14 Nisan 2016 Perşembe

Hayal Et Olur Elbet


Nanananoom... Feleğin kıyağı demeliyim.  35. İstanbul Film Festivali haftası,  iş programım o kadar dolu görünüyordu ki...  Ne yapsam diye düşünmekteydim. Yoo... Ensemi karartmadım. Karaları bağlamadım. Çocukluğumda büyükannemin anlattığı masaldaki o kadını hatırladım. 

Günlerdir yollarda yürümekte olan kadın, gece olduğunda bir ormandadır. Ağaçların altında yumuşak bir yer arar. Sırtını ağacın gövdesine dayar.  Oturunca yorgunluğunu ve açlığını derinden hisseder. Çantasını karıştırır. Küçücük bir elma bulur.  İç çeker. Dumanı tüten bir tas çorba hayal eder. Birden önünde bir tepsi belirir. İçinde hayal ettiğinden daha leziz  mis gibi çorba görünmektedir. Şaşırır.  Günlerdir boğazından sıcak yemek geçmeyen kadın çorbayı şapırdata şapırdata bir solukta içiverir. Karnı doyunca  çocukluğundaki yatağı hayal eder. Birden yanında tertemiz çarşaflı, pofuduk yastıklı, yumuşacık yorganlı bir yatak beliriverir. Kadın iyice şaşırır ama o kadar yorgundur ki sorgulamaz. Yorganın içine giriverir.

Masalın bundan sonrası ibretlik... 
Kadın başını pofuduk yastığa koyup, sıcacık yorganın içine girdiğinde yüreğini vesvese kaplar. Der ki... "Bu yaşıma kadar felek hiç yüzüme gülmedi. Bu gece ne hayal ettiysem gerçekleşti. Yoksa bu kötü ruhların bir oyunu mu? Ya şimdi bir kurt çıkarsa... Ya o kurt beni yutarsa!!" Eveet... Sahiden bir kurt çıkar. Kadını huuup diye yutar.

Ne zaman umutsuzluğa kapılsam bu masalı aklıma getiririm. 

Baktım ki İstanbul Film Festivali'nin 35. sine gitme ihtimalim yok gibi... Kötü bir şey düşünür müyüm? Hemen sahile indim. Kumsalda hem yürüdüm hem film festivaline gideceğimi hayal ettim.  Dört küçük taşı dört film niyetine cebime atıverdim. Birden iş programımda değişti. Bir günüm bana kalıverdi. İstanbul'a gittim. Arka arkaya dört film seyrettim:) 

18 yorum:

  1. Sihir ve mucize her yerde :) Bayıldım hikâyene.

    YanıtlaSil
  2. Ne güzel bir masal ve ne kadar doğru.. Şair boşuna dememiş "Kararmasın yeter ki sol memenin altındaki cevahir" diye..

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel bir masalmış. Düşüncenin gücüne inandırıyor insanı.

    YanıtlaSil
  4. Harika bir paylaşım olmuş. Bana güç ve umut verdiniz ❤ Hayal etmeye devaaam :)

    YanıtlaSil
  5. Bu masalı ezberleyim ben. Kızlarıma anlatayım.
    Yalnız o kadar gönülden istemişsin ki.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok tatlı bir masal sahiden. Yazarken kısa kestim. Abarta abarta anlat bu masalı Küçük Mucizelerim. İyice hafızalarına yer etsin:)

      Sil
  6. Gerçek hayatta hayal ettim. Hayallerim gerçekleşti desem kimse inanmaz bana. Oysa hayal de gerçeğin parçasıdır. Aynı zamanda hayal gerçeğin mayasıdır. Ömrümde umutsuzluğa hiç dişmedim; en sıkıntılı anlarımda hırslandım ve bilendim.

    ......

    Küçük balık, yiyecek bir şey sanıp süratle atıldı çapariye. Önce müthiş bir acı duydu dudağında... Sonra hızla çekildi yukarıya. Aslında hep merak etmişti denizlerin üstünü. Neye benzerdi acaba gökyüzü. Balıkçının parmakları hoyratça kavradı onu ve küçük balık anladı yolun sonunun geldiğini. Koca denizlere sığmazdı, oysa şimdi yüzerken küçücük yeşil leğende, cansız dostlarına değiyordu ister istemez. Bir kedi yalanarak baktı gözünün içine. Yavaşça karardı dünya; başı da dönüyordu. Son kez düşündü derin maviyi, beyaz mercanı, bir de yeşil yaosunu.
    İşte tam o sırada eğilip aldım onu, yürüdüm deniz kenarına. Bir öpücük kondurdum başına. Sade bir törenle saldım denizin sularına. Bir an öylece baka kaldı, sonra sevinçle dibe daldı gitti. Teşekkürü de ihmal etmemişti, birkaç değerli pulunu avuçlarımda bırakarak. Balıkçı ve kedi şaşkın baktılar yüzüme: "Neden yaptın bunu?" diye sorar gibiydiler.
    "Bir gün" dedim, "Bulursam kendimi yeşil leğendeki küçük balık kadar çaresiz, son ana kadar hep bir ümidim olsun diye."

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzelmiş Profösör. Çocukken dinlediğim masallar hep imdadıma yetişmiştir.
      Halen masal okumayı severim. Masallar mutlu biter:)

      Sil
  7. İste, olsun :) Güzel kalplere bir armağan bence. Ne güzel. Gidip ceplerimi taşla doldurmak istedim birden. Ama inanarak, gülümseyerek...

    YanıtlaSil
  8. İşte bunlar hep karma! :)

    YanıtlaSil