7 Şubat 2011 Pazartesi

Barış Manço ve İmkansız Aşklar


Kalabalık bir grup arkadaşla, 1970 den günümüze nostaljik şarkıların hatırlanıp söyleneceği geceye gittiğimizde, gecenin olmazsa olmazı Barış Manço şarkılarıydı. Barış Manço benim çocukluğum, gençliğim, bugünüm... Ve geleceğimde de olacağı kesin. Şarkılarıyla, tarzı ve duruşuyla, "Yediden yetmişe" adlı özel televizyon programlarıyla, herkesin gönlüne taht kurmuş, çok sevip çabuk yitirdiğimiz bir efsane isim. "Bugün bayram erken kalkın çocuklar, Giyelim en güzel giysileri, Elimizde mavi kır çiçekleri, Dinleyelim bugün annemizi" şarkısıyla güzelleşmez mi bayram sabahları Barış Manço sayesinde? Hem sevinci, hem de hüznü barındıran bir şarkıdır.


Barış Manço'nun çok bilindik şarkılarının dışında iki şarkısının bende özel bir yeri vardır. Hem müzikleri hem de tasavvuf kokan sözleriyle şahane iki şarkısı: "tuz ekmek hakkı bilene / sofra kurmasan da olur / ılık bir tas çorba yeter rızkım buymus der icerim/ kadir kıymet anlayana sandık acmasanda olur / kırk yamalı hırka yeter idris biçmis der giyerim " Diğer şarkısı da " bir sen var ki benim içimde benden öte benden ziyade /bir sen var ki senin içinde senden öte senden ziyade"


Gençlik yıllarının platonik aşklarına merhem olmuş bir şarkısı da "Unutamadım"dır. Barış Manço biraz imkansız aşkların şarkıcısıdır aslında. Sevgilinle yolların ayrılmıştır. Sevgili giderken unutmak kolay demiştir. Alışırsın demiştir. Yapayalnız, yağmurlarda ıslanmış bomboş yollarda dolaşırsın. Heyhat! Gözlerindeki yaş ve kalbindeki sızı onu unutamadığını itiraf eder ya hani ve sevgilinin seni unutabileceğini ama senin asla onu unutamayacağını anlamasını beklersin. Şarkı sözlerinde yıllar sonra karşılaşırsın eski sevgilinle ve yıllar ikinizden de ne çok şey götürmüştür. O bir yuva kurmuştur ama sen paramparça bölünmüşsündür. Tekrar anlarsın ki onu unutman mümkün değildir.


Diğer sevdiğim  şarkısı ise unutulmaz müziği ve sözleriyle "Kol Düğmeleri" dir. Hani son gece sevgilisinden bir çift küçük kol düğmesi hediye almıştır. Sessizdirler. Geriye konuşulacak bir şey kalmamıştır ya hani.. Kol düğmeleri aşklarının simgesidir artık. Yalnız gece buluşup, yaşlı gözlerle sabah ayrılan, ayrı yollardaki sevgililer için yazılmış bir şarkıdır. Bazı insanlar vardır tanışmazsınız ama hayatınıza renk katan, dünyayı daha yaşanılır kılan insanlardır onlar. Barış Manço hayatımın renklerinden biridir. Nur içinde yatsın.  Şarkılarını dinlemek bünyeme daima iyi gelir.  (02.02.2010)

6 yorum:

  1. Çocukluğumun Barış Abisi,türkçelerin efendisi şarkıları daim yaşayacak..
    Sevgili hayal kahvem benden sevdiğim şarkıları listelememi istemiştin blogumda bir yazı yazacağım unutmadım:)))Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Selam Sağır Kedi,
    Barış Abi için Türkçelerin efendisi demişsiniz ya ne güzel yapmışsınız... Tamam yazın yazınızı.. Hemen okuyacağım:)

    Sağır kedi bir şey söyleyeceğim. Sizinle yazıştıktan sonra köpeklerden korkmuyorum artık biliyor musunuz:)) Teşekkürler ve yürek dolusu sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. Hadi ya:)))) Fikrini değiştiren ne oldu merak ettim:)))

    YanıtlaSil
  4. Bostancı Plajlarından aklımda kalan iki parça "dağlar dağlar" ve "işte hendek işte deve", bu şarkılar çocukluğumun dağarcığında... Sonra bahsettiğiniz iki parçaya kaydı gönlüm "unutamadım" ve "kol düğmeleri"...

    Sanki dünya barışı için gelmişti bu dünyaya, unutulmaz, unutmuyoruz, unutamadım...

    YanıtlaSil
  5. Selam Sağır Kedi.. Biraz kıskanç bir yapım vardır.
    Ne yani Sağır Kedi korkmuyor köpekten öyle mi?
    Ben de korkmayacağım işte dedim. İnanmıyorum!
    Herşey kafada biter derlerdi de inanmazdım. Doğruymuş sahiden.. Bitti. Korkmuyorum artık..
    Teşekkür ederim Sağır Kedi. Farkında olmadan beni bu korkudan kurtardınız:))

    YanıtlaSil
  6. Selam Nessuno, "unutamadım" ve "kol düğmeleri" sanıyorum nesilden nesile aktarılacak klasik şarkıları..Unutulmaz, unutmuyoruz, unutmadım...
    Haklısınız...

    YanıtlaSil