15 Ocak 2017 Pazar

Bu Hafta Neler Yaptım?

Uzun zamandır denemek istiyordum. İsmi çok havalıydı... Creme Brule... Nanananoom... Oldu işte. Pişirdim. Afiyetle yedim.

 
Mini seri Easy'i merak ediyordum. Otuz dakikalık sekiz  kısa bölümün hepsini tüm hevesimle seyrettim.



Örgü örmüyordum. Lakin örgüyle ilgili her kelimeyi seviyordum.  Şiş... İlik... İşkembe... Nohut... Pirinç.... Tekli pirinç... Kesme şeker...  Resmen şaka gibi... Örgü örnekleri hep yemekle ilgili... Acaba niye böyleydi? Artık öğrenmemin vakti saati geldi demek ki, dedim. Niyetine girdim. Sırayla hepsini deneyeceğim.  Şiş ve ip aldım.  Elim alışsın diyerekten  iki ters dört düz örmeye başladım.



Sinemada iki film seyrettim. La La Land nedense eksik bir tat bıraktı bende. Niye o kadar abartılmış bilemedim. Ya da çok göklere çıkarıldığı için fazla etki bekledim. 
Uzayla ilgili her filmin hastasıyım. Passengers'ta  beyaz perdenin o muazzam illüzyonuyla oturduğum koltuktan uzaya doğru aktım.

Bendir çalışmalarım kendi çapımda devam ediyor. Düm tek tek düm teeek diye vurarak,  Niyaz İlahisi'ni çalıp söylemeye başadım. "Dinle sözümü sana direm özge edadır. Derviş olana lazım olan, aşk-ı hüdadır. Düm tek tek düm e tek tek...Aşıkın nesi var ise maşuka fedadıır.  Sema safa, cana şifa, ruha şifadır." Babama bu ilahiyi çalıp söyledim. İlahinin devamında... "Ey sofu bizim sohbetimiz cana şifadır" diye devam edince, babam ağlamaya başladı ya hoşuma gitti. Soonraa... Ben bendire vurdum, babam durmadan söyledi... "Sema sefa, cana şifa, ruha gıdadır." Babam  sevindi. Ben çok sevindim. Sevindik biz.

15 yorum:

  1. Hayal kahvem yazı yazma konularınad bir değişiklik yapıyor sanırım. Biraz daha kadınların ilgi dünyasına yönelik paylaşımlar göreceğiz demektir. Yemek, giyim kuşam, makyaj, dekorasyon hatta vintage eşyalardan belki de hayata bir başka pencereden bakma isteği.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Profösör, artık ellerimden ilham almaya karar verdim. Örgü, dikiş, defter yapma, baskı, müzik aleti çalmak, seramik, heykel... bitmiyor ki... misal önümüzdeki günlerde marangozluk kursuna gideceğim:) Öğrenmenin sonu yok... Kimseye beğendirme kaygısı duymadan keyifle yapıyorum bişiler işte.

      Sil
  2. Hayal Kahvem senin damak zevkin benimkine çok uyuyor. Yok mudur bir Crême Brûlée tarifimiz? Passengers'ı merak ettim. Lalaland herkesin dilinde de. İyi oldu. Ona da giderim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olmaz mı tarifi Küçük Joe. Hemen yazayım:

      1 su bardağı süt
      200 gr krema
      1 küçük çay bardağı şeker
      7 adet yumurta sarısı
      1 küçük çay bardağı esmer toz şeker

      Fırını 130 dereceye ayarladım. Isınmaya başladı.
      Islak olmayan derince bir kabın içinde yumurta sarılarını bir iki dakika çırptıktan sonra beyaz toz şekeri yavaş yavaş ilave edip köpük olana kadar 5-6 dakika çırpttım. Öyle bıraktım.

      Sonra derin bir tavanın içinde süt ve kremayı tel çırpıcıyla sürekli sürekli karıştırarak iyice kaynatmadan ısıttım.
      Kenarlarından hafifçe köpükler çıkmaya başlayınca ocağı kapattım.
      Yumurtalı karışımı, tel çırpıcıyla sürekli karıştırmaya devam ederek sütlü karışımın içine kattım. İşte bu kadar:)

      Yukarıda gördüğün gibi 4 kaba bunu dağıttım.
      Fırın tepsisinin içine bu kapları yerleştirdim.
      Tepsiye, kapların yarısına gelecek kadar su doldurdum.
      130 derece fırında 20-25 dakika kadar pişirdim.
      Yukarıda ilk soldaki fotoğraf fırından çıkmış hali... Üzeri kızarmayacak, sadece sertleşecek.
      Ben Eminönü'nden aldığım şeker karamelize eden özel çakmakla yaptım.
      Fırından çıkarınca üzerine esmer şeker serpiyorsun...
      Bu tatlının en önemli kısmı, esmer toz şekeri karamelize etmemiz lazım.
      Senin evde yoksa, fırının sadece üstünü yakıp fırında şekerlerin kızarmasını bekleyebilirsin.
      Hem kolay, hem özel, itinayla hazırlanmış bir sütlü tatlı.
      Dene ne olacak ki:)

      Sil
    2. Çok teşekkür ederim zaman ayırıp bu tarifi paylaştığın için. Yapınca yazarım.

      Sil
  3. Yaşasın La La Land hakkında benim gibi düşünen biri çıktı. Ne o ya göklere çıkardılar, sıradan bir müzikal. Bitsin diye bekledim yeminle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla Leylak Dalı ben de aynı fikirde olduğumuza çok sevindim. Çünkü film daha da göklere çıkarıldıkca, beni epey alaya alan oldu:)

      Sil
  4. ooo neler yapmışsın hayalkahvem bayıldım.Krem brule anavatanı pariste
    kızımla bir kafede yemiştik, o aklıma geldi. sütlü tatlıları hep sevmişimdir.
    Ama hiç yapmayı denemedim, puding gibi hazırları var aslında yapıp
    tadına bakmak gerek. örgü desen ne huzur verici birşeymiş bu. ben de
    yapıyorum ufaktefek şeyler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buket, çok haklısın. Bu tatlı özellikle ismi itibariyle Fransızmış endamı veriyor.
      Ben de öyle sanmıştım. Çünkü benim bu tatlıyla tanışmam Amelie filmiyle olmuştu.
      Bak bu linke... http://rebloggy.com/post/le-fabuleux-destin-d-amelie-poulain-amelie-audrey-tautou-mine-amelie/27467859811

      Lakin Creme Brule'nin aslında Katalan tatlısı olduğu söyleniyor:)

      Sil
    2. hadi bakalım.. burda da ingiliz tatlısı olduğu söyleniyor :)
      http://gastro-nomy.blogspot.com.tr/2011/03/creme-brulee.html

      Sil
    3. hahha! lezzetli olan her şey bizimdir:))

      Sil
    4. Evet. Katalan diyenler var. Lezzetler bazan böyle kapışılıyor:)

      Sil
  5. Creme brülenin senin tarafından tarifini isterim bu bir.. sonra easy ve örgü mü dedin.? iki.. Passenger i internnete seyredeyim dedim bri de ne göreyim, sanki sinemadayım da habire önümden birileri kalkıp yürüyüp gidiyormuş gibi, meğer sinemadan kayıt yapmışlar.. yarım bıraktım hevesim kaçtı üç.. ah ben size bir akşam gelsem, babanla beraber söylesek, sen bendirle eşlik etsen.. ne etti dört.. aman pencereyi ört üşüdüm, soğuk.. serin yaa bakma öyle.. :D derdini söyle... ah ah.. sevindim ben bu yazıya.. bak neler yazıp durum böyle.. :D :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Momentos,
      1-Tarifini verdim.
      2-Evet. Easy ve örgü dedim.
      3-Passenger'ı sinemada izlemeni öneririm.
      4-Of! Babam bayılır sana. Eminim.
      5-Canımsın. Özledim:)

      Sil