24 Ocak 2009 Cumartesi

Barış Manço - İmkansız Aşklar

Arkadaşlarımla 1970 den günümüze nostaljik şarkıların hatırlanıp söyleneceği geceye gittiğimde,gecenin olmazsa olmazı Barış Manço şarkılarıydı tabi. Barış Manço benim... çocukluğum...gençliğim... ve bugünüm.. mutlaka ki geleceğim... Şarkılarıyla, tarzı ve duruşuyla,"Yediden yetmişe" adlı özel televizyon programlarıyla, herkesin gönlüne taht kurmuş,çok sevip çabuk yitirdiğimiz bir efsane isim.

"Bugün bayram erken kalkın çocuklar, Giyelim en güzel giysileri, Elimizde mavi kır çiçekleri, Dinleyelim bugün annemizi" şarkısıyla uyandırırım çocuklarımı her bayram sabahı. Hem sevinci hem de hüznü barındıran bir şarkıdır bana göre. Annemi üç yıl önce kaybettiğim için, aslında söylerken içimi acıtır. Ama hem ben de anneyim ya şarkının hüznünü bastırırım.Bayramın sevincini şarkıya geçirmeye çalışırım bir gayretle.
Barış Manço'nun çok bilindik şarkılarının dışında iki şarkısının ben de özel bir yeri vardır. Hem müzikleri hem de tasavvuf kokan sözleriyle şahane iki şarkısı:
"tuz ekmek hakkı bilene / sofra kurmasan da olur / ılık bir tas çorba yeter rızkım buymus der icerim/ kadir kıymet anlayana sandik acmasanda olur / kırk yamalı hırka yeter idris biçmis der giyerim " Diğer şarkısı da " bir sen var ki benim içimde benden öte benden ziyade /bir sen var ki senin içinde senden öte senden ziyade"


Gençlik yıllarının platonik aşklarına merhem olmuş bir şarkısı da "Unutamadım"dır. Barış Manço biraz imkansız aşkların şarkıcısıdır aslında. Sevgilinizle yollarınız ayrılmıştır. Sevgili giderken unutmak kolay demiştir. Alışırsın demiştir. Yapayalnız, yağmurlarda ıslanmış bomboş yollarda dolaşırsınız. Heyhat!Gözlerinizdeki yaş ve kalbinizdeki sızı onu unutamadığınızı itiraf eder hani ve sevgilinin sizi unutabileceğini ama sizin asla onu unutamayacağınızı anlamasını beklersiniz.
Şarkı sözlerinde yıllar sonra karşılaşırsınız eski sevgilinizle ve yıllar ikinizden de ne çok şey götürmüştür. O bir yuva kurmuştur ama siz paramparça bölünmüşsünüzdür. Tekrar anlarsınız ki onu unutmanız mümkün değildir.

Diğer romantik şarkısı da unutulmaz müziği ve sözleriyle"Kol Düğmeleri" dir. Hani son gece sevgilisinden iki küçük kol düğmesi hediye almıştır. Sessizdirler. Geriye konuşulacak bir şey kalmamıştır ya hani.. Kol düğmeleri aşklarının simgesidir artık. Yalnız gece buluşup, yaşlı gözlerle sabah ayrılan, ayrı yollardaki sevgililer için yazılmış bir şarkıdır.

Bazı insanlar vardır tanışmazsınız ama hayatınıza renk katan, dünyayı daha yaşanılır kılan insanlardır onlar. Barış Manço hayatımın renklerinden biridir. Şarkılarını söylemek bünyeme daima iyi gelir ve tüm acılarına rağmen hayatı daha katlanır kılar.

24.Ocak 2009 Değirmendere
Yazan - Vildan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder