17 Şubat 2013 Pazar

Ve Erkekler Ve Yemekler Ve Hayatın Tatları


Eğer tanımıyorsan, bu fotoğraftaki  jön acaba hangi filmin aktörü diye sakın kafanı yorma e mi?  Kendisi epeydir yakınen takip ettiğimdir birisidir. Neredeyse bütün videolarını izlediğimi söyleyebilirim.  Adı Jemie Oliver.  Ve o bir ahçıdır. Evlidir. Dört çocuk babasıdır. Yalanım yok, anlattıklarından nasiplenen biriyim. Mesela, yıllarca limon sıkmak için hep limonluk kullanmışımdır. Şimdi Jamie Oliver'dan öğrendiğim usulle limon sıkıyorum. Bir elimle limonu sıkarken, diğer elimi süzgeç niyetine kullanıyorum. Ayrıca aramızda kalsın, ben var ya ondan öğrendiğim usullerle  harikalar yaratıp,  şahane yemeklerle onbeş dakikada masayı donatıyorum. O kadar iştahlı, arzulu, heyecanlı yemek yapıp anlatıyor ki, yemek yapmak iş olmaktan çıkıyor,  resmen müthiş bir şölene dönüşüyor.
 


Yemek yapmanın kadın işi olduğunu düşünen erkeklere asla kızamadığımı, sadece her daim yürekten acıdığımı itiraf etmeliyim. Yemek yapmanın kadın işi olduğunu düşünüp, yemek yapmak için mutfağa girmeyen erkekler, öncelikle bünyelerinde var olduğuna inandığım yemek pişirme yeteneklerini ortaya çıkaramıyorlar, biiir... Tat alma hislerini geliştiremiyorlar, ikiii!..  Kimse haybeye iddia etmesin. Yemek pişirmeyen birinin, lezzetten adam akıllı anlayabilmesi mümkün değil...  Onların karınları acıkır. Ee! Yerler. Bana kalırsa yemek pişirmeyen erkekler, yaşamak için yiyen insan cinslerindendir. Yemek yapmayan ya da yemek yapmayı sevmeyen kadın yok mu? Elbette çoook..  (Ama bu yazının konusu erkekler:) En fenası nedir biliyor musun? Ne yazık ki onlar, önlerine gelen yemeğe harcanan emeğin de değerini anlayamazlar. Hayatında hiç yemek yapmamış biri, "nasıl, yemek güzel olmuş mu?" demenin  şahaneliğini, "eline sağlık" demenin harikuladeliğini nerden, nasıl bilebilir?  Neyse... Benim anlatmak istediğim başka bir şeydi aslında. Gene konuyu fena halde dağıttım galiba...


Eğer bloglarını bilmiyorsan, bu yukarıdaki gezgin kim acaba diye sakın kafanı yorma e mi? Kendisi çok uzun zamandır yakınen takip ettiğim biridir. Nerdeyse bütün videolarını iştahla seyrettiğimi söyleyebilirim. Adı Hakan. Çok iyi biliyorum. Aşçı değil. Hobilerinden biri yemek yapmak. http://thekitchencrashers.com/  adlı bloglarına birlikte yazılar ve videolar hazırladıkları Seda'yla evli. Ve yaptığı yemeklerin tek kelimeyle hastasıyım!.. Yalanım yok, anlattıklarından nasiplenen biriyim. Mesela, ayıptır söylemesi, sayesinde  tam bir pizzacı oldum çıktım.  Hakan, aşağıdaki videoda görüleceği üzere erkek elinin hamuruyla çok pratik ve  çok nefis  pizza hazırlamayı gösteriyor. Öyle dışarıya sipariş vermeye filan gerek yok artık...  İnan ki, pizzanın bu kadar basit olduğunu, hazırlanan hamurların buzlukta saklanabileceğini, istenildiği zaman çıkarılıp pizza hazırlanabileceğini bilmiyordum.   Bir erkekten daha yemek yapmayı öğrendim ya, ölsem de gam yemem diyesim geldi:)


http://thekitchencrashers.com/2012/07/31/super-citir-italyan-pizza-hamuru-ve-mantarli-pizza-tarifi/

21 yorum:

  1. Alemsin hayal kahvem!
    Jemie 'yi nereye bağlıyacaksın
    dedim :)
    jemie devamlı eğlenerek seyrettiğim biri. ama Hakan'ı izlediğim kadarıyla çok başarılı ve hünerli. tek şikayetim postlarının aralığının uzun olması. daha çok yayın istiyoruz!

    YanıtlaSil
  2. Buket, demek iki aşçıyı da birlikte takip ediyoruz. Ne güzel:)

    O değil de, memnuniyetinizi bana, tek şikayetinizi ilgili bloğa bildiriniz:)

    YanıtlaSil
  3. Anlatımınız öyle güzelki her ikisini de çok merak ettim. Link verdiginiz blog şöyle bir bakmamla hayranlık uyandırdı, diğer yakışıklı aşçı ise takip edilesi biri olsa gerek.

    Bu arada yemek pişirme ile ilgili tüm söylediklerinize katılıyorum.

    YanıtlaSil
  4. Nesli, ne diyorsunuz Thekitchen crashers.com'a bitiyorum:) Hakan'ın bir başka videosu sayesinde patatesli, brokolili, somonlu fırında bi yemek yapıyorum. Valla parmaklarınızı yersiniz. Öyle kolay ve lezzetli. Diğer tariflerine de bakmanızı öneririm. Hepsi tarafımdan denenmiştir. Mükemmel ve tam ölçü:)

    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. bu kadar yazıdan sonra diyeceğim o ki çiğköfte olsada yesek :))
    bu denli entelektüel bazdaki gastronomistlerden sonra usulü italyana çark etmiş ( yoksa gerçekten italyanlara mı ait :)) pizzalardan sonra çiğköfte mahallileşmenin yerelin dibidir :))

    sağolunuz ..


    YanıtlaSil
  6. of valla delal çiğ köfteye bayılırım.
    arkadaşım şeraza'nın annesi jale teyze nasıl güzel çiğ köfte ve de içli köfte yapar anlatamam:) parmaklarımızı yeriz valla.

    o değil de, dünya mutfaklarından yemekler pişirmeyi ve yemeği severim. bilmediğim lezzetleri, erişebildiğimce denemek isterim.
    hayattaki anılar aynen yemekler gibi değil mi? yemek reçetesi gibi biriktirmiyor muyuz anılarımızı? acı anılar, limoni anılar, baharatlı anılar, ballı anılar,
    ne tatlı anılar:)

    bazı yemekler bizim nutfaktan değil diye burun bükmemek lazım. misal hakan'ın hazırladı pizza hamurunun iç malzemesini değiştirdin mi al sana lahmacun mesela:)

    yoo.. çiğköfte gibi pizza da sevdiğim yemeklerden biridir:)

    gizli not: delal siz de çiğ köfte tarifi yaptınız da okumadık mı, videoya çektiniz de yapmayı denemedik mi söyleyin bakalım:)
    yapın, denemesi ve de hayal kahvem'e yazması benden. SÖZ!




    YanıtlaSil
  7. Hakan'ı hiç duymamıştım hemen sayfasına bakmaya gidiyorum :)

    YanıtlaSil
  8. jemie'yi çok seviyorum, http://thekitchencrashers.com'u severek okuyorum, ama site işyerimden açılmıyor. sakıncılı siteler arasında :)) neden bilmem. özellikle geçen günlerdeki gezi yazıları da çok güzeldi, kıskançlıkla okudum.

    YanıtlaSil
  9. vallahi şerazanın annesi jale teyzeye mutlak sevgi ve selamlarımı iletirim çiğköfte ve içliğ köfte bir mitolojidir yaa :)
    dünya mutfağı şüphesiz büyük bir zenginliktir ve hakikaten her ne kadar tatmaya çok imkan bulamamış isemde mutfak kültürünün kadim bir kültür olduğuna hep inanmışımdır ve evet kesinlikle yemekler bizim arka plandaki belleklerimizn tat kısımlarıdır.

    pizzayı bende severim sorun yok :))

    gizli notunuza gelince sevgili hayal kahvem :) keşke çiğköfte yapmayı bilseydimde size tattırmak imkanı bulsaydım ama ben genel bir çiğköfte yiyicisiyim sadece .. malesef..

    olurda birgün jale eyzeyle tanışırsam belki yapabilecek şansım artar :)

    YanıtlaSil
  10. Muzurella, Hakan'ların bloğunu hararetle tavsiye ediyorum:)

    YanıtlaSil
  11. Ben de çiğ köfte yiyicisiyim Delal:)
    Şimdi öğrenmek azmindeyim:))

    YanıtlaSil
  12. Jamie Oliver'a bayılırım.
    Kitapları da mükemmel, hem yemekler süper hem de fotğrafları ve tasarımı harika. Ben hiç yemek yapamam aslında, ama bazen o kitabı karıştırdım mı çok mutlu oluyorum, yemiş kadar oluyorum:)
    Bu arada 4 çocuk babası artık arkadaş.

    YanıtlaSil
  13. oo maşallah eminim üstesinden geleceksinizdie.
    kolay gelsin :)

    YanıtlaSil
  14. İnanmıyorum Nur, 4 çocuğu var öyle mi? Ne iyi:))

    YanıtlaSil
  15. delal, öyle olacak inşaAllah .. :)

    YanıtlaSil
  16. jamie Oliver'ın hayranıyım ben, tv'de görür görmez izleriz eşimle o da çok sever...
    Ayrıca eşim de yemekle çok ilgilidir, erkekler de mutlaka yalnız yemekle değil yapmayla da ilgili olmalılar:)
    Hakan'ı bilmiyordum, bakacağım.
    Çok güzel bir yazıydı, teşekkürler hayal kahvem;)

    YanıtlaSil
  17. Kara Kitap, memnun oldum iki aşçıyı da takip etmene:) Bir araya gelince muhabbet ederiz o halde. Özledim seni Kara Kitap, du bi... Havalar güzelleşmeye başladı. Bi fest travel İstanbul ayarlayayım ben:) Ne dersin?

    YanıtlaSil
  18. Natalie, eşinin yemek yapmasına sevindim. Bir erkeğin kendisini mutfağa sokan, yemek yapma fırsatı veren kadınlara teşekkür etmesi gerekir diye düşünüyorum. Çünkü genelde anneler ya da eşler oğullarının ya da kocalarının mutfağa girmesini istemezler. Dağıtırlar ortalığı diye düşünürler. Ve erkeklerin yeteneklerinin körelmesine, ortaya çıkaramamalarına sebep olurlar:) Eşin sana minnettar olmalı sadece bu sebepten:))

    Hakan'ların bloğunu takip etmeni öneririm. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  19. Hııım demek ki bu Jamie ve Hakan'ın anneleri her kimse, oğullarının mutfağa girmesine izin vermiş ki, bizim de böyle becerikli aşçılarımız olmuş. yaşasıın.:)
    Ben o annelerden değilim bak, kendim zaten mutfağı sevmem, hele bir de, biri dağıtsın hiiç istemem.
    Cadıyım cadı, bütün koç burçları gibi.:P
    Laf aramızda ben sadece yemeyi severim.
    sen bana gelsen aç kalıcam diye de mi korkuyorsun(sadece kedi değil yani) acaba da onun için mi gelmiyorsun.:))
    ama bizim de kendimize göre spasiyellerimiz var canıım. mesela örneğin aşure pastası gibi.:))
    sevgilerimle
    patina kali

    YanıtlaSil
  20. Patina Kali, Jamie ile Hakan'ın sadece anneleri değil, eşleri de mutfağa girmelerine izin vermiş:)

    Ne diyorsun sen? Aşure pastası mı:) Ömrümde duymadım:)) Sevgiler benden.

    YanıtlaSil
  21. Çok seviyorum bu elemanı... Home TV'de izlediğim başka kimse yok... Jamie Oliver İle 30 Dakika ve Food Revolution... Faydalı, şeker ve İngiliz olmasına rağmen sıcacık bir adam... Çok şey öğrendim ben de... Ve kasarsam bir gün 30 dakikada 5 yemek yapabilirim...

    YanıtlaSil