15 Şubat 2012 Çarşamba

Dünyaya İlk Kez Bakıyormuş Gibi Hayretle Bakmak...

 


Hey! 1964 yapımı ve 48 yıldır hafızalardan silinmeyen bir film ve film müziği... ZORBA... Eğer seyretmediysen ve bu müziği dinlemediysen inan ki üzülürüm senin için. Zorba atlanacak bir film ve müzik asla değildir. Nicos Kazancakis'in aynı adlı kitabından sinemaya uyarlanmış, tam bir  Ege-Akdeniz ruhunu yansıtan, hey, gönlünce yaşa felsefesini seyredene geçiren, haydi kalkalım sirtaki oynayalım  dedirten şahane bir filmdir bana göre. Bu filmin kahramanı  Aleksi Zorba özgürlüğüne düşkündür. Gamsızdır. Dünyaya ilk kez bakıyormuş gibi hayretle, dünyaya son kez bakıyormuş gibi minnetle bakar. Köylüdür. Toprak adamıdır. Yemek içmek için çalışır. İki lokmasını çekinmeden herkesle paylaşır. Çok tüketmek için  değil, acısıyla tatlısıyla  keyifli bir ömür sürmek için yaşadığımızı hatırlatır. Hey! Ben aslında Aleksi Zorba'yı  anlatmayacaktım. Bu filmin o dünyalar güzeli müziğini Hayal Kahvem'e koyacaktım. Müziği dinleyecektim. Hayatın gelmişine geçmişine diyecek ve kalkıp sirtaki oynayacaktım!Şimdi yapacağım işteeee! Heeeeyyy!

10 yorum:

  1. gerçekten güzel bir filmdir.. unutulmazlardan.. hele de Anthony Quinn..

    YanıtlaSil
  2. çok güzelmiş, izlemeliyim...

    YanıtlaSil
  3. benim için üzül. anlattıklarından filmi sevecegim gibi geldi. tesekkurler.

    YanıtlaSil
  4. her düşmede yeniden kalkması, küllerinden yeniden doğması bence her insan için bir ders niteliğinde, hele son sahnede ki dans ...

    YanıtlaSil
  5. Evet Dayatılanla Yaşamak, Anthony Quinn şahane oynar:)

    Biliyor musunuz bu büyük sanatçının yaşayıp yaşamdığını çıkaramadım. Şimdi baktım. 2001 de ölmüş. Toprağı bol olsun. Sırf bize hoş duygular yaşatması sebebiyle yattığı yerde ruhu sirtaki oynuyor gibi coşsun. Varsa günahları sırf bu sebeple Yaradan onu bağışlasın.

    YanıtlaSil
  6. Selam Makaryus, bana da çok iyi gelir:) Zaman zaman Hayal Kahvem'e bu yazı eşliğinde bu videoyu eklerim:)

    YanıtlaSil
  7. Selam Dilek, elbette seyredin. İçinize tatlı bir hoşluk dolduğunu hissedeceksiniz:)

    YanıtlaSil
  8. Selam elma+Z, ben neye inanıyorum biliyor musunuz, bazı kitaplar ve bazı filmler bazı yaşları bekler. Belki şimdiye kadar bilmiyordunuz ama, belki şimdi sırası geldi. Belki şimdi ihtiyacınız var böyle bir filmi seyretmeye... Belki şimdi denk düştü. Üzülmeyelim... Hepbirlikte sevinelim:))

    YanıtlaSil
  9. Selam Lalenin Bahçesi, güzel olan nedir diye düşünüyorum da galiba rumlar, ermeniler, kürtler, gürcüler, lazlar, türkler, fransızlar, amerikalılar ne bileyim çinliler iyi ya da kötü değiller. Aslında ırk, renk, dil, din gözetmeden insanlar iyi ya da kötüdürler. Ayrıca her insanın içinde çılgınlık olmalı. Ve her şeye rağmen o çılgın tarafı diri tutmak için hayata iştahla asılmalı. Bu film ve müzik bana bu hisleri geçiriyor:)

    YanıtlaSil