6 Ocak 2009 Salı

Nazım Hikmet ve Aşk

Nazım Hikmet hakkında pek çok kitap okumuştum. Şiirlerinin sevdalısıyım.Ben aşağıdaki yazı dizimde evlendiği dört kadınla ile ilgili aşklarını yazmaya çalıştım. Sırasıyla Nüzhet, Piraye, Münevver ve Vera...Ama bu kadar değildir Nazım Hikmet'in kadınlara olan aşkları.. Hayatıyla ilgili yazılan kitaplarda görülecektir ki yaşamının her döneminde daima kadın olmuştur şairimizin.

Nazım Hikmet için"Aşık olmadan yaşamak,yaşamak değildir." Vera'ya Leipzig'den yazdığı mektubu buraya geçirmek istiyorum. Arada bloguma baktığımda okuyup hatırmak için..


"Vera,sevgilim.Senden bir güneş daha aldım,yani(güneş resmi çizilmiş), ve yüreğim,yani(yürek resmi çizilmiş) sanki bir ilkbahar dalı, yani(çiçekli bir dal çizilmiş)oldu. Seni nekadar sevdiğimi tasavvur edemezsin.Güzelim,tatlım,akıllım benim.Rusça yazmayı mutlaka öğreneceğim.Moskova'da hergün mektuplar yazacağım sana.Sensiz dünya benim için (alevler içine bir dünya çizilmiş)işte böyle.Eski mektuplarını 1000x1000 kere okudum.Dün gece sesin çok hüzünlüydü.Sabaha kadar(açık bir göz çizilmiş) uyumadım,gözümü kırpmadım. Çok yoruldum ve sana yardım edemiyorum.Sevincim benim,sana en önemli şeyi söylemek istiyorum,ömrümce söylemediğim bir şeyi: Seni seviyorum.Nazım."

Yıllar önce hapishaneden yazdığı mektubunda başka bir aşk anlayışını anlatmıştır Nazım Hikmet:

"...... Mesela ben 45 yaşımı bitirdim. Ama her gün biraz daha aşık oluyorum. Karımdan,sanattan, tabiattan,insanlardan,idealizmden tut da kanaryama kadar her şeye dolu dizgin aşık oluyorum. Ve çok şükür aşığım. Bu aşk mistik manada felan değil. Platonik aşk değil. Her birine ayrı ayrı
pratik tezahirleriyle faal bir aşk... Bana öyle geliyor ki, bir tek insana, yüz milyonlarla insana,her tek ağaca,bütün ormana,tek bir düşünceye,fikre,birçok düşünceye ve fikre aşık olmadan yaşamak, yaşamak değildir."


İşte benim sevdiğim Nazım Hikmet böyledir.

Bu yazıları hazırlarken pek çok kitap karıştırdım. Asıl faydalandığım Emin Karaca'nın Sevdalıyım Tepeden Tırnağa - Nazım Hikmet'in Aşkları kitabıdır. Okadar güzel derlenmiş bir kitaptır ki, diğer aşklarını okumak isteyen olursa şiddetle tavsiye ederim.


6 Ocak 2009 Değirmendere

Yazan - Vildan Ceyhan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder