9 Mayıs 2018 Çarşamba

Ve Kitap Fuarı Ve Dergi Ve İzzet Ziya


Kocaeli Kitap Fuarı'nı gezmeye sahaflar salonundan başladım. Hafta içi olmasına rağmen salonlar tıklım tıklım doluydu. Bünyemi ahesteye akortladım. O sahaf benim bu sahaf benim avare avare dolanıyordum. İnsanlarla konuşuyordum. Yanıma düşen kim olursa laf atıyordum. Kitaplara dokunuyordum. Kokluyordum. Aynı kitabın farklı çevirilerini yan yana getirip inceliyordum. Duvarlara asılan eski dergiler, ilk basım kitaplara göz gezdiriyordum. Efsunlu bir zamandı... Hatta galiba müzik vardı. Kimi kitaplara bakarken müziğin ritminde salındığımı hatırlıyorum.

Derkeenn… İşte bu, 7Gün Dergisi, İlkbahar Sayısı diye yazan dergi kapağındaki kadınla göz göze geldim. İster inanın ister inanmayın, ayaklarım kendiliğinden sahafın yanına gitti, ağzımdan çıkan ses kendiliğinden “Şu dergiyi indirir misiniz lütfen, alacağım.” dedi. Dergi şeffaf bir poşetin içindeydi. Aldım. Poşetinden çıkarmadım. İncitmeden taşımaya çalıştım.

1 Mayıs 1935 yılına ait 7Gün adlı dergide, "Her hafta çarşamba günleri çıkar  herşeyden bahseder" diye yazıyor. Müesssisi: Sedat Simavi, İdarehanemiz: İstanbul Ankara caddesinde, Telefon: 23031, peki cep telefonu, web sayfası, internet adresi var mı? Elbette yok. Onun yerine bilin bakalım, ne var? Telgraf: İstanbul YedigünJ

Derginin kapağındaki  resmin ressamını merak ettim. I. Turnagil imzası var. Gugılladım. Karşıma İzzet Ziya Turnagil adı çıktı. Hakkında o kadar güzel yorumlar okudum ki anlatamam… “Türk Resmi ve Edebiyatının sıra dışı figürü… En meçhul ve en dikkate değer isimlerinden biri… Bilhassa insan duygularının  yüzlere yansıyan ifadelerini büyük bir maharetle tespit eder, figürlerindeki hareket ve ifade gücü bilhassa dikkati çeker… İnsanların içinde bulundukları halleri yüz ifadelerine ve beden şekillerine yansıtmakta gösterdiği başarı Türk resminde bir ilk olarak gösterilir.”


Ben İzzet Ziya Turnagil’in adını bugüne kadar duymamıştım. Bu dergi kapağını seksen üç sene önce çizmiş. Bakar mısınız vefasızlığıma... Kapaktaki kadını hemencik  unuttum. Ruhuna rahmet ustanın…  Ressamını ise tüm merakımla araştırmaya devam ettim.

Ne yaptım bilin bakalım? Bahriye Çeri ve Ali Birinci tarafından hazırlanan, Kapı Yayınlarından çıkarılan, 220 sayfalık, Edebiyatı Tuvalle Buluşturan Ressam  İzzet Ziya adlı kitabı sipariş ettim. 

Bazı kitapları biz seçeriz, bazı kitaplar ise  bizi seçer. İyi ki kitap fuarına gitmişim.  Bence İzzet Ziya Turnagil, beni okumaya davet etti.  Elbette memnuniyetle  kabul ettim. Denk getiren feleğe teşekkür ederim.


3 yorum:

  1. Gerçekten iyi ki gitmişsin. Sayende biz de yeni bilgiler edinmiş olduk. Dergi kapağı gerçekten kendine çekiyor. Paylaşım için teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. İşte sahafların bir güzelliği daha ❤️❤️ Bence de bazen onlar bizi seçiyor, benim de kanıtlarım yani anılarım var 😀. Keyifli okumalar 😊

    YanıtlaSil
  3. Ah sorma Hayalkahvem, daha adını duymadığımız o kadar çok sanatçı var ki. Hele böyle
    çok eskiden yaşamış, imkansızlıklar içinde üretmiş sanatçılarla tanışınca
    çok mutlu oluyorum. Hayretle takip ediyorum her birini. Bugün mesela ben de iki yazarı
    yeni tanıdım. Yeni şafak'ın kitap ekinde Emine Işınsu'dan bahsediyor. Yazarak, dergi
    çıkararak varolmuş bu kadın şimdi 80 yaşında ve Alzheimer . ailesini bile tanımıyormuş.
    Annesi de yine cumhuriyet dönemi yazarlarından ve öğretmenlerinden Halide Nusret Zorlutuna. İkisinin hayatlarına bir baktım ve dediğim gibi bilmediğimiz
    ne çok şey var..

    YanıtlaSil