22 Eylül 2015 Salı

Zamanın Ruhu...


1941 yılıdır. Refik Halid Karay gazete idarehanesinde başmuharrir ile içinde bulundukları ikinci dünya harbine dair konuşurlarken, içeriye genç bir gazeteci  girer. Çok enteresan bir röportaj yaptığını, vak'ayı bütün tafsilatile yazdığını söyler. Röportaj pek iyi yazılmamış, sıralanmamış olsa da, mevzu gerçekten çok ehemmiyetli, canlı, şaşırtıcı ve inanılmazdır. Aradan zaman geçer. Röportaj bir türlü neşredilmez. Refik Halid Karay sebebini sorar. Hükümet izin vermemiş, nüfuzlu bir adam meselenin ortaya atılmasını istememiştir.  Harp zamanıdır. Sulhu beklemek icab etmektedir.

Harp biter. Röportaj unutulur. Bir daha kimse bahsini etmez. Refik Halid Karay emniyetten biriyle meseleyi konuşur.  Olayın doğruluğunu öğrenir. Kadınlar Tekkesi, işte bu gerçek olayın romanlaşmış halidir.


Bu hafta sahaflar festivalinden satın aldığım 1956 basımı kitabın, yazarı tarafından yazılmış  ön sözünü henüz okudum. Sonra kapağını tüm merakımla inceledim. Kitabın kapağının 1956 yılında çizilmiş olduğunu bilmesem, ortadaki adamı günümüzde güzel kızları ve yakışıklı erkekleri grubuna katılmaya ikna eden o "hoca" zannedeceğim. Olay günümüzden 74 yıl önce gerçekleşmiş. Çok şaşırdım. Şimdi müsaadenizle okumama kaldığım yerden devam edeceğim:)

7 yorum:

  1. Merhaba,

    Bende bu kitabın yeni basımını aldım. Henüz başladım ama o zamandan bu zamana pek birşey değişmemiş:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni basımın kapağı nasıl acaba? Merak ettim:)

      Sil
  2. Bizden önceki nesilleri ciddiye alamıyoruz.

    YanıtlaSil
  3. hah haaa ağzımdan aldın A.hoca nın kadınları zannettim bende ..ah sahaflar festivali bu yıl gidemedim :/

    YanıtlaSil
  4. Valla Ceren. Şaştım kaldım:)

    YanıtlaSil
  5. Hakkaten o kapak resmi malum kişiyi çağrıştırıyor ;)) Kitapla ilgili yorumun ne oldu acaba, merak ettim...

    YanıtlaSil