Bugün yolum Kadıköy'e düşünce...
Çiya’nın önünden geçerken birden duruverdim. Tencereler rengarenk, buhar buhara karışmış,
Adeta her kapta bir sır, her kokuda bir geçmiş gizlenmiş.
Yemesem de yemek adlarını sormayı çok severim. Neyse ki ortalık tenhaydı. Aşçı her yemeği sabırla tane tane anlattı.
Sıra geldi Hünkar Beğendi’ye…
Bilirsiniz ya, beşamel sosla yapılır hani.
Bir an durdum.
Beşamel mi, dedim kendi kendime... Bu isim, bizim mutfaktan çıkmış olamaz ki…
Acaba hangi yollardan bizim memlekete gelmiş olabilirdi?O merakla biraz araştırdım.
Meğer kökleri Rönesans Toskanası'na dayanan beşamel sos, Kral XIV. Louis döneminde yaşayan ve kralın şefi olan Louis de Bechamel'den adını almış.
Süt, un ve tereyağından yapılan sade beyaz sos, zamanla saray mutfağının yıldızı olmuş.
Çiya'daki yediğim yemeklerin tadı halen damağımda hele ceviz tatlısı. Sosun isminin nereden geldiğini bilmiyordum, gerçekten de merak ne güzel şey 🙃
YanıtlaSilbir yemeğin daha ilginç hikayesini öğrendim evren. yazacağım en kısa zamanda
SilMutfağa girmeyi, farklı tatlar denemeyi, konuk ağırlamayı çok severim-severdim.
YanıtlaSilKendime haksızlık etmeyim, halâ çok seviyorum.
Ancak 20 dakikada bir öğünü hazırlarken şimdi 40 dakika sürüyor. Tüketilmesi 10 dakika.
Tadı damağımda kaldı dense de , benim aklım Çiya'da kalmış.
Kızım ve ben hünkardan daha çok beğenmiştik Çiya daki hünkar beğendiyi.
Bu güzel yazı anılarımla duygularımı - hayallerimi depreştirdi.
yemekler dünyasında dolaşmak, hikayelerini öğrenmek hoşuma gidiyor makbule. yemek anıları kışkırtıyor haklısın
SilYemekle hiç aram olmamasına rağmen bilgi beni kendine çekti. Merak gerçekten şahane bir şey : )
YanıtlaSilsahiden aynı gökyüzüne bakıyoruz, haklısın:) ve birlikte merak ediyoruz, ne güzel.
Sil