8 Aralık 2021 Çarşamba

İki Dandini Bir Dastana

 

Anlatayım mı anlatmayayım mı uzun zaman karar veremedim. Yeminle Oğuz Atay'ın yalancısıyım. Meğer dandini dandini dastana, danalar girmiş bostana dediğimiz tekerlemedeki dandini ve dastana kardeşlermiş. ☺ Çok güldüm. 

Son günlerde hep yollardayım. Haybeye  direksiyon sallamayayım, bir kitap devireyim istedim. Ceketimin düğmelerini ilikledim. Yıllardır okumaya niyetlenip beceremediğim Oğuz Atay'ın Tutunamayanlar'ını storytelden dinlemeye başlayıverdim. 

İşte  Tutunamayanlar'ın bir bölümünde Oğuz Atay, Kutluğ Dandini ve Fargus Dasdana'dan söz ediyor. Meğerse, Dandini ve Dastana, İ.S 7. yüzyıla ait efsanede anlatılan Hartug'un oğullarıymış. Meğerse Hartug hristiyanlığı yaymak için Mezopotamya'dan Nevşehir'e göç etmiş. Hatta Nizip dolaylarındaki bir mağarada, baba Hartug'un  kabartma heykeli bile varmış. Heykele bakılırsa, iri yarı, uzun ve kıvırcık sakalları olan bir adammış. Vay canına sayın seyirciler:)

Neyse... Benden bu kadar.  Merak eden  gugıllar gerisini öğrenir nasılsa... 

İyi yazarlar işte böyle ezber bozarlar. Bayıldım Dandini ve Dastana'nın  kardeş olmasına. Hahha!  Efsane! ☺ 

6 yorum:

  1. Ne güzel bir bilgiymiş, gerçekten de efsane. :))
    Yalnız ben de senelerdir tutunmaya çalışıyorum o kitaba, lakin mümkün değil beceremiyorum. Artık gelenekselleşti, periyodik olarak deniyorum ama. Başaracağım bir gün elbet. :)

    YanıtlaSil
  2. Merak ettim, gidip bi google'a başvurayım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok oyuncu Oğuz Atay Manxcat, merak edilmeyecek gibi diil:)

      Sil
  3. Galiba en iyisi bu tür ağır kitapları storytel paklıyor. :)
    Dandini ve Dastana benim poadcastlere iyi bir anlatı olur. Sağol :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin podcastlerin de hastasıyım Momentos. Ne güzel hap gibi hazırlıyorsun. Bi dinlemede hoop zihne atıyorsun. Şahanesin:)

      Sil