10 Şubat 2013 Pazar

San'at Romanı Mı? Hoppala! O Ne?

 

Elimdeki kitabı nerden ya da kimden aldığımı düşündüm. İnan, hatırlayamadım. Yazarın adına baktım. Kemal Safa Güntekin. Ömrümde duymadım. Kitabın adı Rita. Hımm... Ne yalan söyleyeyim, bu kitap uzun zamandan beri masamın yanındaki sehpada öyle uslu uslu  değil, resmen  eteklerini savura savura demlenmekteydi. Ancak sanırım bu kitap henüz kendi ayarında bulmuyor beni.  Çünkü kaç zamandır oturduğum yerden yan yan bakıyorum. Halen okumaya davet etmedi.  Neyse canım.... Zaten benim canım bugün kitap mitap okumak istemiyor. İşte az önce Rita'yla gene göz göze geldik. Ne bende ne Rita'da tık yok. Acayip!.. Şimdi durup duruken kitabın kabı  ilgimi çekti. Rita'yı elime aldım. Kabını inceleme başladım. Eskileri çağrıştıran kitap kabı. Yooo... Kaçın kurasıyım? İnsanlardan çok kitaplarla hasbihal yaparım. İnsanları yüzünden anlamam ama kitaplardan anlarım. Bu kitap eski filan değil bence. Oyun bu. Kemal Safa Güntekin oyunbaz bir yazar olmalı. Severim okuruyla oyun oynayan yazarları. Hımm... Kitap kabının yarısından çoğu renkliyken iki parmak ölçüde siyah beyaz bırakılmış. Hoş bu! Bir an geçmişle bugüne git gel yaşatıyor. İçine baktım. Heyy!.. Kapağı  Suat Aysu yapmış. İşte bu ismi hemen hatırladım. Çünkü güzel kitap kaplarının hastasıyım. Rita'yı ve Kemal Safa Güntekin'i zihnimin gerisine attım. Suat Aysu'nun hazırladığını düşündüğüm kitap kaplarını aramaya başladım.


Misal, şu yukarıdaki kitapların kapaklarının hepsini Suat Aysu hazırlamış. Ne güzeller!.. Hep merak ederim, acaba yazarlar mı kitap kapaklarının nasıl olacağına karar verirler? Kimbilir? Onu bunu bilmem... Benim kesin olarak bildiğim  şey, okumayı sevdiğimden beri güzel kabı olan kitaplara düşkün biriyim. Elimdeki kitabı nerden ya da kimden aldığımı hatırlayamadım ya, yazarı Kemal Safa Güntekin'i hiç tanımıyor olsam bile, Rita'yı sırf kabına bayıldığım için almış olabilirim.  Çünkü Rita'nın kabını sevdim. Acaba konusu ne?  Kapakta San'at Romanı yazıyor. San'at romanı mı? Hoppalaa... O ne? Hımmm... Rita fena halde merakımı kışkırttı. Hemen okumaya başlayacağım müsadenle...



6 yorum:

  1. kapak sahiden çok hoş, şu rita'nın kapağı. yani diğerleri de hoş ama o bi kışkırtıcı. yeşilçam'dan fırladım geldim der gibi. oku da söyle bakalım, gerçekten san'atsal bi tarafı var mı, biz de okuyalım mı yoksa kapağına bakıp geçtiğimizle mi kalalım.

    YanıtlaSil
  2. Semmma, kitabı yarıladım bile:)
    Bakın şimdi, ben oldum bittim nesnelerin, eşyaların canı olduğuna
    inananlardanım. Rita'da baştan sona nesneler başrollerde:) Ne hoş! Çok sevdim ne yalan söyleyeyim... Bayıldım.

    O değil de, eşyaların canı olduğunu aklına getirmeyenler, bu san'at romanını okuduktan sonra eşyalara tuhaf tuhaf bakabilirler:)

    Hoş valla.. Çok hoş bi san'at romanı:)

    YanıtlaSil
  3. Kapaklar konusunda hemfikirim. Eğer o kitap hakkında fikrim yoksa, en önemli etken kapak olur benim için.

    YanıtlaSil
  4. francesca mckennitt, kitap kapağı denilince en sevdiğim kitap kapağı hangisidir biliyor musunuz? Murathan Mungan'ın Hayat Atölyesi kitabı. Her daim kitap demlemek hoşuma gider. O kitap sürekli demlenen kitaplardan:)
    Kapak tasarımı bir kadına ait. Pınar Kazma. Onun kitap kapağı tasarımlarına da bayılırım. Du bakalım... Bi ara hayal kahvem'e yazmalıyım:)

    YanıtlaSil
  5. Bilmiyordum o kitabı-kapağı da, google'dan bakınca hoşuma gitti. Yaratıcı gerçekten :)

    YanıtlaSil
  6. francesca mckennitt, süper:)

    YanıtlaSil