27 Mart 2015 Cuma

Tuhaf Bir Kadın



Leylâ Erbil adını duymaz olur muyum? Elbette biliyordum.  Evvel zaman içinde,  Karanlığın Günü adlı romanını okuduğumu hatırlıyorum. O kadar. Sonra peşini bırakmışım. Ta ki, Süha Oğuzertem'in yayına hazırladığı  Leylâ Erbil'de Etik Ve Estetik kitabına denk gelene kadar. 

Leylâ Erbil'de Etik Ve Estetik,  Leylâ Erbil'in edebiyatta ellinci, yaşamdaki 75. yılını kutlamak amacıyla 2006 yılında yapılan bir sempozyumun derlemesiydi. Satın aldım. Yooo... Okumadım. Önce yazarın bir kitabını daha okuyup, sonra kendi düşüncelerimle sempozyuma katılan yazarların ve akademisyenlerin düşündüklerini karşılaştırmak istiyorum.

Leyla Erbil'in 1971 yılında yazdığı ilk romanı Tuhaf Bir Kadın'ı dün akşam  okumaya başladım. Daha ilk sayfalardan içine çekti beni, cümleleri peşi sıra savruldum. Ve ben Tuhaf Bir Kadın'ı çok sevdim. O kadar çok sevdim ki, kitabı elimden bırakmak istemedim. Kucağımda uyuyup kalmışım.


Du bi... Bugün çok işim var. Çıkmalıyım. Sonra  anlatacağım.

11 yorum:

  1. Yaaa, çok merak ettik ama ! :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anlatacağım Dilek. Az soooonra! desem de...
      Bu akşam asla olmaz ama:))

      Sil
  2. Romanın en güçlü taraflarından biri de kahramanı kahramanlaştırmaması, özgürlük mücadelesi vermeye çalışan bir kadının çelişkilerini ve çıkmazlarını çok güzel anlatması. tekrar okumayı aklıma düşürdün bak..

    YanıtlaSil
  3. Leyla Erbil'i okunacaklar listesine eklemeli o zaman...Keyifli okumalar dilerim.

    YanıtlaSil
  4. "Kalan" diyorum, son zamanlarında yazdığı olağanüstü bir kitap, mutlaka okumalısın...

    YanıtlaSil
  5. Ya bu Nermin hakikaten tuhaf bir kadın. Edebiyat sevgisi, hayata eleştirel bir yaklaşım ve gidip sonunda ensest ve tecavüzcü Bedri ile bilerek evlenmesi. Hikayenin 70'li yılların öncesinde geçtiğini düşünmeme rağmen bana çok garip ve tutarsız gelmişti. Adı üstünde " Tuhaf Bir Kadın".

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O Tuhaf Kadın'ı tuhaf edenler utansın Ankara Havası:)

      Sil