8 Mayıs 2012 Salı

Bizim Büyük Çaresizliğimiz....


Az önce bir kez daha anladım. Merakları muhtelif, dikkati dağınık, tabiatıyla bilgisi yarım yamalak biriyim. Az önce Bizim Büyük Çaresizliğimiz adlı filmin, gencecik, 35 yaşındaki yönetmeni Seyfi Teoman'ın öldüğünü öğrendim. Çok üzüldüm. Bizim Büyük Çaresizliğimiz adlı romanın yazarı Barış Bıçakçı'ydı. Bu kitap hakkında Hayal Kahvem'e epeyce yazı yazmıştım. Kitap  sinemaya uyarlanmıştı. Barış Bıçakçı'yı da Seyfi Teoman'ı da tanımıyordum. Sadece isimlerini biliyordum. Hep söylüyorum. Feci dikkatsiz ve bilgisi yarım yamalak biriyim. Seyfi Teoman'ın ölüm haberinin yanındaki fotoğrafı görünce şaşırdım.  Meğer görsellerde yaptığım aramalarda bulduğum Seyfi Teoman'ın fotoğrafını, Barış Bıçakçı'nın fotoğrafı diye  yazılarıma eklemişim. Ve kimse düzeltmemiş beni. Üstelik hep kitabı anlatmış,  filmden ve yönetmenden hiç söz etmemişim.  Ne fena!



İşte bu fotoğrafta kameraya güvenle bakan genç adam Seyfi Teoman... Boğaziçi Üniversitesi'nden sonra Polonya'da yönetmenlik okumuş. Tatil Kitabı ve Bizim Büyük Çaresizliğimiz adlı filmlerin yönetmeni. 15 Nisan'da motorsikletiyle kaza geçirmiş. Bugün dünyamızdan göçmüş. Allah değerli yönetmene rahmet, ailesine sabır versin. Seyfi Teoman filmleri süresince bile olsa, hayatımızı eşsiz hissettiren biriydi ya, yattığı yer tatil diyarı gibi olsun. Daha ne söyleyebilirim? Bizim büyük çaresizliğimiz... Ölümlüyüz.



13 yorum:

  1. Hem de doğumgününde geçirmiş kazayı biliyor musun? Nasıl içim yandı gidişine. Tatil Kitabı festivalde gösterildiğinde film sonrası yönetmenle sohbet olmuştu, o zaman görmüştüm kendini, ne kadar gençti. Ne demeli, ölüm adın kalleş olsun...

    YanıtlaSil
  2. Ah Leylak Dalı, keşke eklediğim fotoğraflar için beni uyarsaydınız.
    Ölümün adına kalleş demek doğru olmaz ki. Ölüm, doğmak kadar insan olmanın çaresiz bir gerçeği.

    Bu gerçek biline biline kötü olmaya, savaşmaya, acı çektirmeye,üzmeye, hep yarını düşünmeye değer mi?


    Seyfi Teoman filmleri süresince bile olsa, hayatımızı eşsiz hissettiren biriydi ya, Seyfi Teoman'ın yattığı yer tatil diyarı gibi olsun.

    YanıtlaSil
  3. ben de demin öğrendim ve üzüldüm zamansız gidişine. leylak dalının dediği gibi bir de doğumgününde.. ölüm haberleriyle hayatımızı bir kez daha gözden geçiriyoruz.ne kadar savunmasız olduğumuzu anlıyoruz tekrardan..

    YanıtlaSil
  4. O yazını ben okumadım ama okusaydım ben de düzeltemeyebilirdim. Aynı söylediğin gibi benim de kafamda çok şey var ve bazen haliyle bilgiler yarım yamalak oluyor. Kızıyorum bazen kendime bu konuda. Seyfi Teoman'ın ölüm haberini az önce internette göz ucuyla gördüm şöyle bir ve altını okumadım. İçimden de düşünüp duruyordum her zamanki gibi "kimdi? Kimdi?" diye. Senin yazını okuyunca farkına vardım. Halbuki filmlerini ve hatta suretini bile biliyordum:( İşte dikkat dağınıklığı.
    Çok üzüldüm. Allah rahmet eylesin. Dediğin gibi "yattığı yer tatil diyarı gibi olsun"

    YanıtlaSil
  5. tam da dediğin gibi "...bizim büyük çaresizliğimiz ölümlüyüz..." .Fakat ölümsüzlüğü tattı o,artık ona ne yapsın ölüm..Hoş kal seyfi teoman..

    Yüreğine sağlık "Hayal Kahvem"

    YanıtlaSil
  6. Bizim Büyük Çaresizliğimiz bence Türk sinemasının çok başka bir sinema dilini oluşturmuş ve devamını getirebilecek güçteydi. Çok üzüldüğümü söylemekten başka ne desem boş. Allah rahmet eylesin.

    YanıtlaSil
  7. Genc yonetmen seyfi teoman'a allah'tan rahmet diliyorum.

    YanıtlaSil
  8. Allah rahmet eylesin çok genç ve yetenekli bir insanı daha uğurladık...

    YanıtlaSil
  9. Kaza haberini duymuştum. Öldüğünü şimdi yazınızdan öğrendim. Allah rahmet eylesin. Ölümün yaşı yok maalesef ki.

    YanıtlaSil
  10. Allah rahmet eylesin demekten başka yapacak başka birşeyimiz yok sanırım :(..

    YanıtlaSil
  11. Allah rahmet eylesin, gerçekten üzüldüm, filmi çok beğenmiştim, hatta filmi seyrederken "bu yönetmenin başka filmlerine de bakayım" diye düşünmüştüm..

    YanıtlaSil
  12. yaah, kazayı duyduğum zaman pek dua etmiştim kendisine.genç ölümlere kıyamıyor insanın içi. Allah2ım rahmet etsin.:(

    YanıtlaSil
  13. Duygularınızı paylaştığınız için herbirinize çok teşekkür ediyorum.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil