13 Ocak 2022 Perşembe

Işığına Tavşan Olduğum Kitapların Yazarını Takdim Ederim... Nanananoom... Murathan Mungan

 

Murathan Mungan'ın yeni kitabı çıkacakmış. Fırındaymış. Şahane haber! Hıımm! Yeminle kokusunu hissediyorum. Dumanı tüte tüte satın alıp hemencecik okumaya girişeceğimi çok iyi biliyorum.

Kitabın adına bayıldım. "Işığına Tavşan Olduğum Filmler."  
Sonra merak ettim. Acaba ışığına tavşan olmak ne demek? Tavşan ve ışık yazdım, gugılladım. Aaa!  Etkinliklerini gece yapan hayvanların gözlerindeki retinada çubuk şeklindeki görme hücreleri fazla olurmuş.  Tavşanlar da etkinliklerini gece yaparlarmış. Gözleri karanlığa ya da az ışığa uyumlu olduğu için, birden gözüne ışık tutulursa geçici körlük yaşarlarmış. Ve es kaza bir yere çarpmamak düşmemek tehlike yaratmamak için  öylece hareketsiz  kalırlarmış. İlginç di mi?  Aynı durum balıklarda da yaşanırmış mesela. Gece dalış yapan balıkçılar balıklara fener tuttuklarında balıklar da hareket etmeden dururlarmış. 

Bazan Murathan Mungan'ı düşünürüm biliyor musunuz? Mesela hayat bir öğretmense ve şu hayatta okul dışında bana öğretmenlik yapan kimler var diye düşündüğümde aklıma gelen en baştaki isimlerden biridir Murathan Mungan.  

Yeni kitap haberini Altyazı dergisinin aşağıdaki linkinden okudum. Hemen filmleri belledim. Seyretmediklerim var. Kitap çıkana kadar hepsini seyretmek niyetindeyim.  

https://altyazi.net/yazilar/murathan-munganin-yeni-kitabindan-yaslilik-devleri/

Haberi yok elbette.  Nereden bilsin beni. Işığına tavşan olduğum kitapların sahibidir kendisi.  Gerçekten çok severim. Hey! Du bi...  Noktayla değil,  kalple cümlemi bitirmeliyim💓💓💓

Gizli Not- Acaba "ışığına tavşan olduğum kitapların yazarı" demekle hata mı yaptım? Şüpheye düştüm iyi mi? Yani kitaplarını okuduğumda öylece kalakalıyorum, demek istedim.  Gerçekten şimdi yazdıkça hatırlıyorum. Hele bazı öykülerini okuduğumda var ya; resmen olduğum yere  mıhlandığım anlar zihnimden film şeridi gibi aktı şimdi. Tıpkı yüzüne far tutulmuş bir tavşan gibi... Sonra ama... Anladığım zaman bir zihin zıplaması hissediyorum arkadaşım. Valla.  Bir tavşan gibi... Pııır! Yakala yakalayabilirsen. 😅





4 yorum:

  1. M.Mungan'ı benim kadar seven biri dedim yazıyı okuyunca.
    Bırakın öykülerini, romanlarını bazı cümleleri var ki, a bu benim işte dedirtiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tülin, en minnet duyduğum kitapları sanırım denemeleri.
      Zaten denemelerini yazarken amacının, okuru çeşitli zihinsel yolculuklara çıkarmak, yeni düşüncelere, yeni sorulara kışkırtmak ve taze bakışlar, yeni yaklaşımlar kazandırmak olduğunu söyler. Tıpkısı gerçekleşir sahiden. Şarkı sözlerine ne diyorsun? Enfestir. Aşk Akdeniz'in tuzu gibidir mesela, di mi:)

      Sil
  2. en sevdiğim yazarlardan biri. tüm kitaplarını okudum sayılır. filmlere bakacağım,
    çok merak ettim. seyretmediklerime başlayayım

    YanıtlaSil
  3. Şimdi ben böyle yazdım ama... Benim zıpzıp zihnim samuray filmlerine atladı Pelinpembesi:)
    Yok ama kitabı sabırsızlıkla bekliyorum. BU filmlerin arasında az sayıda seyretmediğim film var.
    Kitap çıkmadan onları seyrederim diye hayal ediyorum:)

    YanıtlaSil