6 Mart 2012 Salı

Zagor Ve Çizgi Romanlarla Büyümek...



Ergenlik çağımdaydım. Kaç yaşıma gelirsem geleyim hiç tükenmeyen merak duygumun ilk dönemleri... Dünyayı, insanları, esasında kendimi fena halde merak ediyordum. Birgün mutlu ve enerjikken, neden acaba ertesi gün kendimi mutsuz ve bitkin hissediyordum? Duygularımda anlık değişimler yaşadığım oluyordu. Coşku doluyken, kırılgan, içe kapanık birine dönüşebiliyordum. Her halimde suçluluk duygusu hissediyordum. Hissettiklerimin en fecisi  işte bu suçluluk duygusuydu. Radyo zamanı çocuğuydum. Kitaplar dersen... Genelde Kemalettin Tuğcu'nun hazin öykülerini okuyordum. Hayatı ise kendi çapımda gözlemleyip yorumlamaya çabalıyordum. Bildiğim tek kadın erkek ilişkisi annemle babamınkiydi. Babam anneme sırılsıklam aşıktı. Biliyordum. Çünkü her fırsatta anneme söylüyordu. Annem ise mesafeliydi. Babam gibi duygularını belli etmiyor, gizliyordu. Neticede onlar ailemdi. İyi ama, aşık olmak acaba nasıl bir şeydi? Karamba karambita! Gizli gizli Zagor okumaya başlamıştım. Acaba elime geçen ilk Zagor macerası hangisiydi? İnan hatırlamıyorum. Çizgilerin beni büyülediğini ise çok iyi hatırlıyorum. Zagor değişikti. Birbirinden farklı kadınlar Zagor'a aşık oluyordu. Şimdi düşündükçe kendi halime sadece şefkatle gülüyorum. O vakitler okuduğumda ise, aynı macera içerisinde birbirinin zıddı onlarca duygu değişimi yaşadığımı anımsıyorum. Galiba epeyce saf bir çocuktum. Binlerce kafatası aşkına! Pek çok Zagor karesi, gökyüzünde RUMMBBLEE sesli şimşek çakmasına veya  WHOOOSSSH sesli fırtına efekti görmeme neden oluyordu. Halim fenaydı. Çünkü Zagor, karşısına çıkan kadınlara güzel sözler söylüyordu. Bir hayali kahramanı kıskanıyordum. SWACK efekti ile kalbime bıçak sokulmuş gibi oluyordu. Acı hissediyordum. Çocukluk ne güzeldi! Dur... Dur... Daha devamı var... Tam o dönemime, bir de Ajda Pekkan'ın bir şarkısı denk gelmedi mi? Kafam iyice karışmıştı. Yoksa Zagor yalancı, palavracı biri miydi?


ERKEK - Ne oldu bana bu akşam. Ne garip seni sanki ilk defa görüyorum...
KADIN - Aynı sözler söylediğin hep boş sözler...
ERKEK - Sana nasıl anlatsam bilmem ki?
KADIN - Kolay sözler
ERKEK - Okumaya doyamadığım bir aşk öyküsü gibisin!
KADIN - Bu hergünkü sudan sözler boş vaatler
ERKEK - Dünüm bugün geleceğim tek gerçeğimsin!
KADIN - Artık bitsin sus hiç konuşma... Anlamam hiç kendini yorma...
ERKEK - Sen bana aşk şarkıları çalan... Gül kokuları getiren ılık rüzgarlar gibi...
KADIN - Belki tatlı tatlı bu yalanlar
ERKEK - Bir dakika seni anlamıyorum!..
KADIN - Gül kokan rüzgarla nasıl geçermiş gelecek yıllar? Yere iner mi gökteki yıldızlar? Dinleyemem bunlar hep boş laflar... Aşk bitince sözler neye yarar?   



 
ERKEK --Yasak rüyalarımın kadını!
KADIN - Beğenmedim
ERKEK --Istırabım ümitsizliğim!
KADIN - Başlayınca sen susmaz mısın? Gülüyorum haline anlamaz mısın?
ERKEK --Yıldızları yer yüzüne indiren şarkım!
KADIN - Belki tatlı tatlı bu yalanlar
ERKEK --Sen olmasaydın kimbilir belki ben de olmazdım!
KADIN - Gül kokan rüzgarla nasıl geçermiş gelecek yıllar? Yere iner mi gökteki yıldızlar? Dinleyemem bunlar hep boş laflar... Aşk bitince sözler neye yarar? 



ERKEK - Güzelsin!
KADIN - Palavra palavra palavra
ERKEK - Ne güzelsin!
KADIN - Palavra palavra palavra
ERKEK - Çok güzelsin!
KADIN - Palavra palavra palavra palavra palavra... Hepsi palavra inanmam sana.



İlk ergenlik yaşımda çizgi roman okumanın bana çok iyi geldiğini söylemeliyim. Daha hayatın  başındaydım. Kimbilir  neler görecek neler öğrenecektim? O merak çağımda feleğin şahane bir kıyağıydı bana, Zagor maceralarıyla  karşılaşmam. Zagor palavracı değil, harbi biriydi. Karşısına çıkan kadınları aldatmaz, asla yalan söylemezdi. Ya ilişkisinin sonunun olmayacağını baştan açık eder ya da tatlılıkla ikna ederdi. Ne yalan söyleyeyim, Zagor maceralarındaki bu sonlara her defasında hem hüzünlenir hem  sevinirdim. Suçluluk duygusu verse de, sevinmemek elimde değildi... İnsanlık hallerimden biriydi neticede... Duygularımı öğreniyordum. Galiba en güzeli sadece kalbimin acımasını değil  başka birinin kalp acısına üzülmeyi de hissedebiliyordum.

 

Sülalemin bütün bıyıklıları adına!.. Kadın olmak ne tuhaf bir şeydi... Sevmek... Acı duymak... Ağlamak... SWAACK efektiyle buzdan bir bıçağın yüreğe saplandığını hissedebilmek. Sinirlenmek... Öfkelenmek... Gökyüzünde RUMMBLLEE efektiyle onlarca şimşeğin çakabildiğini görebilmek...  Sevinmek... Mutlu olmak... Gülebilmek... Yüreğe giren buzun erimesi... Eriyince acının geçivermesi... Şaşırmak... Hayret etmek... Aynı kişi bu kadar değişik hallerden nasıl geçiyordu ki? Binlerce kasırga aşkına.. Acaba kadın olmak  bu duygulara sahip olmak mı demekti? Sanırım bizi biz yapan görünmez izler, biz farkına varmadan, yaşam boyu, çizgi roman kareleri gibi yüreğimize işleniyordu. Çizgi roman okumaya çocuk yaşta başlamak büyük şanstı. Çünkü okuduğum çizgi romanlar, duygulardan utanmadan, bilakis daha fazla hissederek yaşamanın güzelliğini, siyah beyaz çizgiler halinde  kalbime çiziyordu.


16 yorum:

  1. Bizi büyüten kahramanlar, zamanlar. En sevdiğimiz karakterler. Yüreğinize sağlık, ellerinize sağlık. Çok severek okudum. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. ne güzel anlatmışsın...benim hiç olmadı.

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel yazmışsınız. Su gibi akıyor okurken.

    YanıtlaSil
  4. Dünya kadınlar günü için güzel ibr yazı olmuş. kadın demek his demektir.

    YanıtlaSil
  5. Bridge Base Online adındaki briç sitesinde usta briççilerimizden biri ZAGORTENAY takma adıyla oynuyor. Yazınız bana, çizgi roman kahramanlarının, kendilerini beğenenlerin eğilimlerini de gösterdiğini anımsattı.
    Zagor başka, GIRGIR kahramanları başka tercih...Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  6. Emegine saglık!Cok iyi yazılar cıkarıyorsun!

    http://bernabozkurt.com/

    YanıtlaSil
  7. VuslaT, ben teşekkür ederim:)

    YanıtlaSil
  8. Nar-ı Can, olmadıysa, şimdi olsun.
    Okumaya hemen başlayın:))

    YanıtlaSil
  9. Annemahsustan, o sizin güzelliğiniz:)
    Sağolun.

    YanıtlaSil
  10. Profösör, teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  11. Ali Zafer, tespitleriniz benim için mühim:) Sağolun.

    YanıtlaSil
  12. Hey gidi günler, bizi geçmişe götürdün ve anılarımızı tekrar canlandırdın. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  13. Heyy Hich, beğenmenize çok sevindim:)

    YanıtlaSil
  14. Selam Metin, ben teşekkür ederim:)

    YanıtlaSil
  15. "Belki bir gün" hayat sürprizlerle dolu ! Keyifliydi :)

    YanıtlaSil