24 Ocak 2011 Pazartesi

Sevdiğim Müzikler - Şaşırtan Şarkı Ve Öyküler- Cat Stevens My Lady D'arbanville



Hafta sonu hiç dışarıya çıkmadım. Çıkmak istemedim. Galiba gene kendi kendime kalmayı tercih ettim. Kendi içime döndüm. Bir ara sanal dünyada sevdiğim eski şarkıları aramayla vakit geçirdim. Misal, yıllardır Cat Stevens’ın My Lady D’arbanville şarkısını daima severek dinlerim. Sadece ilk dörtlüğünü ezbere bilirim. Geri kalanını hatırlamıyorum. Sevgilisini uyurken seyreden bir aşığın sözleridir bunlar :
my lady d'arbanville, why do you sleep so still?
niçin hala bu kadar uyuyorsun?
i'll wake you tomorrow
seni yarın uyandıracağım
and you will be my fill, yes, you will be my fill.
sen benin sevgilim olacaksın, evet, sen benim sevgilim olacaksın.


Ne kadar güzel romantik sözler! Durup dururken şarkının sözlerinin devamını ve anlamını merak ettim... Aman Allahım keşke bakmasaymışım; çarpıldım kaldım.

my lady d'arbanville why does it grieve me so?
o niçin beni bu kadar kederlendiriyor?
but your heart seems so silent.
ama senin kalbin çok sessiz görünüyor
why do you breathe so low, why do you breathe so low,
niçin bu kadar hafif nefes alıyorsun, niçin bu kadar hafif nefes alıyorsun


Ne diyor bu Cat Stevens? Aman Allahım yoksa sevgilisi... Yoksa ölmüş mü? Olamaz ya!! Hayır!!

my lady d'arbanville, you look so cold tonight.
bu gece çok soğuk görünüyorsun
your lips feel like winter,
dudakların kış gibi
your skin has turned to white, your skin has turned to white.
tenin beyazlaşmış, tenin beyazlanmış


Olamaz, bu şarkı ölen sevgilinin ardından söylenen bir ağıtmış meğerse! Niye herşeyi merak ediyorum. Bazen nefret ediyorum bu özelliğimden... Of ya!! Artık bu şarkıyı dinlerken ağlarım ben...

i' loved you my lady, though in your grave you lie,
seni sevdim leydim, içinde yattığın mezara rağmen
i'll always be with you
daima seninle olacağım
this rose will never die, this rose will never die.
bu gül (aşk) asla ölmeyecek, bu gül asla ölmeyecek



Bu şarkının sözleri çarpınca beni, evde tek başıma, şakın şaşkın kalakalınca, aklıma Şebnem İşigüzel'in "Hanene Ay Doğacak" adlı öykü kitabı geldi. Yazarın ilk yayımlanan ve benim de ilk okuduğum kitabıydı. Tanımadığım, tarzını bilmediğim bir yazardı ve kitabın arkasında şöyle bir cümle vardı:"Bu kitapta tuhaf öyküler bulacaksınız. " Gerisini okumama gerek yok ki, tuhaflık hezaman ilgimi cezbeder. Ne yapayım yani? Aldım kitabı tabii ki. Kokladım önce her zamanki gibi.. Seveceğim ben bu kitabı dedim ve başladım okumayaaaa.... İlk öykü... Adı "Sevgili Bayan Arvadak..."
Laboratuvar deneyleri bitmiş, sıra kadavra üzerinde çalışmaya gelmiş bir doktor, ayağı kırıldığından hastaneye gidip araştırmasına devam edemeyeceği için, üzerinde çalışmak amacıyla beklediği kadavrayı kendi laboratuvarına ister. Bu arada sekreter bulmak için gazeteye ilan vermiştir ve sekreter adaylarını beklemektedir. Kapı çalar. Öyküyü anlatırken, kapıyı kendisinin mi yoksa asistanı mı açtığını hatırlamadığını söyler. Bundan sonra hikaye şu cümle ile devam eder: "Seni ilk gördüğümde... " Sonra gelen kızın fiziksel özelliklerini anlatır... Kızın hayatı hakkındaki varsayımlarını aktarır teker teker... Eski sevgilisinden bahseder... Deneyimli bir cerrah ve araştırmacı olarak kadavralar üzerinde çalışmanın yarattığı psikolojik durumları asistanına anlatmaya devam eder... Tuhaf bir öyküdür, fantazi anlatımlarla bezelidir... Biliyorum bu kitabı okumayan vardır ama söyleyeceğim işte, zaten okurken hissedersiniz ki doktor gelen sekreteri değil kadavrasını anlatmaktadır. Ve anlarız ki doktor kadavrasına aşık olmuştur... "Olamaz!! Daha neler!!" Bu kitabı okuduğumda çok daha gençtim tabii, şaşırıp kaldığımı hatırlıyorum. Aynı şimdi Cat Stevens'ın bu romantik şarkıyı, aslında ölen sevgilisine söylediğini öğrendiğimde şaşırdığım gibi... Hayret! Gene de şaşırmak şahane bir şey!

6 yorum:

  1. Ne güzel bir yazı. Ama keşke öğrenmeseydim:) Şimdi daha farklı bir hüzünle dinliyorum şarkıyı...

    YanıtlaSil
  2. Selam Cüneyt, Bazen bilmek insanın içini acıtıyor değil mi?

    YanıtlaSil
  3. "İnsan" olmanın gereği belki de bilmeye çalışmak/öğrenmek. Diğer varlıklardan farkını korumaksa çoğu zaman acı getiriyor... Ama olsun, birçok insan(?) gibi öylesine yaşamaktansa acı çekmeyi yeğlerim...

    YanıtlaSil
  4. Ahh ahhh iyi ki hatırlattın bu şarkıyı tekrar dinleyeceğim.Bu kötü havalarda dinlemek hüzünlü...

    YanıtlaSil
  5. sanırım bir yanlış anlaşılma var. cat stevens bu şarkıyı evet sevgilisi için yazdı ama sevgilisi yaygın bilinenin aksine ölü değil. ve ismi de patti d'arbanville. 1968 ve 70 yılları arası bir ilişkileri olmuş.cat stevens terkedilmesinin ardından bu şarkıyı yapmış.

    YanıtlaSil
  6. Evet bu şarkı patti d'arbanville için yazıldı fakat ölen o değildi.Patti'nin Cat Stevens'a olan aşkı ölmüştü. C

    YanıtlaSil