2 Mayıs 2011 Pazartesi

Sıcak Bir Yaz Gecesi Yıldızların Altında Kitap Okuma Fikri



Son zamanlarda İstanbul'da o kadar çok kitapçıya girdim ki anlatamam. Ben evvel ezel güzel kapaklı kitapları çok severim. Şu yukarıya kapak resmini koyduğum "Fark Etmemişim Bilmiyordum" adlı kitabı, o şahane kapak resmine rağmen, inan  hiç fark etmemişim. Bilmiyordum. Bu kitabın adını Tersninja'da duydum. Kitabı tanıtan yazar, okuduğu bu  kitabı öyle ballandıra ballandıra anlatmış ki, okumak için nasıl heveslendim anlatamam.
 

Yoo.. Bak bu kitabın yazarı ve çizeri Ferudun Oral'ı tanırım.  Kitaplarımın arasında Böğürtlen Cini Ve Sarı Gaga adlı  yurt dışında ödül kazanmış bir çocuk kitabı var. Neden biliyor musun? Çünkü kitabın öyküsü dışında, kabı ve içindeki çizimleri olağanüstü! Geçmiş günlerden birinde kitapçıda elime almıştım. O kadar güzel bir kitaptı  ki çocuk kitabı dememiştim de, ne yapabilirim satın almıştım. Halen ara ara elime alıp çizmlerine bakmaya bayılırım. Vardır benim böyle tuhaflıklarım. Ferudun Oral çocuk kitapları illüstrasyonları dışında resim, heykel, seramik alanında da sergiler açan, İstanbul'da atölyesi olan değerli bir sanatçımız. Tersninja'daki yorumda, kitaptan bir tarif vardı. "Sıcak bir yaz gecesi yıldızların altında kitap okuma tarifiydi" bu...  Ne yalan söyleyeyim tam benlikti bu tarif! Bayıldım!.. En kısa zamanda aynısını yapacağım. Tarifi şimdi aynen buraya yazacağım:

"Tek Kişilik Tarif:


Malzemeler:

Sıcak yaz havası (gece toplanmış), 1 adet dut, 1 adet bülbül, 1 adet ay ışığı, yerlisi çıkmışsa dolunay, 3 adet sivrisinek, 1 adet ağustosböceği, irili ufaklı taze yıldız, bir üflemelik mum ışığı, 3-4 tane ateş böceği, yazısız boş bir kitap, yaslanmak için geniş gövdeli bir ağaç, sık dokulu çimen, bolca oksien, aldığı kadar sessizlik. 
Not: Balkon ve teras da olabilir, ama aynı tadı vermeyebilir.
 


Yapılışı:

Bol oksijenli sıcak bir yaz gecesi, ay doğar doğmaz, bir adet dut bülbüle yavaşça yedirildikten sonra ateş böcekleri serbest bırakılır.. Bir üflemelik mum yakılır, sivrisinekler ve ağustosböcekleri tek tek salınır.. Ağaç gövdesine yaslanıp ya da çimenlere uzandıktan sonra boş sayfalı kitabın yapraklarına gökyüzünden taze yıldız serpiştirilir.. Nane etkisi yapan yıldızların ferahlığı hissedilir hissedilmez, muma üflenir, gözler yavaşça kısılıp yaklaşık iki saat, iç çekirilinceye kadar boş kitaba sarılarak hayal kurulur ve sessizliği dinleyerek uyunur."

Of! Tam benlik bir  tarif bu... Bayıldım... Heyy, tez zamanda bu tarifi uygulamalıyım! Açık havada hayallerime dalmalıyım!!

12 yorum:

  1. bu tarife uyan bir geceye seve seve dahil olurum..kitap'ı merak ettim bulursanız benimlede paylaşırmısınız nereden temin edilebileceğini..

    YanıtlaSil
  2. Muhteşem bir tarif,yoğun istek uyandırıyor.Hayali bile güzel...
    Alınca detayları da paylaşırsanız sevinirim...

    YanıtlaSil
  3. bir an gittim geldim o ağacın altına... yaz gelsin yaz gelsin...

    YanıtlaSil
  4. İnanın şu tarifi okuduğumdan beri içim içimi yiyiyor.. Hayır, bu tarif hep rüyalarıma girer biliyor musunuz? Kaç kere hayali tecrübe ettim..
    Ama.. Sahisini var ya... Of! O ağacın altındayım şu anda... Ağaca yaslanıyorum... Derin bir iç çekiyorum... Kitaba sarılıyorum... Hayal alemime balıklama dalıyoruuuummm...

    YanıtlaSil
  5. Harika, bir an önce yaz gelse de kitap yapraklarını yıldızlarla gökyüzünde paylaşsak, biz de sizin hayallerinizle mehtaplı bir gecede hülyaya dalsak:))

    YanıtlaSil
  6. Hayal kahvm,bizde eşimle bu cumartesi ist'a gideceğiz.neleri tavsiye edersin?

    YanıtlaSil
  7. @ Sisi, sizin evin terasında uygulayabilirsin bu tarifi. Yaz mevsimini bekleme bence.. Al sırtına battaniyeyi.. Marş marş teras... Of! Ben de gelsem mi ne:)) Hele bir de anneciğin güzel mamalar yaparsa bize:))Ayakta hülyalara dalarım Sisi... Merak etme!

    YanıtlaSil
  8. Buket, bugün iki kez aradım. İlkinde eşinizle görüştüm:) İkincisi ise cevapsız arama:))
    Yaa.. Böyleken böyle:)

    YanıtlaSil
  9. muhtesem bir tarif :) daha okurken insan kendini icinde buluyor..tez tatile cikilmali, egeye varmali..:))

    YanıtlaSil
  10. Biliyormusun. Rüyanda gezip gördüğün yerler gibi..gözlerini kapayıp konsantre olabilirsin.
    Ve hoopp..oradasındır.
    Kendimde itirazsız bir bir yetenek hissettim ve gözlerimi kapatıp hoopp..yıldızların altındayım.
    O anda bir şarkı tutturdum yana yakıla. (benim gönlüm bir hoştur yıldızların altındaaa..)
    Buldum o agacı hemen dayadım sırtımu ohh..busefer başka bir şarkı taştı yüregimden (O ağacın altını şimdi anıyormusuuunn..!!)
    Bu kitap okuma tarifi olmadı. Konsere dönüştü birden. Ama olsun bana iyi geldi.
    Kitaplar içimdeki hikayeler kadar verdikleri ilhamlar ölçüsünde de kıymet kazanırlarmış.
    Kitapların tanıtımında vesile olan kişileri de unutmamak lazımmış. :) sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  11. Hayal Kahvem süper bir teklifim var o halde, bir gün hem Sıdıka'yı konuşalım yıldızlar kayarken, hani onun öyle bir pozu vardır ya zaten, hem de annemin mamalarını yiyelim;)

    YanıtlaSil
  12. @ Evet Melenge muhteşem bir tarif sahiden..

    @ Evet Dostça kitapların tanıtımını yapan kişileri önemsemek lazım..

    @ Evet Sisi şahane bir fikir bu.. Ama konuşmak yoook.. Sessizlik şart.. Ve bolca hayal kurmak var..

    YanıtlaSil