19 Şubat 2013 Salı

Hey! Sanat Sen Ne Mübarek Bir Şeysin!



Yukarıdaki 1809-1852 yılları arasında yaşamış ünlü Rus roman ve oyun yazarı Nikolay Vasilyeviç Gogol'un fotoğrafıymış.. İnanamıyorum kendime.. Tek bir kitabını bile okumamışım.. Yeni farkettim.. Gogol adını bilmez miyim? Kitapla haşır neşir olan herkes bilir.. İyi de hiç bir kitabını okumamışım işte.. Niye? Ne bileyim.. Kör noktamda kalmış olmalı.. Başka ne diyebilirim?


Pekii.. Bu fotoğraftaki kim? 1999 yılında New York'ta kurulmuş Gogol Bordello adlı müzik grubunun Ukrayna asıllı sevgili solisti.. Of! Bir müzik yapıyor bu grup anlatamam.. Şu anda eski bir parçalarını dinliyorum. Sun is on my side...  Hımm.. Çokk güzel.. Çoook leziz.. Gitarın tadı var ya.. Offf.. Tarzları için ne desem ki.. Sanıyorum en uygunu roman folk.. Grup adlarını ideolojik olarak etkilendikleri Rus yazar Gogol'dan almış.. İlk kez işittiğim şarkıları Pala Tute idi.. Heyy! Kim söylüyor bunu? Ne güzel müzik, demiştim.. Çigan müziği tarzındaydı.. Dinledikçe gitar, akordiyon, keman ziyafeti tadı vermişti.. Ne yalan söyleyeyim diğer şarkılarını dinleme iştahım kabarmıştı.. Sonra araştırmıştım kim bunlar diye.. Aaa! Rus yazar Gogol'dan esinlenerek grup adlarını aldıklarını öğrenince o zaman farketmiştim ki ben Gogol'un hiç bir kitabını okumamıştım.. Sanat böyle bir şeydi işte.. Sen taa New Yok'ta roman folk tadında müzik yapan bir grup kur.. Grubun adını okyanus ötesi memleketten Rus yazar Gogol'dan al.. Sonra Türkiye'den biri senin müziğini dinlesin.. Gogol'un kitabını okumadığını farketsin.. Ve okumaya heves etsin.. Heyyy, sanat sen ne mübarek bir şeysin!









2010

9 yorum:

  1. gogol bordello'nun start wearing purple şarkısına da bayılırım ben :) Gogol ise en sevdiğim yazarlardandır. özellikle "bir delinin güncesi"ne hayranım ki o oyunu oynamışlığım da var. ama tabii ki palto ve burun da efsanedir :) halen okumadıkların varsa tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  2. vernonsullivan, hemen istek parçanızı ekledim:)

    gizli not- bu yazı 2010'a ait:) sabah gogol bordello dinleyince aklıma geldi ve tekrar öne aldım.
    itiraf etmeliyim ki o günden bugüne
    epey kitabını gogolladım:)

    YanıtlaSil
  3. istek parça için teşekkürler, hemen dinleyeyim keyifle :)

    YanıtlaSil
  4. içinden gogol bordello geçen filmler: wristcutters (izlenmedi ise tavsiye)
    http://www.youtube.com/watch?v=h_pfLuFDx7I



    YanıtlaSil
  5. hani olur da everything is illuminated'ı izlemişsen bile başrollerden birindeki Eugene Hutz'u belki farketmemişsindir :
    http://www.youtube.com/watch?v=id15tjDK3K0

    filmi izlerken bu adamın ses tonu tanıdık geliyor diyerek dikkat etmiş ve mutlu olmuştum...

    YanıtlaSil
  6. fazla kaçtı ama gogol bordello'yu çok severim,

    sulukule kentsel dönüşüm için çabalarını da anmış olayım :

    http://www.youtube.com/watch?v=Lw-2pje1u94

    http://www.youtube.com/watch?v=hXHHeBMPLEU

    YanıtlaSil
  7. Dnzcan, bilekkesenler'i izlemez olur muyum:)

    Önce bi filmin peşindeydim.

    http://hayalkahvem.blogspot.com/2011/03/bu-filmin-pesindeydim-simdi.html

    sonraa... bilekkesenler aldı beni uyumsuz adama götürdü:)

    http://hayalkahvem.blogspot.com/2011/06/kahve-molas-neden-bu-filmde-bu-kadar.html

    du bi.. o videoları izleyeceğim şimdi:)

    teşekkür ederim.





    YanıtlaSil
  8. heyy, denizcan ben everything is illuminated'ı sey- ret - me- mi- şiiim!!! inanmıyorum! ne güzel bi filmmm... hemen bulmalıyım:)

    iyiki yazmışsınız...

    tekrar teşekkür ederim:))

    YanıtlaSil
  9. du bi.. istanbul modern'de kentsel dönüşümle ilgili bir çok video seyrettim. insanın içini sızlatan bir dönüşüm süreci o. kent mi dönüşüyor yoksa bizim vicdanlarımız mı dönüşüyor bilemedim şimdi? dünya insanları tek tip olmaya itiyor. oysa farklılıklar ne güzel!

    sağolun dnzcan! sevgiler.

    YanıtlaSil