film boyunca, V maskesini bir kez çıkartır. Ben bu sahneyi çok önemserim. Çünkü sürekli gülümseyen bu maskenin  altında, esasında acı çeken ve ağlayan bir devrimci gizlidir. Ve bu sahnede  V, aşık kahraman vaziyetini çok etkili sergilenmiştir. İnan  şimdi düşündüğümde bile tüylerim diken diken oldu. Müthiştir.

 
 

Şimdi  ben var ya, V'nin Evey'le dans ettiği sahneyi anlatmaya kalkarsam ağlayabilirim. Ve ben bu filmi böyle romantik filimmiş gibi anlatmaya devam edersem, fena halde düşman kazanabilirim. İş intikam almaya kadar gidebilir. İyisi mi ben yazıma  V For Vendetta'nın şu  meşhur sözleri ile  nihayet vereyim:
   
” Bu maskenin altında bir yüz var, ancak benim değil.
Ne altındaki kaslardan daha ‘ben’dir o yüz…
Ne de altındaki kemiklerden.
Bu maskenin altında etten daha fazlası var.
Bu maskenin altında bir fikir var!
Ve fikirler kurşun geçirmez. ”
(V)

Hayır!.. Ben asıl sevdiğim repliğe geçeceğim. Hani V ile Evey'in... Devrimden önceki muhabbetlerine...

- Benimle dans eder misin?
- Şimdi mi? Devrim öncesinde mi?
- Dans edilmeyen bir devrim olacaksa hiç olmasın daha iyi!
-Memnuniyetle.

Kim kızarsa kızsın, söyleyeceğim işte... V tanıdığım en romantik kahramanlardan biridir... Ne yapayım yani? Böyle biline!


14 yorum:

  1. gece enim konum oturdum seyrettim... 5 kasım..sende anımsamışsın güzel replikler var filmde....unutulası değil..:))

    YanıtlaSil
  2. çok seviyorum bu filmi.. Cat Power- I found a reason ne de güzel gitmişti yanında.. bir de Valerie'nin mektuptaki sözleri!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dream, hemen bir Valerie mektubundan cümleler size:) Geliyooorr...

      "Dürüstlüğümüz beş para etmiyor ama elimizdeki tek şey de bu.
      Ruhumuzun en küçük parçası. Ama o küçücük parçanın içinde özgürüz.
      Burada öleceğim. En küçük hücreme kadar çürüyeceğim. Her parçam çürüyecek ama bir tek parça hariç. Bir parça.Küçük ve kırılgan ve yaşamda sahip olmaya değer tek şey. Asla kaybetmemeliyiz veya vermemeliyiz. Elimizden almalarına asla razı olmamalıyız. Her kimsen, umarım, bu yerden kaçarsın. Umarım, bu dünya değişir ve bu şeyler düzelir. Ama en çok ümit ettiğim şey; seni tanımasam da, seninle gülmesem de, seninle ağlamasam da veya seni öpmesem bile bunları anlatırken ne demek istediğimi anlaman. Seni seviyorum. Tüm kalbimle seni seviyorum.
      Valerie"


      Sil
    2. işte bu!! neredeyse ezbere bildiğim bu cümleleri bi daha okumak iyi geldi :) yine :)

      Sil
  3. Bu filmi yakın zamanda seyrettim hatta 5 Kasım benim doğum günüm olduğu için''5 Kasım'ı unutma''repliği de çok hoşuma gitmişti.Saçma gibi görünen bir film olsa da içinde gizli duygu yüklemesi var, ben biraz da Zorro'ya benzetmiştim bu filmi Z değil de V...Ha! bu arada kadın oyuncu ile de aynı ismi taşımamız manidardır hayal kahvem;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nathali, ne güzel denk gelmeler bunlar:) İnanmıyorum yoksa Baykuş Gözüyle bloğu sahibi Nathalie Portman olabilir mi:))

      Sil
    2. biliyormusun hayal kahvem yazar olmalısın

      Sil
  4. dans edilmeyen bir devrim olacaksa hiç olmasın daha iyi. artık kendi hayatlarımızda bile devrim yapamayıp tutsak yaşıyorken başka devrimler çok zor galiba.insan öncelikle kendi içinde tutsak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Mesele esir düşmekte değil, teslim olmamakta bütün mesele" Kara Kitap,
      tutsak olsan bile teslim olma:)

      Sil
  5. Geçenlerde TV kanallarından birinde denk gelip izledim bir miltar yine, hakikaten güzel filn. Çizgi romanı okumadım ama..

    BU arada profilde vermiş olduğun e mail adresine bir şey gönderdim, belki sık kullanmadığın bir e mail adresidir diye buradan haber veriyorum. Eğer okursan, yanıtını bekliyorum. Teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vladimir, çizgi romanı çok güzeldir:)

      Sık bakmıyorum, doğru. Cevaplarım.

      Sil
  6. Benden'sin kuzum. Senden'im Kuzum :)

    Son cümledeyim... :)

    Bu film benim en iyim ve hep öyle kalacak :))

    YanıtlaSil