16 Ekim 2011 Pazar

Sinema Hayatımızı Leziz Kılar - Bir Kıtırtı Senfonisi


Yukarıda resmini eklediğim güzel aşçı Colette, Ratatouille adlı filmdeki tek kadın aşçıdır.  Kendi deyimiyle mutfak sektöründe aptal ihtiyar erkeklerin yazdığı kurallara dayanan eski bir hiyerarşi söz konusudur. Kadınların bu dünyaya girişini imkansız hâle getiren kurallardır bunlar.  Tüm engellere rağmen Colette çok  meşhur bir Fransız mutfağında çalışmayı başarmıştır. Mutfaktaki en amansız aşçı Colette'dir. Bunu bileğinin hakkıyla elde etmiştir. Şimdi Colette durup dururken nereden aklıma geldi? Zevkle takip ettiğim ve tüm yüreğimle en sevdiğim blog diyeceğim  thekitchencrashers.com'da bu hafta  Ratatouille adlı filmi seyredip, aynı isimdeki yemeği nasıl yaptıklarını ballandıra ballandıra anlattıklarını okuyunca, Colette aklıma geldi. Hey! Az sonra evden çıkacağım. Bizim köyün fırınına gidip sabah kahvaltısı için çıtır çıtır sıcacık ekmek satın alacağım. Peki ekmeği nasıl seçeceğim? Bu filmde Colette nasıl yapılacağını   bir şiir gibi anlatmıştı.... Bak şimdi...

 

"Hiç tatmadığın bir ekmeğin iyi olduğunu nasıl anlarsın? Kokuyla değil, görüntüsüyle de değil. Kabuğunun çıkardığı sesle... Dinle.... Ahh!.. Bir kıtırtı senfonisi! Hımmm!.. Ancak harika bir ekmekten bu ses çıkar."

İşte bunu ben Colette'den öğrenmiştim.Ne hoş değil mi? Sinema hayatımızı leziz kılmaz mı? Mis gibi leziz kılar tabii. Of! bu kıtırtı senfonisi aklıma gelince feci acıktığımı hissettim. Hemen gitmeliyim:)


6 yorum:

  1. Benim amcam fırıncı idi. Ekmeğin nasıl yapıldığını iyi bilirim. Amcamın ekmeği sünger gibi olurdu. pasadan aldığı hamurları fırına verirken, hamurun üzerinden önce sulu fırça ile okşar, sonra da jiletle üç çapnqraz çizgi atardı hamurun üstüne.. Bu da yanan fırınnın içinde ekmeğin içinin de iyi pişmesini sağlardı. Fırından eqkmekleri çıkartırken duyduğumuz ekmeğin kokusu hiçbir şeye değişilmezdi doğrusu. Ekmeğin tazeliği de çizik atılan yeryerdeki çıtırtısından da belli olurdu. İnanın katıksız bir ekmeği yolda yiyerek bitirebilirsiniz. Çıtır çıtır..

    YanıtlaSil
  2. Evet Profösör, bu filmde Colette'de aynı şeyi söylüyor işte. Bir kıtırtı senfonisi işitmek gerekiyor:) Sağolun.

    YanıtlaSil
  3. ne güzel bir blogmuş,iyi ki haber verdin....

    YanıtlaSil
  4. Şahane bir blogtur Buket:) İzlemeyi ihmal etme...

    YanıtlaSil
  5. Blogu bilmem ama bu filmi izlemedim ya, utanıyorum kendimden.

    YanıtlaSil
  6. Avram, bloğu hararetle tavsiye ederim:)
    Az yazıyorlar ama öz yazıyorlar. Seviyorum çok:))

    Filmi kaçırmayın, hemen seyredin derim.

    YanıtlaSil