31 Ekim 2022 Pazartesi

Her Profil Resmi Bir Hikaye Anlatır Mı?

 


Yeğenimle karşılıklı oturuyoruz. Hem kahvelerimizi hüpletip hem laflıyoruz.

"Instagramdan profil fotoğrafını kaldırmışsın, hayırdır? diye sordum.  "Sorma teyze" diye sözüne girizgah yaptı. Çıtır çıtır anlatmaya başladı. 

İki aydır İngilizce kursuna gidiyor. Yeni işledikleri bölümün konusu "Her resim bir hikaye anlatır" başlıklıymış. Ingilizce metinde facebook veya instagrama profil fotoğrafı seçmenin ne kadar ciddi bir iş olduğu anlatılıyormuş.

Mesela; eğer profiline kendi fotoğrafını koymuşsan, sen sıkıcı biriymişsin.  Eğer selfi çektiğin fotoğrafını  koymuşsan iyice sinir bozucu biriymişsin.

Çocukluk  fotoğrafını koymuşsan, şunu anlıyormuşuz. Sen geçmişinden kopamıyor, eskinin her şeyinin şimdikinden iyi olduğunu düşünüyormuşsun. Muhtemelen halen eskinin aynı müziklerini dinliyor, aynı kıyafetleri  giyiyor, hep aynı şeyleri seviyormuşsun. Anlaşılan hayatında değişiklik istemiyor, geçmişte yaşıyorsun, demekmiş.

Peki besledği hayvanın fotoğrafını profiline koyanları görünce ne anlıyoruz? Çok güldüm.  Hayvanın cinsine göre değişiyormuş. Eğer kedi resmi varsa, erkek arkadaş arayan bir kadın, köpek resmi varsa, kız arkadaş arayan bir erkeksin, demekmiş.

Hele evlilik fotoğrafın varsa yandın.... Herkesin senin  yetişkin olduğunu düşünmesini istiyormuşsun. Fakat besbelli ki dışarı çıkamıyorsun. İyi vakit geçiremiyorsun. Kendi arkadaşların yok. Her şey müşterek. Aslında artık  kendi kendine yaşayamıyorsun, diye anlıyormuşuz.

Eğer eğlendiğin yerde çekilen fotoğrafını koyduysan, sen genç ve aptal olmalıymışsın. Gelecekte mutlaka bir işten basit bir sebep yüzünden kovulacağın anlamını çıkarabilirmişiz. Bir gün bu fotoğraftan nefret edip değiştireceğine, yerine evlilik fotoğrafını koyacağına adımız gibi eminmişiz.

Bu konuşma böyle sürüp gitti.  Şaşkın çocuk! Yeğenim, okuduğu bu  yazı üzerine hemen profilinde duran  köpeğinin resmini kaldırmış. 

O anlattı ben çok güldüm. Belki okuyup benim gibi eğlenecek birileri olur diye Hayal Kahvem'e aklımda kalanları yazıverdim:)


9 yorum:

  1. Bence çok doğru. Benim hiç bir profilimde kendime ait bir fotoğraf yoktur. İnstagram profilimi göstersene yeğene, merak ettim ne yorum yapacak :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pelinpembesi hiç fotoğraf yoksa, sen ya teknolojiden anlamayan biriymişsin ya da fotoğrafının olmamasının seni çok havalı göstereceğini düşünüyormuşsun:)

      Sil
    2. Yok yanlış anladın hiç yok değil, kendi fotom yok. yoksa var bişeyler :)

      Sil
    3. Bu metinin sonunda sanırım şöyle bir cümle varmış. "Tick true statement"
      1- Yazar, insanların neden fotoğraf türlerini seçtiği hakkında şaka yapıyor.
      2- Makale saçma çünkü yazar yaygın profil fotoğrafları türleri hakkında çok kaba.
      3- Yazar dibine kadar haklı.
      Yeğenime neyi tik'lediğini sormadım:)

      Sil
  2. Pek hiç ideal bir foto yok muymuş :)) O öyle, bu böyle demesi kolay, ne koysun insanlar o zaman? Makale eksik kalmış :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben anlatanın yalancısıyım Manxcat, bilmiyorum ki:)

      Sil
  3. Geriye pek bir seçenek kalmadı sanki :-)

    YanıtlaSil
  4. :) Bu devirde her şey çok didikleniyor, her harekette fazlaca anlam aranıyor:) Hangisi hoşuma gittiyse o fotoğrafı kullanıyorum şahsen:)

    YanıtlaSil