3 Temmuz 2010 Cumartesi

"Farkından Sonra Başlar Hayat."

Eğer kitap okumayı seven biriyseniz, eğer kitap kapaklarını seyretmeyi seven biriyseniz, eğer son günlerde Metin Üstündağ'ın kitaplarının izini sürüyorsanız, hele bir de benim gibi sigortacıysanız, şu yukarıda gördüğünüz kitabı kitapçıda gördüğünüzde hemen kapmaz mısınız? Kitabın adı Hasar Tespit Çalışmaları... Bir sigortacı için daha ilgi çeken bir kitap olabilir mi? Olmaz dedim ve ben bu kitabı görür görmez kaptım ne yalan söyleyeyim. Üstelik bir taneydi. Üstelik benim için getirilmişti. Gerçekten. Geçen hafta İstanbul'a gittiğimde sipariş vermiştim. Bu hafta gelmiş. Elimde işte. Kitap kapağına bakar mısın? "Vincent Van Gogh'un Arles'teki odası şimdi bütün dünya.." diye yazıyor kapağında... Metin Üstündağ'da muhtemelen yeni uyanmış... Vincent Van Gogh'un yatağında... Metin Üstündağ "15 Şubat 1965 de Erzincan'da doğdu. 8 yaşından beri İstanbul'da geziyor yazar-çizer-şair-baba-editör ve iflah olmaz bir hayal-hayat meneceri dünya o yürürken biraz aksıyor" diyor kitapta. Ben yıllardır bilirim Metin Üstündağ'ı. Haftalık mizah dergisi Penguen'de okurum mutlaka.. Yazdığı haikuları ya da nebileyim kısa şiirleri niye daha hoşuma gider oldu son zamanlarda? Zaman ve zemin denk geldi. Son günlerdeki ruh halime iyi geldi. Ya da hiperaktif bünyemin, kısa ve öz okumak kolayına geldi belki. Bilmiyorum ki. Şunu biliyorum sadece, kısacık olmalarına rağmen, tokatlayan "tespitler, saptamalar, tökezlemeler, yürek çarpıntıları" bunlar. Bayıldım hepsine... Bak, bir kaç tanesi mesela şöyle:
"hiçkimse
hissetmiyorsa
içlenmenin
manası ne"
****************
"çin seddi
yıkılır da
önyargılar
yıkılmaz"
***************
"anadilimiz gibi
iki yabancı dil
biliyoruz:
İLGİSİZCE ve
ANLAMAZCA"
******************
"aslında tüm mesele
hayat son bulduğunda
boş bir kafatası olmamak
hamlet'in avucunda"
*******************
Hepsini tek tek okudum. Şu başlığa koyduğum "Farkından sonra başlar hayat" var ya ... İşte onu okuyunca şöyle bir durdum. O kadar haklı ki Metin Üstündağ... İçimden geldi. Farkından sonra başlar hayat hakkında bir öykü uydurdum. Uydurduğum öykü nerde mi? Şimdilik aklımda. Söz. Yazacağım bir ara!

9 yorum:

  1. Yaşamın her alanından seçtiğim çalışmaları, yazarlarının izniyle “Bloglardan Seçmeler” adlı sitemde yayınlıyorum.
    Sizin de izniniz olursa bloglarınızdan seçtiğim çalışmalarınızı, kaynak göstererek yayınlamak istiyorum.
    İyi günler dileğiyle.
    Sabahattin Gencal

    YanıtlaSil
  2. Vincent Van Gogh'un yatağında Metin Üstündağ inanılmaz komik durmuş. Buluştukları nokta içlerinde sakladıkları hüzün olmalı bence.İnanılmaz güzel sözleri de var. yalnızlık üzerine olanlarından en sevdiklerim:
    * Yalnız, tek tabanca'dır... her gördüğüne "daan!" diye vurulur.
    * Yalnız'ın toplu fotoğrafları bile vesikalıktır.
    * Yalnız ölünce, nüfus eksilmez.
    * Yalnız iğneyi de çuvaldızı da kendine batırır, yetinmez minare hatta bayrak direği arar.
    * Yalnızlar kendi aralarında ikiye bile ayrılamazlar.
    * Yalnız çok tutumludur; düş'ünden tırnağından artırır, hep içine atar.
    :* Yalnız, tek tabanca'dır... her gördüğüne "daan!" diye vurulur.
    * Yalnız'ın toplu fotoğrafları bile vesikalıktır.
    * Yalnız'ın hayatını kalabalıklar yaşar.
    * Yalnız ölünce, nüfus eksilmez.
    * Yalnız iğneyi de çuvaldızı da kendine batırır, yetinmez minare hatta bayrak direği arar.
    * Yalnızlar kendi aralarında ikiye bile ayrılamazlar.
    * Yalnız çok tutumludur; düş'ünden tırnağından artırır, hep içine atar.
    Orhan Veli' nin şiirlerini değiştirmesine de bayılırım.Mesela:
    BAKAKALAMAM giden geminin ardından;

    ATARIM kendimi denize, dünya BERBAT;

    Serde erkeklik YOK, AĞLAYABİLİRİM!

    selamlar...

    YanıtlaSil
  3. Merhaba Sabahattin Gencal. Tabii ki istediğiniz yazıyı Hayal Kahvem'den alabilirsiniz. Beğendinizse ne mutlu bana. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  4. Selam Aylardan Şubat. Sizi Hayal Kahvem'de görmek ne güzel! Bilirsiniz hayranlarınızdan biriyim. İlgiyle takip ediyorum yazdıklarınızı. Belki bir ara aşırır koyuveririm Hayal Kahvem'e bir yazınızı, kimbilir? Şöyle damardan, en romantiklerinden biri olabilir mesela:) Şimdiden söylemiş olayım peşin peşin olur mu? Sonra neden sormadınız demeyin bana:) Sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Çok heyecanlandım,Hayal Kahvem' de yer almak büyük bir onur olur benim için.
    Siz de romantik yazıları ve şarkıları seviyorsunuz benim gibi.
    Ben bir de vampirleri seviyorum.Hele romantik olanları bir başka."Tutulma"yı seyrettiniz mi?
    Aşk ve güzellikle...

    YanıtlaSil
  6. Sevgili Aylardan Şubat, en kısa zamanda bir yazınızı misafir edeceğim o halde. Teşekkürler.

    Gelelim vampirlere. Sanıyorum siz benden oldukça küçüksünüz. Düzelteyim. Sizden oldukça yaşlı olduğumu düşünüyorum. Neden derseniz. Anladığım kadarıyla siz Edward modeli, yakışıklı, iyi niyetli, romantik vampirlerden hoşlanıyorsunuz:) Ben eskiyim Aylardan Şubat! benim bildiğim vampir dediğin, bir kere en az orta yaş görünümündedir, siyah pelerinle dolaşır, şatoda yaşar, gün ışığı sevmez, gece yaşar..
    Sonraaa hiç iyi niyetli olmak elinde değildir, insanın kanını emerek yaşar:)Şimdi duyduğum kadarıyla vejeteryan vampirler bilem varmış:) Olmaz artık bu kadar.. Yapmayacaklardı Aylardan Şubat.. Bari bizim zamanımızın vampirlerine dokunmayacaklardı.
    Bilmiyorum ki.. Anlayacağınız Aylardan Şubat, sizi hayal kırıklığına uğratacağımı biliyorum ama, hiç anlamıyorum ve asla ilgilenmiyorum Edward tipi vampirlerle.. Metin Üstündağ ın dediği gibi "anlamazca" ve "ilgisizce" lisanları fazlaca gelişmiş olabilir mi ben de:))

    YanıtlaSil
  7. Yaş farkımızın çok olduğunu düşünmüyorum. En azından ruh yaşımız çok yakın... Off, yeni bir klavyeye ihtiyacım var. klavyem "z" leri yazarken üç kere basmam gerekiyor. zzzzzzzzzzzzzz
    haklısınız "Edward" tan söz ediyorum. bir zamanlar normal erkekler ve vampir erkekler arasında; M. Üstündağ' ın dediği gibi "garip bir fırsatsızlık eşitliği varmış" ama bakın bakış açımız değişti. Romantik erkeklere o kadar hasretki tüm kızlar vampir bile olsa aya bakıp "Edward" diye haykırmaya başladık.
    Neyse şaka bir yana sizden bir yorum beklediğimi hatırlatmak isterim.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  8. Vay canına sayın seyirciler.. Romantik erkeklere hasretsiniz öyle mi? Üstelik bütün kızlar birleştiniz, hem de Metin Üstündağ'ı devreye sokup Edward diye haykırıyorsunuz..
    "pes vallahi" dememe umarım kızmazsınız:)

    Metin Üstündağ bakın ne der zamane genç kızlarına:

    1- Beleş duygularla hislenmeyiniz:)
    2- Hüzün de gözlerin(m)ize olmuş pimapen:)

    Afedersiniz Aylardan Şubat... Şaka bir yana.. Ben sizin romantik yazılarınızdan birini alıveriyim getireyim hayal kahvem'e en iyisi:))Neden biliyor musunuz? Şu anda "Çocukluğumdan kalmayım, düş'üm zonkluyor".. Hem bir şey daha söylemeliyim.. Hani buluşacaktık ya sizinle sonbaharda.. Hani hatırlasanıza sizin bankta.. O kadar beklemesek diyorum Aylardan Şubat.. Hani Metin Üstündağ der ya: "bu gece eve gitme bana sap":))) Sevgiler.

    YanıtlaSil
  9. Çılgın olduğunuz bu yazı ile tescillendi. Demek " bu gece eve gitmeyip size sapayım" şunu bilmiş olunki size gelirken yanımda bir kucak dolusu pembe gül, bir ordu vampir, bir sürü yaşanmadan yarım kalmış aşk,ardımda bir dolu kırık kalp, 80' ler Anılar albümü, Attila İlhan' ın Sisler Bulvar kitabı, İssey Miyake parfümü, Babilde ölüm, İstanbul'da Aşk romanını, Dirty Dancing filmini,eti hoşbeş gofletini de getireceğim. Siz vazgeçmeden ben burda kalayım en iyisi.

    YanıtlaSil