26 Ocak 2015 Pazartesi

Bu Hafta Seyrettiğim Filmler





Size bir şey söyleyeyim mi, lise öğretmenlerim şimdiki vaziyetimi görseler var ya, iki gözleri iki çeşme olur, şakır şakır yaş akıtırlardı vallahi...  Yooo… Hattızatında biliyorum kendimi. Basbayağı masumum. Sadece  benim dönemimin eğitim sisteminin kurbanıyım o kadar. Okul zamanı eksik kalan her ders, şimdilerde feci halde merakımı cezbediyor  ne yapayım yani? 

Misal, Felsefe derslerimiz  genelde boş geçerdi. Arada derse giren nöbetçi öğretmenler  Felsefe'nin f'sinden anlamadıkları gibi, zaten Felsefe dersini hiiiç mi hiç  ciddiye almaz, lalettayin konulardan muhabbetler ederlerdi. Veya işi iyice tembelliğe sürer "Açın kitaplarınızı, çıt çıkarmadan okuyun" derlerdi. Bu durum elbette hoşuma gitmezdi. Evde anlatmaya kalksam, "Ne işine yarayacak Felsefe? Otur zorlandığın dersleri çalış, daha iyi ya işte!" diye terslerlerdi. 

Zaten oldum bittim hayalcinin tekiydim. Felsefe derslerinde hemen pencereyi  hafifçe aralar, bedenim sınıfın cilası bozulmuş ahşap sırasında oturur görünürken,  ruhumu pııırrrr  diye hayal alemime  azad ederdim. Sonrasında bu halim alışkanlık oldu. Her derste ruhu firar  denemeleri yapmaya başlamıştım. Hocaların gözlerinden kaçmazdı tabii… “Nerelerde dolaşıyorsun gene, dön sınıfa!” diye sinirlenirlerdi. Öyle işte.

Neyse...  Son günlerde, kendi hür irademle Felsefe çalışmaya başladım. İlk dersim Ahlak Felsefesi. İyi/kötü, doğru/yanlış nedir? Bir eylemi doğru veya yanlış yapan nedir? Bir insanı iyi veya kötü yapan nedir? Ahlakın amacı  nedir? Mutluluk mudur? Haz mıdır? Fayda mıdır? Ödev midir? Vicdan nedir? Etik nedir?  Adalet nedir? Ahlak, insan ve toplum tarafından kabul görmüş, insan yaşamına yön veren kurallar ise, insan ahlaki davranışı sergilerken özgür müdür? Yoksa sosyal, psikolojik, hukuki, dini etkenler sebebiyle mi ahlak kurallarına uymaktadır? Ahlak kurallarını kim belirler? Bu kurallar toplumdan topluma değişir mi? 

Du bi… Sakın oturduğum yerden felsefe yaptığımı sanmayın olur mu? Esasında neden yazdım bütün bunları biliyor musunuz? Her hafta sonu, o hafta seyrettiğim filmlerin afişlerini Hayal Kahvem’e koymayı yeni huy edindim de, bu hafta felsefe içerikli filmler seyrettiğimi söylemek içindi aslında… Of!.. Yazıyı ne çok uzatmışım... Affola:)


6 yorum:

  1. Franz Kafka' nın eseri, Orson Welles'in yönetmenliği (ve bir sahne oyunculuğu), Anthony Perkins, Jeanne Moreau, Elsa Martinelli, Romy Schneider'in oyunculuğuyla bir baş yapıt. Stres katsayısı çok yüksek.
    Ablacım bu kadar stresli ve acılı filmler seyredip nasıl bu kadar pozitif olmayı başarıyorsun??????

    YanıtlaSil
  2. İddia edilen o dur ki filmdeki bütün karakterleri Orson Welles kendisi konuşmuştur. Son filmini izlemenizi öneririm "F for Fake" 35, 40 sene evvel çekilmiş ama 2000li yılların filmi gibi duruyor. Müthiş bir oyun.
    Linklater'ın rüyası çok hoş değil mi? Bu filmini beğendiyseniz aynı teknikle çektiği diğer filmi de beğeneceksiniz. Ben eski filmlerinden karakterlerini ziyaret etmesini çok hoş bulmuştum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vladimir, bu filmler Felsefe hocasının verdiği listeden iki film...
      Du bi... Liste uzun ve seyretmediğim epey film var.
      Hepsini seyretmem gerekiyor.

      Tavsiyelerini hocanın listesinin hemen altına ekledim:) Teşekkür ederim.

      Sil
    2. aaa aynı listeye başladık demek :)
      geçenlerde bende rastladım bu listeye ve ilk olarak waking life dan başladım. ama
      eğer aynı listeden bahsediyorsak ben çoğunu izledim. bir de woody allen ın filmini
      seyretmedim galiba. aslında tüm w. allen filmlerini seyrettim sanıyordum.

      Sil
    3. Ohoo... Benim seyredeceğim çook film var.. Çoook:)

      Sen hangi listeden bahsediyorsun:)

      Sil